Linkuri accesibilitate

Victor Ponta - cu familia la DNA


DNA pe urma deturnării unor fonduri europene de către societăți asociate cu familia premierului României.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) nu mai are nici un fel de inhibiții, după ce anul trecut fratele fostului președinte a fost reținut de procurori pentru că ar fi luat bani pentru a interveni în justiție, acum familia primului ministru, Victor Ponta este pusă în corzi.

După ce Cornelia Naum, mama lui Victor Ponta, a fost chemată ca martor într-un dosar în care cumnatul primului ministru a fost arestat preventiv, Victor Ponta a declarat că este vorba despre un „show gratuit pentru Realitatea TV”. Acest post de televiziune a devenit în ultimele luni unul dintre cele mai critice la adresa guvernului și dintre puținele care au prezentat încrengăturile care leagă firmele familiei de banii publici.

Mama premierului prezentă astăzi la Direcția Națională Anticorupție este asociată cu Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta într-una dintre firmele (Hertanu Projects SRL) administrate de acesta și angajată în compania (Grossman Engineering) acuzată că a deturnat fonduri europene. O anchetă publicată pe site-ul România Curată al Societății Academice Române arată că în afacerile cumnatului premierului român este implicat și Alexandru Năstase, consilier la Cancelaria guvernului. Prin intermediul acestuia ar fi fost derulate o serie de afaceri din bani publici.

Procurorii anticorupție au descoperit că Iulian Herțanu, soțul surorii lui Victor Ponta ar fi format un grup infracțional (din poziția de administrator al firmei Grossman Engineering) prin care ar fi fraudat contractul finanțat din bani europeni pentru extinderea canalizării din Comarnic, oraș aflat în județul Prahova, în apropiere de Ploiești. Contractul a fost atribuit prin intermediul Consiliului Județean Prahova, iar cumnatul premierului și asociații lui și-ar fi însușit mai mult de jumătate din fondurile europene alocate, adică în jur de 1,7 milioane de euro și ar fi făcut o evaziune fiscală de jumătate de milion de euro (2,5 milioane de lei).

În această afacere sunt implicați majoritatea liderilor politici ai PSD din județul Prahova, inclusiv unul dintre cei mai apropiați prieteni ai primului ministru, deputatul Sebastian Ghiță, care deține și postul RTV.

DNA consideră că societatea cumnatului premierului ar fi obținut prin fraudă contractul pentru lucrările din Comarnic, că banii europeni ar fi fost folosiți în alte scopuri și că lucrările la canalizarea din micul oraș prahovean ar fi fost făcute de mântuială. Prejudiciul total calculat de procurori este de șapte milioane de euro.

Victor Ponta a declarat că este „afectat” și că îl „doare” ceea ce se întâmplă cu familia lui, dar că nu va comenta „nimic legat de dosarul și de responsabilitatea” cumnatului său, care este reținut pentru 30 de zile de către procurorii DNA, în vreme ce sora și mama șefului guvernului au fost citate ca martori în ancheta de corupție deschisă de procurori.

În urmă cu o lună DNA a făcut perechiziții la o altă firmă deținută de mama premierului (Exfin SRL) și controlată de sora și cumantul acestuia, care în urmă cu câțiva ani folosea un număr de telefon comun cu o companie a soțului Elenei Udrea (Medcomplex SRL). România curată a verificat istoricul societății care se află pe numele mamei primului ministru și a ajuns la concluzia că această soccietate (Exfin SRL) a ținut contabilitatea pentru foarte multe firme abonate la contracte cu statul, fonduri europene și concesiuni de zăcăminte. Chiar Victor Ponta a lucrat la începutul anilor 2000 cu societatea deținută de mama lui, dar deocamdată nu există nici un fel de acuzații sau învinuiri împotriva acestei firme.

XS
SM
MD
LG