Linkuri accesibilitate

„Nu există nicio garanție că PCRM are de gând să pună umărul la realizarea programului guvernamental” (N. Negru/Ziarul Național)


Audierile în comisia de anchetă privind situaţia din sistemul financiar-bancar (NewsMaker.md).

Un autor de la „Adevărul”, Ion Mischevca, se declară convins că adevărul despre furtul de la BEM nu o să se afle niciodată. Pentru că nu se vrea, explică el şi continuă: „comisia creată ad-hoc de monstruoasa coaliţie de la Chişinău este o batjocură la adresa democraţiei, o mimare a intenţiilor de aflare a adevărului. Băieţii şmecheri şi-au şters demult urmele, acum trebuie doar să dea drumul la aburi, să ne înceţoşeze cugetul şi să ne diminueze vigilenţa. Până se va pune la cale următoarea schemă de delapidare şi vom rămâne iarăşi cu ochii în soare”.

Într-o analiză a felului cum s-au cheltuit banii din fondul de rezervă al guvernului în 2014, „MoldStreet” constată că, din nou, cei mai mulţi au fost sursă pentru premii şi călătorii. Este de fapt un fond care ar trebui să finanţeze cheltuieli neprevăzute. Partea bună e că anul 2014 este primul în care jumătate din banii fondului tocmai pentru astfel de cheltuieli au mers. În articol se mai arată, însă, că circa jumătate de milion de lei au fost utilizate pentru acoperirea cheltuielilor membrilor delegației moldovenești în frunte cu Iurie Leancă în SUA, 585.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport delegației moldovenești pentru participarea la evenimentul „Fără vize în UE” (28 aprilie, Atena, Republica Elenă), iar 800.000 de lei - pentru premierea laureaților Premiului Național, ediția 2014. Curios e că 55% din toate mijloacele Fondului de rezervă au fost alocate în ultima lună a anului 2014. În total, în 2014 fondul a constituit 34 milioane de lei, cu 50% mai puţin decât în anul 2013.

Portalul NewsMaker.md citează declaraţiile ministrului finanţelor Anatol Arapu, care „nu ştie ce va fi cu veniturile bugetare, dar speră că totul va fi bine”. O altă constatare a ministrului e că stabilitatea veniturilor bugetare este în pericol, pericolul ar proveni din reducerea bruscă a importului – cu 20% în primele două luni ale acestui an - precum şi cu fluctuaţiile cursului de schimb al leului. Ministrul la fel recunoaşte că există deja întârzieri la plăţile de la bugetul de stat, inclusiv la salarii, dar dă asigurări că măsurile luate de BNM vor stabiliza în curând situaţia.

Preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), Artur Gherman, este prezent în mai multe medii după ce a făcut declaraţii ieri la finalul audierilor de la comisia de anchetă privind situaţia din sistemul financiar-bancar. Deşi anterior a fost emisă o decizie a Curţii Supreme de Justiţie privind reîntoarcerea acţiunilor BEM în proprietatea statului, situaţia de jure nu este chiar aşa, constată demnitarul şi explică: conform legii, radierea din Registrul de stat a acționarilor trebuie să fie efectuată după satisfacerea deplină a cerințelor acționarilor. Formal, numai după ce „Vneşekonombank” va primi banii înapoi, va putea fi radiat din acest registru. Protejarea intereselor acționarilor, indiferent de unde vine el: din Rusia sau din România, Germania sau China, este una din sarcinile de bază ale CNPF, a mai explicat Dl. Gherman. „În prezent discutăm cine şi cui va plăti în condiţiile în care statul a vândut acţiunile companiei B, iar acea companie le-a vândut alteia”, a mai spus preşedintele CMPF.

Ziarul Naţional citează un interviu acordat de vicepremierul Natalia Gherman pentru USA Today, în care şefa diplomaţiei moldovene spune că „relaţiile economice apropiate cu Europa, nu conflictul, reprezintă cea mai bună modalitate de a contracara mişcările separatiste din Ucraina şi din alte foste republici sovietice”. „Important este ca Ucraina să avanseze pe calea integrării europene şi să continue să se reformeze conform normelor internaţionale”, a mai afirmat dna Gherman.

Comentând şi alte declaraţii ale şefei diplomaţiei moldoveneşti lansate la Bucureşti, editorialistul Nicolae Negru scrie că Natalia Gherman a încercat să spulbere îndoielile privind „europenitatea” noului Guvern învestit cu voturile comuniștilor. Argumentul ei a fost că nu ar trebui să existe probleme în acest sens, odată ce comuniștii au sprijinit programul de guvernare prezentat de Chiril Gaburici, care ţinteşte în statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

Potrivit editorialistului, însă, „întrebarea e dacă deputații comuniști au citit programul Guvernului Gaburici și au conștientizat pentru ce anume votează”. „Nu există nicio garanție că PCRM are de gând să pună umărul la realizarea acestui program. Din declarațiile de până acum, scopul comuniștilor e altul: să forțeze noul Guvern să joace după cum le vor cânta ei. „Melodia sa e cea veche, a vițelului blând care suge de la două vaci. Și dat fiind că nici Europa, nici Rusia nu mai doresc să joace rolul de „vacă”, rezultatul unei asemenea „strategii” nu poate fi decât bătutul pasului pe loc”, apreciază dl Negru.

XS
SM
MD
LG