Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Irina Papuc de la portalul e-sanatate.md.

„Citiți un articol de Sorina Bujarov despre banii acumulați de instituțiile medicale din servicii contra plată. Anul 2014 s-a dovedit a fi unul destul de generos. Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății, bugetul acumulat din serviciile contra cost s-a mărit cu peste 31,3 milioane de lei.

Astfel, în total, pe parcursul anului trecut centrele de sănătate publică, spitalele și centrele de sănătate din Moldova au acumulat în total un buget de peste 638,6 milioane lei. Unele instituții au câștigat mai mulți bani din serviciile contra plată, altele au înregistrat pierderi la acest capitol. Datele ministerului arată că instituțiile medicale republicane și cele municipale au avut o creștere din serviciile medicale care nu sunt acoperite de polița medicală, în timp ce spitalele raionale au adunat mai puțini bani decât în 2013. Luate pe rând, instituțiile medicale de nivel republican au avut câștiguri cu peste 93 de milioane de lei, instituțiile municipale au avut creșteri de peste 7 milioane de lei, însă spitalele, centrele de sănătate și cele de sănătate publică din raioane au înregistrat câștiguri mai mici cu aproape un milion de lei.

Tot pe E-Sanatate.MD citiți și despre faptul că adoptarea și implementarea proiectului de Lege privind controlul tutunului, care a trecut doar de prima lectură în Parlament, reprezintă o prioritate pentru partenerii externi de dezvoltare ai Republicii Moldova. Într-o scrisoare expediată Cabinetului de Miniștri aceștia solicită autorităților aprobarea urgentă a legii Antitutun și implementarea ei ulterioară. Conform documentului, acest lucru trebuie făcut în termen de 100 de zile, de la investirea Guvernului. Potrivit aceluiași document, în termen de maxim un an, autoritățile trebuie să realizeze campanii de informare privind pericolul fumatului și consumului de alcool. În aceeași perioadă autoritățile trebuie să mărească taxele pentru tutun și alcool.

Actualul ministru al Sănătății și-a păstrat funcția de director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Premierul Chiril Gaburici a semnat săptămâna trecută o dispoziție prin care numește în fruntea companiei un director interimar. Este vorba despre fostul vicedirector, Vasile Pascal. În dispoziția semnată de premierul Chiril Gaburici pe 4 martie se precizează că contractul individual de muncă al lui Mircea Buga, semnat pe 28 august, se suspendă pe perioada cât acesta va deține funcția de ministru al Sănătății. Avocații spun că practica este în conflict cu legea.

Pe platforma noastră mai citiți un articol despre curățenia din instituțiile medicale. Deja de mai bine de doi ani, responsabilii de la Ministerul Sănătății vorbesc despre externalizarea serviciului de curățenie din spitale, ceea ce ar urma să însemne o mai mare respectare a regulilor de igienă în unitățile sanitare. În acest moment, există câteva companii care țin în mâinile lor domeniul și câștigă contracte de milioane, chiar dacă calitatea serviciilor lasă mult de dorit, iar directorii sunt nevoiți să aleagă ceea ce nu le convine. O spus unii directori, ce-i drept cu jumătate de gură. Dacă este să ne referim la serviciile de curățare a albiturilor, atunci monopolul este deținut de compania Cristal Clear SRL, companie care a intrat în vizorul opiniei publice după ce jurnaliștii de investigație au scris că a fost fondată de către rude apropiate ale deputatului PLDM Vladimir Hotineanu.

Oficial, conform datelor Camerei Înregistrării de Stat Cristal Clear SRL a fost fondată în 2010, însă contractele valoroase au început să apară din 2013. Astfel pe parcursul anilor 2013 și 2014, aceasta a acumulat din contracte cu spitalele din țară peste 67 de milioane de lei (echivalentul a 3,3 milioane de euro).

La capitolul curățenie cercul este la fel de „îngust” și nu prea putem vorbi de concurență. Firma „ESC Pur” a semnat pe parcursul a doi ani - 2013 și 2014 - contracte în valoare de peste 7,3 milioane de lei cu instituțiile medico-sanitare pentru servicii curățenie și pentru asigurarea cu detergenți. Cel mai valoros contract, de 4 milioane de lei, a fost semnat cu AMT Botanica, în 2013. Serviciile companiei nu sunt foarte lăudate de către unii manageri, care spun că îi pune în gardă că nu există o concurență adevărată.”

XS
SM
MD
LG