Linkuri accesibilitate

Foști ambasadori ai Moldovei la Moscova despre Boris Nemțov


În dialog cu istoricul Valeriu Pasat, care l-a cunoscut personal pe politicianul rus, și cu analistul politic Anatol Țăranu.

La Chișinău, Alla Ceapai a vorbit despre Boris Nemțov cu doi foști ambasadori moldoveni la Moscova, inclusiv cu Valeriu Pasat care l-a cunoscut personal pe politicianul rus.

Pe Boris Nemţov Valeriu Pasat l-a cunoscut când deţinea funcţia de Ambasador al Moldovei la Moscova, iar ulterior şi în calitate de consilier al lui Anatolii Ciubaiş, preşedintele celui mai mare concern energetic rus. Prin urmare l-a văzut în toate ipostazele sale relevante - de guvernator al regiunii Nijnîi Novgorod, apoi de deputat şi vice-speaker în Duma de Stat, dar şi atunci când Nemţov nu mai făcea parte din arcul guvernării, trecând în opoziţie:

Valeriu Pasat
Valeriu Pasat

„În calitate de guvernator i se evidenţiau elementele de gospodar al regiunii. Pe atunci, era cel mai tânăr dintre guvernatorii din Rusia. era plin de entuziasm, de a face, de a schimba ceva. În calitate de deputat în Duma de Stat, vicespeaker, sigur că ne-am ciocnit şi cu probleme mai dure în unele discuţii referitor şi la regiunea transnistreană. Trebuie să recunosc că atunci nu am avut susţinerea sau înţelegerea dumnealui referitor la cum vedem noi rezolvarea conflictului transnistrean. el vedea diferit, dar era explicabil, el era exponentul puterii cu toate că în Dumă ocupa o poziţie de opozant al puterii. După ce nu mai deţinea funcţii era mai liber în expuneri, dar totuși a fost un am cu viziuni dure faţă de puterea din Rusia, viziuni pe care nu le-a schimbat. Aşa l-am văzut eu.”

Vestea despre asasinatul lui Boris Nemţov l-a şocat, mărturiseşte Valeriu Pasat. Cui i-ar conveni moartea proeminentului opozant rus? Rămâne pe seama anchetei să facă lumină spune fostul ministru al apărării şi fostul şef al securităţii Valeriu Pasat:

„Dacă până acum nu au fost găsiţi asasinii, nu ştiu cum vor fi găsiţi pe viitor. Am auzit că mai multe comentarii, că ar fi convenabil Kremlinului acest asasinat. Nu pot să înţeleg care ar fi logica.”

Anatol Țăranu
Anatol Țăranu

Un alt fost Ambasador al Republicii Moldova la Moscova, analistul politic Anatol Ţăranu e de părere că moartea lui Nemţov nu va determina schimbări radicale în Rusia, nici în ceea ce priveşte consolidarea opoziţiei ruseşti, nici asupra stării de spirit din societatea rusească. La părerea sa asasinarea lui Boris Nemţov vorbeşte despre o degradare a situaţiei politice din Rusia, dar şi despre un semnal de alarmă, inclusiv pentru Republica Moldova:

„Acest asasinat este un semnal inclusiv pentru Republica Moldova să-şi accelereze eforturile pentru găsirea unei nişe care ar putea să ne apere, să ne securizeze de acele pericole care vin de la est şi care ar putea să pericliteze situaţia politică din Republica Moldova şi ar putea să aducă aceste practici tenebre şi în realităţile politice de la noi.”

Deşi vestea despre moarte lui Nemţov l-a luat prin surprindere, Anatol Ţăranu spune că acest asasinat se înscrie într-o amplă galerie sinistră a politicienilor de opoziţie ruşi care au avut aceeaşi soartă. Amintim că sâmbătă şi duminică la Chişinău un grup de activişti, reprezentanţi ai societății civile au protestat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse condamnând asasinatul opozantului rus Boris Nemţov. Manifestanţii au scandat lozinci împotriva regimului anti-democratic de la Kremlin şi a propagandei ruse.

XS
SM
MD
LG