Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Un guvern minoritar este incapabil să implementeze acest spectru larg de reforme”


Igor Boțan
Igor Boțan

Un interviu cu directorul executiv al ADEPT pornind de la recomandările comunității ambasadorilor făcute guvernului Gaburici..

Analistul politic Igor Boțan, directorul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, spune că documentul prezentat de partenerii occidentali constituie un semnal de alarmă cu privire la soarta reformelor și evoluția de mai departe a Republicii Moldova. Iar reunificarea țării este departe de a constitui o prioritate pentru autoritățile de la Chișinău, care nu au reușit încă să elaboreze o viziune clară cu privire la reintegrarea regiunii transnistrene.

Igor Boțan: „Recomandările comunității ambasadorilor, în special a țărilor care sunt parteneri de dezvoltare pentru Republica Moldova au venit de fapt cu un program de guvernare de alternativă celui al Guvernului Gaburici. Au fost făcute într-o manieră foarte decentă, diplomatică, astfel încât să nu aducă prejudicii imaginii guvernanților din Republica Moldova, însă au menționat câteva lucruri foarte importante.

Cel mai important este că Republica Moldova are un Acord de Asociere, care este documentul juridic de bază cu UE, și acest document este obligatoriu pentru Republica Moldova.

Al doilea lucru foarte important este că Republica Moldova a solicitat ajutor exact cinci ani în urmă, în martie 2010 – este vorba despre lansarea programului Rethink Moldova, Regândește Moldova, pentru care Chișinăului a primit un suport extraordinar financiar, politic și de altă natură, iar invocarea acestui document poate însemna că partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova sunt nemulțumiți de modalitatea în care au fost implementare prevederile programului respectiv.

Dacă ne uităm acum la domeniile la care s-a referit comunitatea de ambasadori, vedem că aceste domenii se pliază pe cele pe care Republica Moldova trebuie să le dezvolte în cadrul Acordului de Asociere și care au fost puse în evidență și acum cinci ani în cadrul programului Regândește Moldova. De asemenea, comunitatea de ambasadori a menționat și Planul de dezvoltare a Republicii Moldova 2020. Deci, documentul prezentat săptămâna trecută este unul complex care vrea ca autoritățile moldovene să depună eforturi și să existe efectul sinergic pentru ca resursele care sunt oferite de partenerii de dezvoltare să aibă randament și să nu fie risipite.

Lucrurile care trebuie rezolvate imediat țin de criza financiară și bancară, trebuie întreprinse măsuri urgente pentru înlăturarea cauzelor care au provocat această criză și trebuie identificați și pedepsiți cei vinovați. În rest, vedem că partenerii de dezvoltare vor de la Republica Moldova lucrurile standarde despre care au vorbit în permanență. Este vorba despre climatul de afaceri pentru ca să poată fi pornite motoarele economice ale Republicii Moldova, al doilea lucru este reforma justiției, astfel încât eventualii investitori să poată găsi în Republica Moldova nu doar un climat favorabil de afaceri, dar și protecție în caz de litigii. Al treilea lucru foarte important ține de dezvoltarea a ceea ce se numește potențial uman, forță de muncă, educație, pentru ca economia să aibă acces la resurse umane calificate și bine instruite.

Deci, este un document complex și acum este foarte important să vedem care vor fi reacțiile guvernanților.”

Europa Liberă: Documentul nu vorbește despre care ar fi consecințele în cazul în care autoritățile de la Chișinău nu vor îndeplini recomandările. Din punctul Dvs. de vedere, care sunt pârghiile partenerilor occidentali de a determina guvernarea să urmeze acest plan de acțiuni?

Igor Boțan: „Pârghiile sunt foarte bine descrise în Acordul de Asociere, este vorba despre instrumentul financiar al UE de susținere a Republicii Moldova și de instrumentele de control și de audit pe care cei care au întocmit acest Acord le-au descris cu lux de amănunte.

Acest document pe care l-au înaintat partenerii de dezvoltare este mai degrabă unul care trebuie să pregătească terenul pentru o implementare adecvată a Acordului de Asociere. De aceea, fiind diplomați, ei nu pot veni cu amenințări sau presiuni în astfel de documente. Este mai degrabă o ofertă care arată că partenerii de dezvoltare chiar înțeleg foarte bine ce se întâmpla în Republica Moldova, cât de afectat este statul nostru de corupției și cât de dezamăgiți sunt ei de reformele care s-au făcut prost la nivelul administrației centrale și a administrațiilor locale.”

Europa Liberă: Din punctul Dvs. de vedere, clasa guvernantă din R. Moldova din acest moment are capacitatea de a implementa acest document?

Igor Boțan: „Răspunsul meu ferm este: Nu, nu are. Și nici nu are cum să aibă acest potențial. În documentul înaintat de partenerii de dezvoltare se spune foarte clar că a venit timpul implementării unor decizii care pe hârtie parcă au arătat bine, dar în procesul de realizare nu au avut randament.

Al doilea lucru evident care transpare - și cred că anume din acest motiv au și venit cu aceste recomandări – este că un guvern minoritar este incapabil să implementeze acest spectru larg de reforme.

Al treilea lucru foarte important este că fără voință politică fermă, clară, fără angajamente clare Republica Moldova nu are sorți de izbândă. Deci, mesajul este cât se poate de clar, Toți înțeleg ce se întâmplă cu Republica Moldova, partenerii de dezvoltare înțeleg impasul în care se află țara noastră, iar impulsul care vine din acest document este să-i readucă la realitate pe cei care și-au asumat povara guvernării și care au recurs la tot felul de trucuri cu guvernare minoritară, cu jocuri politice, cu angajamente obscure și multe alte lucruri pe care noi, cetățenii Republicii Moldova, le resimțim începând cu anul 2011.”

Europa Liberă: În acest document regăsim și un capitol care ține de Transnistria. UE și SUA participă la negocierile cu privire la reglementare. Credeți că în acest moment subiectul transnistrean poate fi o prioritate pentru Republica Moldova? De ce se pune accent pe Transnistria?

Igor Boțan: „Este binevenită această developare a interesului partenerilor de dezvoltare pentru Transnistria. Regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova. Republica Moldova are scopul declarat depunerea eforturilor pentru reglementarea transnistreană, iar ceea ce propun partenerii de dezvoltare este ca autoritățile moldovene să aibă o viziune clară despre ce ar trebui să facă pe termen mediu, de exemplu de cinci ani de zile. Și, pornind de la această viziune, să aibă un plan de acțiuni cu privire la ce se va face concret în următorii cinci ani pentru a apropia reglementarea transnistreană.

Faptul că se referă la termene cum ar fi cinci ani de zile demonstrează că partenerii de dezvoltare înțeleg că Republica Moldova nu are resurse pentru a încerca o soluționare rapidă. De aceea, suportul partenerilor de dezvoltare este unul foarte clar bazat pe măsurile de încredere care trebuie să mențină conflictul cel puțin înghețat, dar această stare de îngheț să fie cu perspective pentru apropierea malurilor și apropierea cetățenilor.

Iar peste cinci ani de zile marile puteri care acum sunt angajate într-o dispută care mulți o califică drept geopolitică ar putea să găsească într-un fel un numitor comun. Iar Republica Moldova către momentul găsirii acestui numitor comun trebuie să aibă o viziune clară ce face cu Transnistria, cum aduce problema transnistreană în albia viitoarei înțelegeri dintre marile puteri. Pentru că oricum toți înțeleg că lucrurile nu pot să rămână în starea în care să găsesc acum, după anexarea Crimeii, după războiul din estul Ucrainei.

Deci, o evoluție va trebui să existe, iar cei care sunt responsabili de soluționarea conflictului transnistrean trebuie să aibă propria viziune, pentru ca la momentul oportun să o poată prezenta și să poată arăta cum au fost consolidate măsurile de încredere, pentru ca partenerii din Transnistria să fie aduși în situația de a înțelege că nu au altă soluție decât să fie parte a Acordului de Asociere și a Zonei de liber schimb cu UE. Deci, sunt lucruri care trebuie să fie făcute și autoritățile moldovene trebuie să câștige încrederea atât a cetățenilor din Transnistria, dar să aibă și capacitatea de a convinge liderii de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Documentul descrie situația economică dificilă în care se află acum regiunea transnistreană, inclusiv faptul că Federația Rusă nu mai este în capacitatea de a acorda sprijinul de altădată pentru Transnistria, cu atât mai mult acest lucru nu-l va face Ucraina. Și atunci, una din idei care decurge de aici este că această conjunctură ar putea crea premise pentru o anumită apropiere dintre Chișinău și Tiraspol, pentru a soluționa problemele comune.

Igor Boțan: „Este doar o oportunitate care poate fi generată de situația dificilă și de slăbirea puterii de atracție din partea Rusiei, care nu mai poate oferi Transnistriei anual un miliard de dolari, așa cum era până acum. Transnistrenii trebuie să depună eforturi pentru a supraviețui. Republica Moldova cu atât mai mult nu are resurse pentru a ajuta Transnistria, mai cu seamă că Tiraspolul ar accepta orice fel de suport numai ca să supraviețuiască și să promoveze în continuare platforma separatistă.

Trebuie să fim conștienți să administrația din Transnistria este totalmente dependentă de Federația Rusă, este dirijată din Federația Rusă. Acum, pentru Republica Moldova este important să demonstreze că acordurile pe care le are cu UE pot aduce beneficii și Transnistriei, și să-și demonstreze angajamentele pe care le are față de populația din Transnistria – să nu uităm că acolo sunt peste 260 mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Deci, toți acești factori ar trebui să facă așa ca autoritățile de la Chișinău să aibă un mesaj puternic pentru cetățenii de acolo, să le cucerească dacă nu simpatia, atunci cel puțin încrederea că nu doresc să-i plonjeze într-o criză umanitară. Dar și autoritățile din Transnistria trebuie să depună eforturi și să înțeleagă că nu au altă cale decât să devină parte a Republica Moldova și să se angajeze în procesele în care este angajată Republica Moldova în raport cu UE.

Punctul final este ca agenții economici din Transnistria să poată beneficia de Zona de liber schimb cu UE și treptat să intre în câmpul de reglementare legală a Republicii Moldova. Lucru pe care transnistrenii nu-l vor, îl contestă, ei vor să aibă o înțelegere separată cu UE. Eu cred că UE nu va susține acest lucru, ci va trimite mesaje foarte clare că autoritățile transnistrene trebuie să decidă revenirea treptată în spațiul legal al Republicii Moldova. Tocmai de aceea apare și mesajul către autoritățile de la Chișinău pentru ca acestea să aibă o viziune despre cum vor face această apropiere.

Deci, lucrurile sigur că deschid noi oportunități, însă pantele pe care se află și Republica Moldova, și Transnistria, după ce Federația Rusă și-a schimbat atitudinea și modul de a acționa în regiune, aceste pante sunt foarte-foarte lunecoase. Deci, toate acțiunile trebuie să fie foarte bine calculate. Cert este că este o nouă oportunitate. Iar eu cred că autoritățile din Republica Moldova sunt nepregătite și niciodată nu s-au gândit serios ce ar trebui să facă și nici nu au o imagine atractivă. Asta, pentru că în permanență așa-zișii pro-europeni din coalițiile pro-europene au profanat și au discreditat procesul de integrare europeană, și modul în care au acționat în ultimii cinci ani de zile.”

XS
SM
MD
LG