Linkuri accesibilitate

„Granițele sunt modificate pe continentul european, iar noi suntem simpli spectatori...”


În septembrie 2014 la primirea președintelui Ucrainei în sesiunea comună a Congresului american
În septembrie 2014 la primirea președintelui Ucrainei în sesiunea comună a Congresului american

Opinii ale congresmenilor americani pe tema conflictului din Ucraina de est și a agresiunii Rusiei.

Statele Unite au decis să livreze Ucrainei un nou lot de ajutoare militare neletale în valoare de 75 de milioane de dolari, ridicând la 200 de milioane valoarea acestor ajutoare acordate de la începutul conflictului dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși, în aprilie trecut.

Administrația Obama își menține deocamdată poziția veche de a nu acorda Ucrainei arme letale, bazându-se pe argumentul că o soluție militară în estul Ucrainei nu există, iar înarmarea ar putea duce la noi vărsări de sânge.

Dar în Congresul de la Washington, relatează corespondentul Europei Libere, Carl Schreck, pare să câștige teren o opinie contrară.

Este promovată în primul rând de exponenți ai Partidului Republican de opoziție, dar împărtășită și de tot mai mulți membri ai Partidului Democrat al președintelui Barack Obama.

Între acești congresmeni se află și Eliot Engel, democrat din statul New York, membru influent al Comitetului de Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților.

„La audierea noastră pe tema Ucrainei cu aproximativ o săptămână în urmă, sentimentul dominant de ambele părți a fost în favoarea înarmării Ucrainei cu arme defensive de către Statele Unite. Adică, sentimentul a fost valabil atât pentru tabăra democraților, cât și pentru tabăra republicanilor. Nu spun că a fost unanim, dar cred că a fost destul de dominant”.

Kievul cere de multă vreme arme defensive americane. Săptămâna trecută, Engel și alți 10 membri ai Camerei Reprezentanților, inclusiv spicherul republican John Boehner au semnat o scrisoare cerându-i președintelui Obama să „aprobe rapid eforturi adiționale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei de a-și apăra teritoriul suveran, inclusiv prin transferul sistemelor de armament defensiv letal către armata Ucrainei”.

Potrivit democratului Eliot Engel: „Granițele sunt schimbate, de fapt, pe continentul european, iar noi suntem simpli spectatori. Stăm cu mâinile în sân, nu facem ceea ce trebuie să facem și nu știm din ce cauză. Cred că este o decizie greșită și mai cred că îi transmite un semnal prost lui Putin. Putin crede acum că poate face orice dorește și scăpa basma curată. Acest lucru mai transmite un mesaj oribil aliaților noștri mici și mai slabi din Europa de Est”.

Starea de spirit dominantă din Congres, atât în Camera Reprezentanților cât și din Senat, precum și argumentele în favoarea înarmării ucrainenilor cu arme defensive letale au fost rezumate, marți, de senatorul democrat Bob Menendez la audieri în Senat.

„Dorim cu toții o soluție diplomatică, dar cred că aceasta se poate prefigura numai când Putin va estima că a devenit prea costisitor să

Nu este potrivit să le dăm ucrainenilor numai posibilitatea de a vedea că vin rușii, nu și arme cu care să-i oprească. ...

continue distrugerea Ucrainei. Este foarte bine că furnizăm echipament neletal, ca aparate de vedere nocturnă. Dar nu este potrivit să le dăm ucrainenilor numai posibilitatea de a vedea că vin rușii, nu și arme cu care să-i oprească. Aparatele de vedere nocturnă sunt un lucru, dar furnizarea armelor antitanc, aparatelor de zbor de recunoaștere teleghidate, echipamentelor sigure de comandă și comunicare ar fi mult mai bună”.

În decembrie, președintele Obama a semnat o lege aprobată cu sprijin bipartit de Congres care autorizează, dar nu obligă, președintele să ofere ajutor militar letal Ucrainei. Miercuri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a explicat din nou poziția președintelui Obama.

„Am vorbit despre câteva consecințe ale furnizării asistenței letale adiționale pentru armata ucraineană. În primul rând, va duce probabil, aproape prin definiție, la o mai mare vărsare de sânge. În al doilea rând, președintele este conștient că nu există o soluția militară în această problemă, adică nu este rezonabil să se sugereze că Statele Unite vor fi capabile să furnizeze suficient sprijin militar armatei ucrainene ca aceasta să poată stăvili operațiunile militare sprijinite în prezent de Rusia. Fiindcă, în al treilea rând, întărirea substanțială a capacităților armatei ucrainene poate declanșa un răspuns similar din parte rușilor și separatiștilor pe care aceștia îi sprijină”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG