Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Sorina David de la platforma „e-sanatate.md”.

„De la începutul acestui an, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 50 de cazuri de scarlatină. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, numai în prima lună a acestui an 36 de copii au ajuns la spital cu acest diagnostic. Medicii atrag atenția că simptomele de debut ale acestei maladii sunt asemănătoare cu cele ale gripei, astfel că pentru diagnosticul diferențial este nevoie de consultul, în regim de urgență, a medicului. Dacă maladia nu este tratată în primele zile de la debut, aceasta poate genera complicații la nivelul rinichilor, cordului și articulațiilor, care se manifestă pe tot parcursul vieții.

Republica Moldova are mecanisme legale de a pedepsi moldovenii care refuză să-și cumpere poliță medicală și care au datorii la fondul de asigurări, însă atunci când statul rămâne dator, nimeni nu se complică să caute responsabilii. Deși suntem abia la început de an, bugetul principal al sănătății înregistrează o gaură financiară de peste 70 de milioane de lei, din cauza faptului că Ministerul Finanțelor nu a transferat suma necesară în contul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Experții în sănătate spun că statul rămâne dator în fiecare an, numai că nimeni nu recunoaște acest lucru. De suferit, au cel mai mult spitalele.

Pe parcursul anului trecut specialiștii Agenției pentru Protecția Consumatorului au identificat aproximativ 2.000 de tipuri de jucării neconforme Hotărârii de Guvern privind reglementările tehnice „Jucării. Cerinţe de securitate”. Printre acestea se regăsesc jucării de plastic, din carton și de pluș. Potrivit specialiștilor, majoritatea jucăriilor verificate vin din import, China, Italia și Turcia. De calitatea jucăriilor depinde și sănătatea copilului, sunt de părere medicii. Pe lângă faptul că acestea trebuie alese în funcție de vârstă, și calitatea trebuie să fie corespunzătoare. Cele mai periculoase jucării, în opinia doctorilor, sunt cele electronice. Deseori copii le strică și înghit plasticul și bateriile, ceea ce reprezintă o urgență chirurgicală.

Primesc salarii și îndemnizații de la Parlament, salarii pentru funcții cumulate și, majoritatea dintre ei, mai sunt și la pensie. Într-un cuvânt - n-o duc rău deloc. Este vorba despre medicii deputați din Parlamentului Republicii Moldova. Aceștia și-au declarat averile pentru anul 2014, iar unii dintre ei par să ducă o viață de invidiat. În timp ce unii doctori abia de se descurcă de la o lună la alta, Boris Golovin, de exemplu, fost viceministru al Sănătății deține două mașini Hyundai, dintre cele mai noi modele, Vladimir Hotineanu conduce o mașină mai scumpă decât apartamentul în care trăiește, iar Valentina Stratan a optat pentru o mașină cu gust și deloc ieftină – Skoda Superb.”

XS
SM
MD
LG