Linkuri accesibilitate

Prea multe accidente rutiere stupide


R. Moldova e campioana lumii la accidente rutiere provenite din neglijenţă elementară, din amatorism.

Duminică şi luni au avut loc cîteva accidente rutiere grave, soldate cu trei morţi. O tînără de 23 de ani a intrat într-un gard, la Edineţ, şi a murit. Un bărbat de 40 de ani, deci nu foarte bătrîn, a murit şi el după ce i s-a răsturnat maşina în dricul nopţii, la Soroca. Iar un alt bărbat, de 51 de ani, adică în floarea vîrstei, a fost omorît, lîngă Băcioi, de o maşină în timp ce traversa şoseaua.

Am impresia că Republica Moldova e campioana lumii la accidente rutiere stupide, provenite din neglijenţă elementară, din amatorism. Cazurile recente sus-pomenite sînt doar vîrful aisbergului. Aşa ceva se întîmplă mereu aici. De-a dreptul înfiorător a fost accidentul de pe strada Munceşti care a răpit vieţile a opt tineri grăbiţi, înghesuiţi într-o maşină pe care viteza excesivă a proiectat-o într-un stîlp. Înfiorător, dar şi stupid, pentru că se putea lesne evita drama dacă exista mai mult discernămînt.

Am remarcat de multă vreme că pe şoselele patriei există mereu şoferi grăbiţi, vitezomani, oameni care nu bagă în seamă indicatoarele rutiere. Am văzut nu o dată maşini care mergeau cu 60-70 de km pe oră prin localităţi, acolo unde trebuie să mergi cu doar 30 de km pe oră. Am văzut pe străzile din capitală, ziua în amiaza mare, automobile care păreau nişte avioane supersonice.

Ani de zile văd nişte şoferi ciudaţi care în mod normal nu ar trebui să existe pe drumuri. Cine le-a oferit permise de conducere? Chiar e nevoie ca fiecare individ dornic să devină şofer? Oare zecile şi sutele de morţi în accidente rutiere stupide nu ne învaţă nimic? Dar pesemne aşa e ţara. Aici şofer devine oricine. Aici toţi sînt şoferi de cum se nasc!

XS
SM
MD
LG