Linkuri accesibilitate

Despre cum Apple nu ne va schimba viața


Apple Watch
Apple Watch

Ceasul de mână Apple ne arată fiecare secundă care trece. Cum să nu înnebunești după el?

Acum că a ieșit și Apple Watch, ceasul de mână Macintosh, putem să ne punem întrebarea în ce măsură asemenea produse ne pot schimba viața.

Adeptii inconditionali ai produselor Apple au fost întotdeauna priviti ca un soi de sectă si numai transformarea acestora in produse de consum de masă a mai modificat perceptia. La inceputul anilor 1990, cind fondatorul firmei si creatorul primului computer personal Steve Jobs fusese inlaturat de la conducerea firmei, Apple nu a supravietuit decit prin devotamentul acelor 3% din cumparatori care preferau computerele Macintosh… si care priveau cu mila superioara masa de sclavi ai lui Windows-Microsoft.

Rechemat in fruntea companiei, Steve Jobs a reusit, in ceva mai mult de un deceniu, sa modifice radical si definitiv felul in care ne raportam la computere, telefoane si alte dispozitive electronice cotidiene. Niciodata nu vom mai privi un telefon ca pe un simplu dispozitiv de comunicare si de transmis vocea. Telefoanele au devenit „inteligente”…, termen care se folosea inainte doar pentru rachetele teleghidate ale armatei americane.

Produsele firmei care are ca logo marul muscat nu mai sint astazi semnul distinctiv al unei secte de esteti, ci au devenit universale. Ajungand sa fie una din cele mai profitabile companii de pe planeta, Apple a inceput sa puna cite un telefon iPhone in toate mainile, detronand pana si firmele cele mai solide in materie de telefoane inteligente, care erau Nokia si Blackberry.

Ba chiar, s-a ajuns la un soi de codificare sociala a purtatorilor de telefoane. Exista citeva categorii sociale care pot fi scutite de la iPhone. Astfel, daca esti un om de afaceri, lucru arătat de servieta si costum, poti scoate linistit un Blackberry din buzunar. Toleranta sociala aplicata si pustoaicelor care au voie sa deschida cu unghia degetului mare al unei singure maini cate un Samsung roz cu clapa. In rest, insa, trebuie sa ai un iPhone.

Gesturile inventate de Apple pentru a telefona s-au banalizat. Nimeni nu mai e atent la cei care fosnesc ecran dupa ecran alunecand cu degetul pe suprafata telefonului. In schimb, atrage imediat atentia cel care inca mai cară un telefon masiv cu sistem vechi, precum acei amarati care mai folosesc un grosolan betisor electronic pentru a scrie pe ecran.

Dincolo insa de vulgaritatea unor din cei care le folosesc ostentativ, putem spune ca odata cu telefoanele Apple am asistat la un caz rar in care un produs de lux se democratizeaza si devine universal, fiind in acelasi timp util.

Cît despre ceasul de mână Apple, acest ultim minunat produs, putem spune că e atât de ingenios și bine gândit pentru uz uman, încât ne arată fiecare secundă care trece. Cum să nu înnebunești după el?

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG