Linkuri accesibilitate

Cazul Nemțov: O acuzație ce scoate din discuție motivația politică a eliminării lui


O judecătoare anunță că Zaur Dadaiev ar fi recunoscut în fața anchetatorilor că a participat la uciderea liderului opoziției.

Autoritățile ruse au inculpat doi ruși etnici ceceni pentru implicare în asasinarea lui Boris Nemțov, iar alți trei au fost desemnați drept suspecți de complicitare, la peste o săptămână de la uciderea proeminentului critic al Kremlinului în centrul Moscovei. Prietenii lui Nemțov au exprimat temerea că, deși făptașii ar putea fi condamnați, comanditarii pot rămâne nepedepsiți.

„Se împlinesc cele mai negre temeri”, a scris pe Twitter Ilia Iașin, prietenul și colegul lui Boris Nemțov în conducerea micului partid liberal, RPR-PARNAS. „Va răspunde cel care a tras, iar comanditarii reali ai asasinării lui Nemțov vor rămâne în libertate”, a mai scris Iașin, la scurtă vreme după inculparea celor doi etnici ceceni.

Zaur Dadaiev și Anzor Gubașev au fost puși sub acuzare, duminică, în fața Tribunalului Basmanîi de la Moscova, la o zi după ce au fost reținuți în Ingușetia, la 7 martie. Împreună cu ei, au fost aduși la tribunal încătușați și cu mâinile răsucite la spate alți trei bărbați - fratele lui Gubașev și două presupuse rude ale lui Dadaiev, aceștia din urmă fiind reținuți în apropierea Moscovei, în primele ore ale lui 8 martie. În sala de judecată, au fost plasați într-o cușcă cu bare metalice, iar presa a fost lăsată să-i filmeze și fotografieze.

Sînt cecenii vinovați de uciderea lui Boris Nemțov?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Toți cei cinci vor rămâne în arest cel puțin până la 28 aprilie. Toți sunt etnici ceceni. Judecătoarea Natalia Mușnikova a spus că Zaur Dadaiev ar fi recunoscut în fața anchetatorilor că a participat la omorul lui Nemțov, în noaptea de 27 februarie, în apropiere de zidurile Kremlinului, cel mai răsunător asasinat politic în cei 15 ani de aflare la putere a președintelui Vladimir Putin.

„Implicarea lui Dadaiev în comiterea acestei crime este confirmată, în afară de propria lui mărturie, de probele adunate în cadrul acestei anchete penale”, a spus Mușnikova.

Dadaiev a fost comandant militar în batalionul „Sever” înființat de liderul cecen Ramzan Kadîrov și distins drept cavaler al ordinului pentru „bărbăție”.

Kadîrov, un aliat a Putin, a scris imediat pe o rețea de socializare online că l-a cunoscut pe Dadaiev ca pe un musulman evlavios, care a fost înfuriat de publicarea caricaturilor profetului Mahomed în revista satirică franceză, Charlie Hebdo. Nemțov, pe de altă parte, a luat apărarea revistei, după atacul terorist asupra redacției acesteia la Paris, în luna ianuarie, soldat cu 12 victime.

Kadîrov l-a descris pe Dadaiev drept „patriot adevărat al Rusiei”, care a primit mai multe medalii, dar care s-a retras din regimentul Ministerului de Interne din motive despre care liderul cecen a spus că nu-i sunt cunoscute.

Presupunerea implicării islamiștilor în asasinarea lui Boris Nemțov a fost avansată de la bun început de anchetatori printre versiunile de bază.

Dar Ilia Iașin, prietenul lui Boris Nemțov, a spus că aceste presupuneri întărite de arestările de la sfârșitul săptămânii trecute sunt utile Kremlinului, pentru că abat atenția de la versiunea implicării autorităților în asasinat.

„Teoria aberantă a anchetei despre motivele islamiste ale asasinării lui Nemțov convine Kremlinului și-l scoate pe Putin de sub lovitură”, a adăugat astăzi Iașin pe Twitter.

Presa rusă de stat a reflectat pe larg audierile de duminică de la tribunalul moscovit. Le-a prezentat drept dovadă că autoritățile desfășoară o anchetă minuțioasă, nu una de mușamalizare a cazului, după cum anticipaseră unii apropiați ai lui Boris Nemțov.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG