Linkuri accesibilitate

Povestea banilor puşi la ciorap


Un sens al vieţii lor, brusc, a fost spulberat de tranziţia imprevizibilă, a fost făcut praf şi pulbere…

Am discutat deunăzi cu doi septuagenari, soţ şi soţie, dintr-un sat din raionul Străşeni. Oamenii aceia mi-au spus că se gîndesc de multă vreme la moarte. Iar pentru ca moartea să nu-i ia prin surprindere, ei au început să pună bani la ciorap încă în îndepărtatul an 2000. De unde luau bani? Din pensiile lor mici. Uneori le trimiteau ceva bani fiul şi fiica stabiliţi în Chişinău.

Într-o lună puneau la ciorap 200 de lei, în altă lună- 300 de lei. Şi în felul acesta au adunat, în 2011, o sumă care li s-a părut suficientă – 10 mii de lei! Toată suma era alcătuită din bancnote de 100 şi de 50 de lei. Bani adunaţi timp de un deceniu, bani frumoşi, bani pentru o înmormîntare. Nu voiau pensionarii septuagenari ca progeniturile lor să cheltuiască bani în cazul în care unul dintre ei ar fi murit.

Cei 10 mii de lei erau păstraţi cu sfinţenie, erau intangibili. A venit apoi anul 2012, apoi 2013. În octombrie 2014, fiul le-a sugerat pensionarilor să transforme cei 10 mii de lei în dolari sau euro. Dar septuagenarii au refuzat categoric. Ei niciodată nu ţinuseră în mîini dolari sau euro, la înmormîntare e nevoie de lei şi, pe deasupra, ei aveau încredere în leii moldoveneşti. În decembrie, apoi în ianuarie, fiul le-a cerut ultimativ să schimbe leii adunaţi în valută străină, le-a vorbit despre cursul valutar, despre prăbuşirea leului, dar pensionarii n-au cedat nici de această dată. Ei continuau să păstreze într-un loc ferit mirifica sumă de 10 mii de lei.

Ei bine, în februarie, fiul a venit la ţară, le-a vorbit despre jecmănirea băncilor, despre creşterea preţurilor, despre devalorizarea monedei naţionale şi le-a demonstrat, după o discuţie lungă, că puterea de cumpărare a banilor puşi la ciorap a scăzut simţitor. Nici siguranţa că le vor ajunge aceşti bani de o înmormîntare nu mai exista. Fiul le-a explicat totul cu o mină nemulţumită. Reieşea că 10 mii de lei în 2015 nu mai au puterea din 2011…

Şi au încremenit pensionarii septuagenari, pătrunşi de o decepţie cruntă. Şi au simţit că s-a năruit parcă ceva în ei. Cei 10 mii de lei puşi la ciorap erau un sens al vieţii lor care, brusc, a fost spulberat de tranziţia imprevizibilă, a fost făcut praf şi pulbere…

XS
SM
MD
LG