Linkuri accesibilitate

Propaganda agresivă a televiziunilor rusești ruinează edificiul europenizării Moldovei (V.Gârneț/Ziarul Național)


Relaţiile dintre Chişinău şi Comrat (C.Ciurea/Politicon.md).

Relaţiile dintre Chişinău şi Comrat este subiectul abordat de analistul Corneliu Ciurea într-un comentariu de pe portalul Politicon.md. În opinia sa, faptul că la alegerile pentru funcţia de başcan nu este un candidat care să împărtăşească viziunea Chişinăului privind viitorul autonomiei este o dovadă de inactivitate, privită şi ca o incurabilă stare de anemie a politicienilor moldoveni. Totuşi, această constatare este parţial incorectă, notează analistul, întrucât, scrie el, până în 2013 a existat un tandem politic după modelul lasă-mă să te las. Situaţia s-a schimbat însă, începând cu lansarea acuzaţiilor grave împotriva başcanului şi continuând cu organizarea referendumurilor privind vectorul extern în autonomie, aminteşte autorul. Greşeala strategică a Chişinăului, scrie Corneliu Ciurea a avut la bază rivalitatea dintre Filat şi Plahotniuc și neîndemânarea lui Leancă în dialog cu Comratul, care a condus la izolarea politică a lui Formuzal fără ca democratul Nicolae Dudoglo să devină un lider acceptat în regiune, încheie autorul.

Deprecierea leului moldovenesc față de alte valute va caracteriza economia Republicii Moldova și în viitorul apropiat. Constatarea aparține experților economici de la Expert-Group, citați de portalul Mold-street.com. Unul din motivele pe care le notează specialiștii este faptul că va scădea oferta de valută, determinată la rândul său de scăderea exportului și a remitențelor, precum și de evoluția anemică a investițiilor străine. În aceste condiții, experții admit că Republica Moldova ar putea înregistra în 2015 un declin economic de circa două procente. Pentru a stabiliza cursul leului moldovenesc specialiştii recomandă factorilor de decizie să semneze urgent un nou acord cu FMI iar BNM să relaxeze treptat politica monetară.

Editorialistul Vasile Gârneț constată în Ziarul Național că propaganda agresivă a televiziunilor rusești ruinează edificiul europenizării Moldovei. Întrebările care apar aici „de ce întârzie o reacție din partea Consiliului Coordonator al Audiovizualului sau de ce nu se revoltă șefii partidelor pro europene” sunt însă întrebări retorice, scrie autorul, întrucât cei care admit aceste încălcări au mari profituri economice din afacerea cu televiziunile rusești. În timp ce America și Uniunea Europeană alocă sume importante pentru contracararea propagandei rusești în R. Moldova și în alte foste republici sovietice, autoritățile moldovenești nu întreprind nimic concret, încheie editorialistul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG