Linkuri accesibilitate

Miopia Occidentului față de Rusia (T. Ungureanu/„22”)


Traian Băsescu și corupția (România liberă)

Prin asasinarea „inutilului” Boris Nemțov, Vladimir Putin a transmis un mesaj precis: „nimeni nu se mai poate socoti în siguranță. Pactul încuviințat de Putin la înscăunarea sa ca președinte garanta siguranța tru­pei care pleacă. Pactul a fost rupt”. Citatul este extras din comentariul lui Traian Ungureanu, din revista „22”, a cărui teză este că Occidentul suferă de o enormă miopie, care cam promite dezastrul. Cine mai era acum Boris Nemțov, cândva un om din sistem? Un simplu opozant care distribuia flyere prin stațiile de metrou. Prin eliminarea lui s-a transmis însă că nici măcar zgomotul de fundal nu mai este tolerat.

Jurnalistul identifică naivitatea Vestului în declarația de acum un an a cancelarului german Angela Merkel: Vladimir Putin trăiește în altă lume. „Acum, scrie Traian Ungureanu, ne putem în­treba dacă nu cumva cancelarul ger­man trăiește în afara lumii reale. După 25 de ani, cu frontierele aproape rupte de no­ul asalt rusesc și de paranoia islamică, Uni­unea Europeană culege roadele com­pli­ci­tă­ții la renașterea unor monștri pe care a crezut că îi poate hrăni din palmă”. Însă nu doar Germania greșește, se arată în acest articol. Marea Britanie s-a cufundat iar în ”splendida ei izolare” din secolul al XIX-lea, iar România s-ar auto-vulnerabiliza prin „războiul politic intern” care umple închisorile, dar creează, spune comentatorul, „un spațiu politic gol și o societate zgâlțâită de neîncredere și sen­zații tari”.

Ofensiva anticorupție care se vede azi în justiția din România a fost mereu considerată unul dintre puținele merite incontestabile ale fostului președinte Traian Băsescu. Iată însă că, la scurt timp după ieșirea din funcție, unii consideră că Băsescu dă înapoi. Dan Cristian Turturică discută în România liberă reacțiile sale la arestarea pentru corupție a Elenei Udrea și la repunerea în discuție a unei tranzacții care îl privește: terenurile agricole cumpărate de familia Băsescu în comuna Nana. Băsescu a vorbit la televiziune despre un atac politic la adresa sa, cel puțin în cel de-al doilea caz.

Dan Cristian Turturică merge la explicații mai îndepărtate ale acestei poziții: de ce a preferat-o, totuși, fostul președinte întotdeauna pe Elena Udrea și nu pe intransigenta Monica Macovei? Simplu: „cu Monica Macovei la cârmă, baronii s-ar risipi unul câte unul [...] iar o dată cu ei se va dezintegra şi ce a mai rămas din maşinăria de stors voturi de la sate”.

XS
SM
MD
LG