Linkuri accesibilitate

Rusia adoptă un ton agresiv un an după anexarea Crimeei


Aniversarea anexării Crimeei serbată la Simferopol
Aniversarea anexării Crimeei serbată la Simferopol

Putin acuză Statele Unite: „adevărații păpușari erau partenerii și prietenii noștri americani”.

La un an de la anexarea Crimeii, televiziunea rusă de stat, Rossia 1, a difuzat un film documentar despre anexare, în care președintele rus Vladimir Putin spune că era pregătit pentru „întorsătura cea mai rea posibilă”, în cazul unei intervenții occidentale, fiind gata chiar să pună forțele nucleare ruse în stare de alertă.

Într-un film documentar de aproape trei ore intitulat „Crimeea: revenirea în patrie”, Putin a spus că a Moscova era gata să pună forțele nucleare în stare de alertă pentru a asigura anexarea peninsulei.

Vorbind despre posibila reacție occidentală la anexare, Putin spune în documentar că nu putea ști de la început care va fi. „De aceea, în primele etape, a trebuit să dirijez eu forțele noastre armate. Nu doar să le dirijez, dar să dau ordine directe”, a spus Putin. Întrebat dacă era gata să pună forțele nucleare în stare de alertă, liderul rus a răspuns: „Noi eram gată să facem acest lucru”.

În film, Putin mai susține că Rusia i-a salvat viața fostului președinte ucrainean pro-rus, Viktor Ianukovici, care s-ar fi aflat în pericol, după ce „revoluționarii”, după cum s-a exprimat liderul rus, au preluat puterea la Kiev după săptămâni de proteste însoțite de violențe.

„Pentru noi a devenit clar și am primit informații că există planuri nu doar pentru capturarea lui, dar, în mod preferabil pentru cei care au executat lovitura de stat, pentru eliminarea lui fizică. Cum a spus un faimos personaj istoric: ‚Nu-i omul, nu-i problema’, declară în film președintele rus, citându-l pe Iosif Stalin.

După spusele lui Putin, Ianukovici a dat telefon pe 21 februarie anul trecut pentru a prezenta planurile de părăsire a capitalei ucrainene. „I-am spus punctul meu de vedere că, într-o asemenea situație, este mai bine să nu părăsească capitala”, declară Putin.

De la Kiev, Ianukovici a mers totuși la Harkov, apoi la Donețk de unde l-a sunat iar pe Putin să ceară ajutor. L-a primit, iar liderul rus a spus în film că salvarea fostului președinte ucrainean fugar a fost „o faptă bună”.

Ianukovici a fost nevoit să fugă, după protestele ucrainene declanșate de decizia sa de a renunța la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană în schimbul relațiilor mai strânse cu Rusia.

În documentar, Putin acuză Statele Unite că ar fi „păpușarul” din spatele a ceea ce numește lovitură de stat la Kiev, o aserțiune respinsă de Statele Unite drept falsă.

„Formal, opoziția era sprijinită în primul rând de europeni, dar noi știam foarte bine … că adevărații păpușari erau partenerii și prietenii noștri americani. Ei au fost cei care au ajutat la pregătirea trupelor combatante și naționaliste”, spune Putin în film.

Răsturnarea lui Ianukovici a determinat Rusia să anexeze Crimeea, a spus Putin. Dar, în același timp, el recunoaște că a dat ordinul anexării cu trei săptămâni înainte de controversatul referendum de la 16 martie 2014, care a fost folosit ulterior pentru a justifica această anexare.

Liderul rus descrie o ședință de urgență la Kremlin convocată după fuga lui Ianukovici și încheiată la 7 dimineața, în ziua de 23 februarie. „La despărțire, le-am spus tuturor colegilor: „Va trebui să începem lucrul pentru a reîntoarce Crimeea Rusiei”, declară Putin. Ulterior, a dat ordin pentru trimiterea forțelor de securitate, de marinari și parașutiști în Crimeea „sub pretextul întăririi securității structurilor noastre militare de acolo”, dar în realitate pentru încercuirea și dezarmarea militarilor ucraineni.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG