Linkuri accesibilitate

Trei favoriți fără rival


Sergio Aguero de la Manchester după înscrierea unui gol în poarta echipei Bayern Munich în 2014
Sergio Aguero de la Manchester după înscrierea unui gol în poarta echipei Bayern Munich în 2014

Barcelona, Bayern și Real Madrid continuă să joace la un nivel care le plasează într-o superligă separată.

Liga Campionilor a stabilit repede cîteva lucruri importante, odată ce a ajuns în faza eliminatorie. Mai întîi și mai întîi, favoriții rămîn neschimbați. Barcelona, Bayern și Real Madrid continuă să joace la un nivel care le plasează într-o superligă separată. E greu de crezut că trioul nu va fi de găsit în semifinalele Ligii sau că două din cele trei nu vor juca finala Ligii. Logic, și Atletico Madrid ar fi trebuit să joace la același nivel, dar Atletico a lăsat în urmă un semn de întrebare după un prim meci nereușit cu Bayer Leverkusen.

Un capitol instructiv și paradoxal a fost scris de cluburile engleze. Doar Chelsea are șanse clare de calificare, după un egal în deplasare cu Paris St. Germain. Arsenal și Manchester City au fost umilite acasă de Monaco și Barcelona și au șanse aproape inexistente. Cu toate astea prima ligă engleză rămîne cel mai spectaculos, cel mai urmărit și cel mai bogat campionat al lumii.

Ceva încă nelămurit transformă marile cluburi ale Angliei în echipe de mîna a doua la meciurile cu echipe de pe continent. S-a spus că totul se poate explica prin dispariția aproape completă a jucătorilor englezi din aceste echipe care intră mereu în teren cu o colecție de staruri și superstaruri cumpărate din toată lumea. E ceva aici, dar Bayern, Real și Barcelona nu sînt departe de aceași situație și totuși fac performanță. Altă teorie pleacă de la lipsa antrenorilor englezi. Însă explicația cade pentru că nici Real, nici Barcelona, nici Bayern nu lucrează cu antrenori locali. Ceva mai credibilă e explicația care semnalează diferența masivă de stil de joc și mentalitate. Cu oricîți străini în echipă, formațiile englezești joacă într-un campionat foarte englezesc, adică deschis, naiv tactic și foarte fizic. Asta dă spectacol dar nu eficiență.

Săptămîna vitoare, în manșa a doua a primei faze eliminatorii, Real va juca un meci aproape lipsit de miză, acasă cu Schalke, după un 2-0 comfortabil în prima manșă. Tot marți, Porto și Basel vor juca derby-ul outsiderilor. Porto are o șansă în plus dar Basel e o echipă foarte ambițioasă. După 1-1 în prima manșă, Porto are, de fapt, sarcina să se păzească de contrele elvețiene.

Miercuri, Bayern și Șahtior pornesc la München după un 0-0 foarte muncit în prima manșă. Bayern, care defilează în campionatul german, s-a obișnuit să tranșeze totul rapid și să înscrie o medie de 3-4 goluri pe meci. Va fi mai greu cu Sahtior dar Bayern nu poate rata, în mod normal, calificarea.

Cel mai așteptat meci se va juca la Londra. Paris St. Germain vine după un 1-1 destul de nenorocos acasă. Chelsea are avantajul golului marcat în deplasare dar meciul și calificarea nu sînt deloc lămurite. Chelsea a făcut cîteva jocuri de fotbal foarte realist în campionatul englez și va porni meciul cu PSG în același stil. Francezii contează pe forța de atac a lui Cavanni și Ibrahimovic. Chelsea, cu Terry și Cahill în centrul liniei defensive, e una din puținele echipe europene care pot conta pe un cuplu de fundași centrali de mare valoare. Avantajul care ar putea lucra în favoarea lui Chelsea e, probabil, calitatea superioară a liniei de mijloc. Fabregas ca distribuitor și Hazard ca mijlocaș ofensiv avansat vor fi foarte greu de blocat.

XS
SM
MD
LG