Linkuri accesibilitate

Algirdas Saudargas: „Rusia a încălcat legislația internațională și obligațiile asumate la nivel internațional”


De vorbă la Strasbourg cu un europarlamentar lituanian, fost ministru de externe la Vilnius.

Cu 25 de ani în urmă, pe 11 martie 1990, Sovietul Suprem al Lituaniei Sovietice se transforma în Consiliul Suprem al Lituaniei independente, alegându-l ca președinte pe Vytautas Landsbergis. În primul guvern al Lituaniei post-sovietice portofoliul externelor i-a revenit lui Algirdas Saudargas, astăzi europarlamentar de centru-dreapta. Într-un interviu exclusiv acordat Europei Libere Saudargas, cel care a negociat cu 25 de ani in urmă cu Mosocova desprinderea țării sale din blocul sovietic, pledează astăzi pentru întărirea prezenței NATO în țările Baltice, privind însă cu scepticism proiectul unei armate comune a UE.

Europa Liberă: Dle Saudargas, sunteți unul dintre membrii Grupului Partidului Popular European aici în Parlamentul European, dar în urmă cu 25 de ani erați unul dintre semnatarii Actului de reînființare a statului lituanian, devenind ulterior primul ministru de externe al Lituaniei independente. Lituania a dat atunci dovadă de curaj în raport cu Moscova, astăzi se teme de Kremlin. Cum vedeți relațiile de astăzi dintre Lituania și Rusia ?

Algirdas Saudargas: „Este exact. Acum exact 25 de ani, pe 11 martie 1990, Lituania și-a recâștigat independența. Spun recâștigat, pentru că Lituania fusese un stat independent între primul și al doilea Război Mondial. Relațiile dintre Rusia și Lituania au fost foarte importante, căci Rusia este cel mai mare și cel mai puternic vecin estic al nostru. La acel moment Rusia era și ea una dintre fostele țări sovietice.

Acum, după părerea mea, avem relații mai proaste cu rușii decât atunci. Pe vremea aceea existau forțe democratice mai puternice în Rusia față de acum. Pe parcursul celor 50 de ani de ocupație sovietică am avut o relație strânsă cu dizidenții ruși. Am avut o relație foarte bună cu dl Elțîn, care era oponent al lui Gorbaciov la vremea aceea. Deci, una peste alta, relațiile noastre erau mai bune atunci decât sunt acum. Astăzi, avem în Rusia o propagandă de stat, resentimente și o atitudine revanșardă. De aceea spun că relațiile noastre de azi sunt mai rele. Dar, sigur, există posibilitatea de a avea relații cu cetățenii, cu societatea direct, iar asta dă o șansă îmbunătățirii relațiilor nostre. Însă va dura mult.”

Europa Liberă: Aș mai rămâne un pic la această temă și aș face iar apel la experiența Dvs. de ministru de externe. Dacă ați fi astăzi în funcție, care ar fi abordarea Dvs. față de Rusia ?

Algirdas Saudargas: „Situația este total diferită. Acum 25 de ani a trebuit să prezint proiectul nostru de independență liderilor occidentali și să negociem cu rușii, mesajul nostru fiind că Lituania a fost incorporată forțat în URSS și că noi am fost aleși democratic cu mandatul de a restabili independența și democrația în Lituania. Situația este acum total diferită.

Lituania este membră a UE, a NATO, participă la toate procesele de decizie din UE și NATO, își exprimă punctele de vedere, inclusiv în ceea ce privește acțiunile regimului Putin, acestui regim cu adevărat agresiv. Dacă ne uităm numai la ce s-a întâmplat în Crimeea, vedem că Rusia a încălcat legislația internațională și obligațiile asumate la nivel internațional. De aceea, dacă aș fi azi ministru de externe, aș avea aceeași abordare ca actualul șef al diplomației noastre.”

Europa Liberă: „Lituania este atacată deja”, a spus președinta țării dumneavoastră, dna Dalia Grybauskaitė. Se referea, desigur, la atacuri ce ar veni din partea Rusiei. Totuși, întrebarea mea ar fi, la ce fel de atacuri se referă dna Grybauskaitė? În ce fel atacă Rusia Lituania ?

Algirdas Saudargas: „Doamna Dalia Grybauskaitė a vrut înainte de toate să exprime public starea de spirit a lituanienilor. Că există o stare de amenințare, de teamă, că ne simțim amenințați. Acum zece ani, când am intrat in NATO, exista în Lituania un cu totul alt sentiment. Se punea atunci întrebarea de ce trebuie să aderăm la NATO. Cine ne va ataca? Ne amenință cineva?

Însă după Maidan, după agresiunea rusească în Ucraina, care a fost percepută în Europa ca o explozie nucleară, ca un țunami al agresiunii rusești, sentimentul de ingrijoarea a crescut brusc. Acesta este și mesajul președintei noastre: dacă Ucraina poate fi amenințată, Lituania poate păți la fel.

Ce trebuie să facem este să folosim capabilitățile de apărare pe care le avem la dispoziție: NATO, poliția aeriană și, desigur, reluăm recrutările în armată. De fapt acel act legislativ referitor la recrutări exista și până acum, doar că s-a considerat că nu era nevoie de nici o recrutare. Acum situația s-a schimbat. Am ajuns la concluzia că trebuie să avem tineri antrenați, pregătiți, și că orice cetățean al Lituaniei va trebui să fie pregătit să își apere țara, dacă va fi cazul.”

Europa Liberă: Statele baltice au cerut intarirea prezenței NATO in regiune. La fel a facut și Polonia. 750 de tancuri americane, elicoptere si armament greu sunt deja in Letonia. Săptămâna viitoare vor ajunge chiar si soldați americani în zonă. În jur de 3000. Vă simțiți mai în siguranță știind că aceste trupe sunt pe teritoriu lituanian?

Algirdas Saudargas: „Evident. Dar cred că în primul rând americanii se vor simți mai în siguranță. Dacă vor continua ce au început, rușii ar putea penetra până în Kaliningrad, ar putea utiliza acei oameni verzi. Într-un astfel de scenariu cine va avea de pierdut va fi NATO, a cărei credibilitate fi știrbită. Dacă un stat membru al NATO va fi atacat și NATO nu va fi capabilă să reacționeze, increderea în această organizație va fi serios zdruncinată. Dacă Rusia va ataca statele baltice sau Polonia, nu doar aceste state vor avea de suferit, ci și NATO, ca organizatie. Nu va mai avea greutatea de acum. ”

Europa Liberă: NATO reprezintă una dintre posibilitățile de apărare. Ar mai fi și proiectul unei armate a UE. Este acesta realist?

Algirdas Saudargas: „Nu stiu daca că este un proiect prea bun, dacă ne uitam la situația de ansamblu. Totul depinde de detalii. Dacă totul va fi armonizat cu NATO si nu va fi afectată capacitatea NATO atunci va fi o abordare buna. Dar mi-e teama ca este de fapt dorinta unor state de a a economisi niste bani si de a nu mai fi nevoite să plătească cei 2% (din buget, contributia statelor membre) pentru NATO, căci, după cum se știe, acum povara se află pe umerii americanilor. Ei duc greul. Mi-e teamă că povestea cu armata UE este doar o schemă de economisire pentru o serie de state europene. Cum spuneam, actualmente, in NATO, povara este pe umerii americanilor.”

Europa Liberă: De ce credeti că este dispus dl Putin să pună in joc credibilitatea Rusiei pe plan internațional și tot ce a câștigat Rusia dupa război, cum ar fi statutul de partener de incredere pentru Vest?

Algirdas Saudargas: „Explicația poate fi găsită mai degrabă în psihologia maselor. Și în propagandă. Îmi aduc aminte in vremurile sovietice, media nu ne lăsa deloc să uităm faptul că sovieticii ne-au salvat de naziști. Teama era menținută vie, frica de razboi. Desigur, rusii, salvatorii, erau mereu invingatori.

Când URSS a fost dizolvată, rușii au rămas cu sentimentul că au pierdul imperiul. Dar nu au contenit să reamintească mereu de cel de-al Doilea Război Mondial. Acum ideea promovată, bagată in mințile oamenilor prin propagandă este reconstruirea marii Rusii: „să ne luam revanșa, Rusia trebuie să fie mândră de realizarile sale”.

Dar realitățile s-au schimbat. Rusia nu este atât de puternica, nu mai are acel imperiu. Putin mizează mult pe implantarea aceste idei, pe care rușii sunt tentați să o creadă. Mi-e teama ca problema este însă că răul a fost făcut deja. Propaganda a acționat, a lucrat. Nu mai depinde de Putin. Nici măcar de sistemul Putin, de regimul Putin.

Propaganda a acționat in randul maselor. Opoziția politică este extrem de slabă în Rusia. Uitati-va ce țară mare, si ce opoziție anemică. De aceea, în Rusia nu este de ajuns să înlocuiești actualul lider cu altul, chiar și unul neutru, ci trebuie să neutralizezi ceea ce s-a înfăptuit deja cu masele prin propagandă.”

XS
SM
MD
LG