Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: MedNews


Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated
Moldova - Pablo, generic, newspapers, undated

Invitata serii este Lilia Onea, directoarea agenției.

Joi MedNews va scoate la lumină un Ordin semnat de șeful Direcției sănătății a Primăriei capitalei, Mihai Moldovanu, care a creat agitație la Centrul Medicilor de Familie nr.11 din centrul capitalei. Moldovanu a dispus strămutarea Secției control medical și a Comisiei medicale pentru examinarea medicală a conducătorilor auto și a candidaților pentru obținerea permisului de conducere din cadrul Dispensarului Municipal Dermato-Venerologicde pe strada Columna nr.47 – la etajul întâi al CMF nr.11. Mai mulți juriști, contactați de echipa de investigație a MedNews, au spus că este cel puțin ilegal și suspect faptul că un șef de direcție își arogă competențele întregului Consiliu Municipal Chișinău, mai ales cunoscându-se că există un contract de locațiune prin care clădirea a fost transmisă către AMT Râșcani pe un termen de până la 31 decembrie 2029, iar potrivit Codului Civil „Nici o parte nu poate modifica un contract fără consimțământul celeilalte părți contractante sau fără o hotărâre definitivă a instanței în acest sens”. Cine are de câștigat și cine de pierdut în acest caz - pacienții, medicii ori funcționarii,îi invităm pe cititorii noștri să facă concluzii, vizitând mâine site-ul Agenției de presă MedNews.

Tot atunci, citiți din serialul de articole despre lucrătorii medicali din Moldova și Laureații Galei Premiilor în Sănătate din anul 2014 reportajul marca MedNews „Uragan! Așa merge. Așa vorbește. Așa acționează.” . Eroina acestui reportaj, Ala Condrea este Șefa secției Unității Primiri Urgențe (UPU)din Spitalul raionalBălți, echipa căreia anul trecut a luat trofeul pentru „ Cea mai bună echipă de urgență”. UPU din Bălți este prima instituție creată în sistemul de sănătate de la noi acum 4 ani,unde părinții pot veni cu copilașii în caz de urgență medicală la orice oră, 24 din 24, direct, fără a avea nevoie de trimitere de la medicul de familie ori specialist. Pot veni chiar și cu transportul personal. Cum se lucrează și ce probleme au medicii de aici veți găsi cu lux de amănunte în reportajul Violetei Colesnic.

Tot pe MedNews citiți despre cum farmaciile ne vând antibiotice în plin sezon de gripă fără rețeta prescrisă de medic cu diferite prețuri, la alegere, după buzunarul și posibilitățile fiecăruia. Asta în timp ce Ministerul Sănătății a elaborat Regulamentul privind promovarea medicamentelor de uz uman, iar medicii avertizează asupra consecințelor nefaste a tratamentului gripei cu antibiotice. MedNews prezintă datele OMS care avertitează că la nivel național rezistența la antibiotice adaugă costuri considerabile și crește presiunea financiară asupra sistemului de sănătate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG