Linkuri accesibilitate

Pakistanul dorește o amînare a retragerii forțelor americane din Afganistan


Islamabadul a detectat o „creștere a activităților militanților extremiști la frontiera comună”.

Administratia Obama pare sa indice ca are intentia sa amine retragerea fortelor americane din Afganistan. Ce crede Pakistanul vecin despre o astfel de pespectiva? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Intr-o conferinta de presa, ambasadorul Pakistanului in Statele Unite, Jalil Abbas Jilani, a spus ca tara sa priveste cu ochi bun posibila aminare a retragerii americane din Afganistan. Diplomatul pakistanez a explicat ca pozitia sa se datoreaza faptului ca, odata inceputa retragerea, Pakistanul a detectat „cresterea activitatilor militantilor, la frontiera comuna”.

Odata cu plecarea unor contingente americane, Islamabadul s-a vazut nevoit sa isi intareasca prezenta militara la frontiera, de la 145 de mii de militari pina la 170 de mii. In aceste conditii, Pakistanul a avut mai putini militari disponibili pentru a contracara extremisti in Waziristanul de Nord.

Saptamina trecuta, ministrul american al apararii Ashton Carter a sugerat ca ar putea modifica calendarul retragerii celor zece mii de militari americani, ramasi in Afganistan. In conformitate ca planurile existente, efectivele ar urma sa fie injumatatite pina la sfirsitul anului, urmind ca si acestia sa paraseasca tara pina la sfirsitul lui 2016.

Planul ar putea fi anuntat cind presedintele afgan, Ashraf Ghani viziteaza Casa Alba la sfirsitul lunii. Ambasadorul Jilani a mai spus ca ofensiva din Waziristanul de Nord este incununata de succes, 90% din teritoriu fiind curatat de elemente extremiste. Diplomatul a mai aratat ca reteaua Haqqani, una dintre cele mai periculoase organizatii militante din Pakistan a fost destabilizata.

Multi analisti cred ca servicii secrete din Pakistan continua sa sprijine organizatii extremiste, asta in ciuda faptului ca ambasadorul Jalil Abbas Jilani a spus ca vremea diferentierilor intre „militanti buni si militant rai” a trecut. El si-a exprimat sprijinul fata de decizia presedintelui Obama de a evita catalogarea extremismului violent drept „musulman” sau „Islamic”. Jalil Abbas Jilani a spus ca in lume doar un numar mic de musulmani actioneaza violent si ca in acest context este nedrept ca o intreaga comunitate sa fie considerate extremista. El a anuntat ca guvernul tarii sale are intentia sa gazduiasca o conferinta internationala menita sa identifice cele mai bune programe menite sa reduca influenta miscarilor radicale.

XS
SM
MD
LG