Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Adevărul”


Invitatul serii este Ion Surdu, redactor-şef cotidianul „Adevărul”.

„În ediția de mâine a ziarului Adevărul citiți un articol despre problema limbii române din Serbia, desemnată drept limbă vlahă, un fenomen asemănător cu crearea artificială a limbii moldovenești. Publicistul și traducătorul Vlad Pohilă spune că românii din Serbia sunt supuși în permanență unei politici de dezbinare și deznaționalizare, iar inventarea sau promovarea unor astfel de variante paralele de limbă română, nu se face din bună intenție. Situația e similară, de fapt, cu ceea ce s-a întâmplat în Basarabia în anii ’40 și imediat după războiul doi mondial.

Tot în numărul de mâine citiți un articol despre vizita recentă a trei deputați din Duma de stat a Federației Ruse la Comrat, în ajunul alegerilor din Găgăuzia. Despre această vizită se vorbea ca despre un eveniment de anvergură, precum că cei trei deputați ruși vor participa la o conferință internațională. La eveniment însă fost prezenți cei trei emisari ai Kremlinului, alături de socialistul Igor Dodon și candidatul susținut de acesta, Irina Vlah. Contactat de Adevărul, Nikolai Dudoglo, unul dintre pretendenții la fotoliul de bașcan al regiunii, a declarat supărat că nu are nici o opinie cu privire la vizită și ne-a îndemnat să discutăm cu Dodon și Vlah. Alți contracandidați ai lui Vlah cred că vizita deputaților ruși este de fapt un PR pentru aceasta și că Moscova, spre deosebire de Uniunea Europeană, nu susține populația UTA Găgăuzia, dar preferă să investească bani în politicieni.

Un articol interesant puteți citi mâine în pagina 7, despre porcii din Moldova medievală. Cum arătau porcii crescuți de români în evul mediu? Ce valoarea aveau și cum erau tăiați? La aceste întrebări și multe altele au încercat să răspundă Luminiţa Bejenaru, Ludmila Bacumenco-Pîrnău și Simina Stanc într-un studiu intitulat „Consideraţii privind importanţa porcului domestic (Sus domesticus) în economia alimentară a Moldovei medievale”, apărut în Revista Arheologică editată de Academia de Științe a Republicii Moldova.

Articolul abordează subiectul din perspectivă istorică și arheologică, aducând în actualitate anumite detalii curioase despre teritoriul actual al Republicii Moldova. Istoria porcului domestic din evul mediu a fost refăcută pe baza oaselor recuperate din gropile menajere de arheologi, dar și a informațiilor din cronici și hrisoave. Apariția oaselor de porc în anumite situri arheologice vine uneori să confirme evenimente politice importante: de exemplu, la Orheiul Vechi apariția oaselor de porc se suprapune cu retragerea tătarilor, care fiind musulmani consumau carne de vită, capră și oaie. Mai multe citiți mâine în ziarul Adevărul Moldova.”

XS
SM
MD
LG