Linkuri accesibilitate

Un influent senator american acuzat de corupție


Bob Menendez este acuzat că ar fi acționat în Congres în favoarea unui important donator pentru campania sa.

Stiri de presa arata ca Ministerul Justitiei din Statele Unite s-ar pregati sa formuleze alegatii de coruptie impotriva celui mai influent democrat din Comisia pentru Relatii Externe a Senatului, senatorul de New Jersey, Bob Menendez. Care sint acuzatiile? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Senatorul Bob Menendez este acuzat ca ar fi actionat, in Congres, in favoarea unui important donator pentru campania sa si prieten, medicul oculist Salomon Melgen. Intre „atentiile” care fac obiectul investigatiei sint calatorii facute de senator in Republica Dominicana, in avionul medicului.

In schimb, anchetatorii sustin ca Bob Menendez si-ar fi ajutat prietenul in legatura cu anumite datorii ale acestuia fata de sistemul de asigurari medicale Medicare si o afacere, intr-un port din Republica Dominicana.

In replica, Menendez a declarat ca nu este vinovat. Melgen a contribuit din 1998 incoace cu 200 de mii de dolari pentru Partidul Democrat, intre care 14,200 de dolari pentru alegerea lui Menendez. In 2012, cind senatorul a candidat, medicul a donat 700 de mii de dolari pentru un fond general de campanie, din care 580 de mii i-au folosit lui Menendez. In 2009 si 2012, senatorul ar fi intervenit pe linga oficialitati guvernamentale din sistemul Medicare, dupa ce acestea stabilisera ca medicul a solicitat plati mai mari decit ceea ce i se cuvenea, in valoare de aproape noua milioane de dolari. Melgen a restituit in cele din urma banii.

Senatorul Bob Menendez a trebuit sa inapoieze si el contravaloarea zborurilor, in avionul lui Melgen, circa 58 de mii de dolari. In Republica Dominicana, Ministerul Justitiei sustine ca senatorul ar fi intervenit, pe linga autoritatile locale, in favorea unei firme de securitate, apartining medicului. Menendez sustine ca actiunile sale au fost compatibile cu exercitarea functiei publice si prerogativele membrilor Congresului american, in conformitate cu legile in vigoare.

Relatiile intre senatorul democrat Menendez si Casa Alba, controlata de democrati erau de-acum de o vreme tensionate. Senatorul sprijină Israelul si se opune unui acord intre Statele Unite si Iran cu privire la chestiunea nucleara. Bob Menendez, a carui familie este de origine cubaneza, se opune si recentei dezghetari a relatiilor cu regimul de la Havana.

XS
SM
MD
LG