Linkuri accesibilitate

Guvernul propune prelungirea moratoriului impus de BNM celor trei bănci aflate sub administrare specială


Guvernul a aprobat modificări la Legea instituțiilor financiare, prin care propune prelungirea cu până la 9 luni a moratoriului impus de Banca Națională în cazul celor trei bănci aflate sub administrare specială. Este vorba de Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. La nevoie, perioada de grație ar putea fi de chiar 11 luni, relatează IPN.

Potrivit viceguvernatorului BNM, Ion Sturzu, este necesar acest timp pentru a finaliza analiza tranzacțiilor dubioase făcute prin intermediul celor trei bănci, care se aflau în prag de faliment înainte de a intra sub administrarea Băncii Naționale.

Pentru moment, Banca Națională a lăsat fără comentarii informațiile scurse în presă despre presupuse credite de aproape 9,5 miliarde de lei acordate în regim de urgență înainte de alegerile generale din noiembrie anul trecut celor trei bănci: Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Se pare că aceste credite ar fi fost aprobate în secret de guvernul Leancă. Iurie Leancă a fost cel care a cerut și obținut ca situația creată la cele trei bănci să fie analizată de un audit din afara țării.

Miercuri, socialiștii au propus ca raportul Comisiei parlamentare de anchetă a situației de la BEM, Banca Socială și Unibank să fie prezentat în plenul Parlamentului în ședință publică, iar toate documentele legate de cazul BEM să fie făcute public.

XS
SM
MD
LG