Linkuri accesibilitate

În ajunul alocuțiunii premierului israelian în Congresul american


Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Criticii lui Netanyahu văd în discursul său mai puțin o nevoie de securitate cit maî curînd un gest politic.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a sosit la Washington pentru alocutiunea sa in fata camerelor reunite ale Congresului American. Despre cum evolueaza controversa legata de discursul său, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

In ultimele saptamini, Casa Alba si aliatii sai politici au criticat alocutiunea premierului israelian, considerind-o un afront la adresa presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, care a aflat despre invitatia adresata lui Netanyahu de presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Beohner, doar dupa ce data discursului fusese stabilita. In cercurile politice de la Washington, pozitia fata de alocutiune depinde de ceea ce se crede despre premierul Israelului si intentiile sale. In viziunea lui Netanyahu,

Iranul, despre care vrea sa vorbeasca membrilor in Congres marti, este cea mai mare amenintare la adresa tarii sale. Este stiut ca intentiile Iranului sint urmarite in Israel cu mai mare atentie decit evolutiile palestiniene. Netanyahu insusi spune ca misiunea sa, mai presus decit orice este sa apere statul Israel. El si sustinatorii sai arata ca intentia nu este de a-l jigni pe presedintele Obama, dar ca exista considerente mai presus decit protocolul si din perspectiva premierului, Israelul este confruntat cu un pericol existential si el are obligatia, in numele populatiei si evreilor din toata lumea sa se adreseze Congresului pentru a-si explica pozitia.

Senatoarea americana Diane Feinstein, presedinta Comisiei de Informatii, care este evreu-american, caracterizeaza drept „aroganta” afirmatia lui Netanyahu ca ar vorbi in numele evreilor, spunind ca ea nu se simte reprezentata de pozitia sefului guvernului israelian, in aceasta chestiune.

Secretarul de stat american, John Kerry a spus ca Netanyahu este binevenit sa se adreseze Congresului, dar ca nu isi explica momentul ales si de ce administratia americana a fost ignorata in acest demers. Criticii lui Netanyahu vad in discursul sau mai putin o nevoie de securitate cit mai curind un gest politic, menit sa-i mareasca sansele la alegerile din Israel de peste doua saptamini.

Observatorii politici spun ca este probabil ca un acord cu Iranul cu privire la programul nuclear al acelei tari sa fie incheiat si ramine de vazut care ii vor fi coordonatele. Netanyahu crede ca administratia Obama isi doreste un astfel de acord si ca proiectul face mult prea multe concesii Teheranului si vede in Congresul, controlat de republicani unica speranta de a bloca o intelegere prematura si nocivaa pentru Israel si Statele Unite.

Alocutiunea introduce insa o nota partizana in America si, de aceea, exista voci care spun ca este un gest fara precedent, care submineaza caracterul bipartizan al aliantei cu Israelul si care va avea consecinte.

XS
SM
MD
LG