Linkuri accesibilitate

Gaburici la Bruxelles: NATO și UE favorabile Moldovei


Chiril Gaburici şi Jens Stoltenberg la Bruxelles, 16 martie 2015
Chiril Gaburici şi Jens Stoltenberg la Bruxelles, 16 martie 2015

UE pregătește regândirea sau abandonarea Politicii de Vecinătate în forma sa actuală.

Premierul Chiril Gaburici se afla la Bruxelles, unde in cursul diminetii a avut intrevederi la sediul general al Alianţei Nord Atlantice si o conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Premierul participa si la consiliul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeana si s-a intilnit si cu comisarul pentru politica vecinătatii Johanes Hahn. Premierul moldovean a cerut ca tării sale să i se acorde o perspectiva clara europeana. La intilnirea ministrilor de externe din tarile comunitare care a avut loc tot astazi s-a vorbit si despre posibilitatea ca la summitul viitor de la Riga, Moldovei, Ucrainei si Georgiei sa li se ofere un alt tip de colaborare in cadrul Parteneriatului Estic, pentru ca cele 3 tari si-au stabilit prioritati si agende diferite fata de Armenia, Azerbaidjan si Belarus, si ele aflate in cadrul aceluiasi program.

Premierul Chiril Gaburici și-a început vizita la Bruxelles printr-o întâlnire la cartierul general NATO cu secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg, de față cu care a declarat:

„Acordăm o deosebită importanță, - a spus Gaburici, - Planului Individual de Acțiune Moldova-NATO, care pentru noi e un instrument de aprofundare a relațiilor bilaterale. Vrem mai ales să cooperăm cu aliații în direcția reformării și modernizării sectorului apărării în actualul context de securitate”, a spus Gaburici, făcând aluzie la evenimentele din Ucraina vecină.

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a declarat la rândul său că „toate țările din NATO sprijină suveranitatea, independența, integritatea teritorială a Republicii Moldova și respectă statutul de suveranitate din constituția Moldovei”. În cadrul întâlnirii cu Gaburici, Stoltenberg a promis deasemeni sprijinul NATO pentru reformele anunțate de guvernul de la Chișinău.

Stoltenberg a precizat că în acest moment este examinată o nouă inițiativă de cooperare în domeniul defensiv care va ajuta Moldova să-și modernizeze apăreara și securitatea.

Gaburici la rândul său a enumerat principalele domenii în care Moldova este interesată de o urgentă cooperare cu NATO:

„Securitatea cibernetică, lupta împotriva terorismului, non-proliferarea armamentului de distrugere în masă”, a declarat Gaburici, care a adăugat:

„Moldova va continua să participe la operațiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo, contribuind la promovarea securității și stabilității în Europa”.

De la NATO, premierul Gaburici a mers la sediul Comisiei Europene, pentru a participa la reuniunea Consiliului de Asociere Moldova-Uniunea Europeană, prima de la încheierea Acordului de Asociere cu UE, anul trecut. Reuniunea a fost amânată până acum din pricina instalării întârziate a noului guvern moldovean după alegerile din 30 noiembrie, 2014.

In cadrul Parteneriatului Estic și al Acordului de Asociere cu UE, premierul Gaburici s-a întâlnit și cu Comisarul responsabil cu vecinătatea și extinderea Johannes Hahn.

Premierul Gaburici i-a transmis lui Johannes Hahn că „Republica Moldova îşi dorește recunoaşterea unei perspective europene clare”, fapt care ar motiva societatea să accepte mai ușor reforme „dureroase”.

Chiril Gaburici şi Jean Claude Juncker
Chiril Gaburici şi Jean Claude Juncker

Gaburici a mai spus că noul guvern moldovean dorește să „asigure un ritm dinamic de punere în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb cu UE”.

Tot la Bruxelles, ministrul de externe polonez Grzegorz Schetyna a declarat că trebuie găsită o cale pentru a diferenția „tratamentul acordat Georgiei, Moldovei și Ucrainei” de cel acordat celorlate trei țări din Parteneriatul Estic, Armenia, Azerbaidjan și Belarus.

Schetyna a făcut declarația la Bruxelles, înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai UE, unde de asemenea ministrul de externe leton Edgars Rinkevics a declarat că speră ca în urma evaluării Comisiei Europene, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga să se decidă liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii georgieni.

Summitul Parteneriatului Estic are loc la Riga la sfîrșitul lunii mai și se desfășoară atât pe fundalul crizei din Ucraina dar și pe cel al discuției din cadrul UE privind regândirea sau abandonarea Politicii de Vecinătate în forma sa actuală. Primele propuneri concrete au fost făcute la începutul acestei luni, într-un document pregătit de experții coordonatoarei politicii externe europene, Federica Mogherini.

A fost a doua vizită a lui Gaburici la Bruxelles, de când și-a început mandatul, luna trecută. Vizita a venit după ce la Chișinău Vice-premierul Victor Osipov s-a întâlnit săptămâna trecută cu șeful delegației UE in Moldova Pirkka Tapiola si cel al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina, Francesco Bastagli pentru a discuta situația din Transnistria in contextul crizei ucrainene.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG