Linkuri accesibilitate

O lecție pentru Chelsea


Considerații pe marginea fazei eliminatorii a Ligii Campionilor.

Faza eliminatorie a Ligii Campionilor a început marți cu două meciuri care nu promiteau mare lucru. Real Madrid era ca și calificată după 2-0, în deplasare, cu Schalke. Presupusul retur fără rost de la Madrid a fost unul din cele mai frumoase meciuri de fotbal european al ultimilor ani. Real e în pasă neagră de cîteva săptămîni, dar asta nu explică prea mult. Spectacolul a fost dat sută la sută de atitudinea admirabilă cu care Schalke a jucat din primul pînă în ultimul miniut. Schalke a venit decisă să joace în atac și să obțină o calificare imposibilă. Dorința a fost susținută de o capacitate fizică extrardinară și Real a intrat în stare de șoc din primele minute. La 1-0 pentru Schalke, totul părea un accident. Real a crezut același lucru și s-a liniștit după ce Ronaldo a înscris de două ori cu capul. Meciul și calificarea păreau decise.

Real n-a înțeles că e o echipă prea mult dependentă de Ronaldo și Schalke a continuat fără să țină seama de scor. La 2-2, totul era încă în grafic pentru Real. Benzema a întărit senzația cu un gol venit dintr-un efort personal. Era 3-2 pentru Real și nimeni nu mai credea că Schalke poate reveni. Eroare. Schalke a forțat încă o dată și a egalat la un șut perfect plasat de Sane, din colțul carelului. Cu zece minute înainte de final, Huntelaar a luat cu el stoperii lui Real și a înscris cu un șut magnific. Era 4-3 pentru Schalke și toată lumea a început să calculeze. Schalke avea nevoie de încă un gol pentru calificare. Real a intrat în panică și a jucat ultimele zece minute cu disperare, aruncînd mingi în tribună și folosind toate tehnicile de tragere de timp. Huiduită de tot stadionul, Real fost salvată de două intervenții senzaționale ale lui Casillias. Real s-a calificat, dar Schalke a făcut un meci extraordinar și a dat o lecție de voință și încredere fără pereche.

În celălalt meci al serii, Porto și Basel veneau după un 1-1 foarte disputat în prima manșă. Era de așteptat un joc închis, dar meciul a dat un spectacol adevărat. Porto a reușit ceva rarisim. O victorie clară cu 4-0, din patru goluri superbe, la capătul a patru șuturi de senzație. O lovitură lberă și trei lovituri din alergare executate pur și simplu perfect au demolat Basel și ar fi scos din joc orice adversar.

Miercuri, Bayern s-a distrat și a urcat pînă la un 7-0 de nepovestit cu Sahtior Donetk.

În aceeași seară la Londra, Chelsea și Paris St.Germain au făcut un meci agitat, nervos și dramatic. După 1-1 la Paris, Chelsea pornea cu avantajul echipei care poate să aștepte. PSG a făcut un joc perfect tactic și a alergat fără oprire. Chelsea a jucat cu răbdare, și-a așteptat șansa, dar a produs un fotbal în esență negativ. Al treilea jucător a fost arbitrul olandez Bjorn Kuipers. În minutul 30, Ibrahimovic, marele atu al lui PSG, a riscat un atac fără rost asupra lui Oscar, la o minge fără interes. Arbitrul l-a eliminat pe Ibrahimovic, deși, în mod clar, atacul nu merita așa ceva. PSG a jucat în continuare cu toată ambiția și a ratat 2-3 ocazii clare. Cavanni a trimis în bară din 7-8 metri lateral, timp în care Chelsea a stat cu ochii pe ceas și n-a produs nimic notabil în atac. În minutul 80, la o busucladă în careu, Cahill a trimis mingea în poartă și totul părea decis. PSG a foțat din nou. Infiltrat în atac, David Luiz, fostul jucător al lui Chelsea, a egalat cu o lovitură de cap superbă. Prelungirile au început cu PSG epuizată fizic. După cinci minute, o nouă decizie discutabilă a adus un penalty pentru Chelsea și Hazard a înscris cu siguranță. Incredibil, PSG a forțat din nou. Cu cinci minute înainte de final, la un corner, stoperul Thiago Silva a urcat în atac și a trimis cu capul în colțul lung. PSG a egalat și s-a calificat după un meci memorabil. Chelsea a plătit pentru lipsa deschidere a antrenorului Jose Mourinho.

PSG a intrat în sferturi după un efort covărșitor, Real s-a calificat însoțită de șansă, iar Porto a prins o zi perfectă. Bayern a fost singura echipă care aproape n-a fost nevoită să transpire.

XS
SM
MD
LG