Linkuri accesibilitate

După uciderea lui Boris Nemțov la Moscova


Fapte și reacții.

Boris Nemțov, un proeminent lider al poziției din Rusia, fost vicepremier în anii '90, asasinat în noaptea de vineri spre sîmbătă în centrul Moscovei, lucra la un document despre care se relatează că ar fi conținut dovezi privind implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă din estul Ucrainei.

Avocatul lui Nemțov a declarat Serviciului rus al Radio Europa Liberă/Libertatea că opozantul a fost victima regimului politic din Rusia, indiferent de cine a apăsat pe trăgaci.

Cu ocazia unui interviu acordat Europei Libere/Libertatea
Cu ocazia unui interviu acordat Europei Libere/Libertatea

Înr-un recent interviu, Nemțov și-a exprimat temeri că Vladimir Putin ar putea să-l ucidă din cauza opoziției lui față de războiul din Ucraina. O purtătoare de cuvînt a Ministerului de Interne le-a spus ziariștilor la Moscova, că Nemțov se plimba cu o cunoștință, femeie, ucraineană, cînd o mașină a demarat în apropierea sa, iar atacatori necunoscuți au deschis focul, ucigîndu-l cu patru gloanțe trase în spate. Femeia nu a fost rănită.

Asasinatul cu sînge rece petrecut nu departe de zidurile Kremlinului, îl reamintește pe cel similar, împotriva ziaristei Ana Politkovskaia, împușcată la Moscova în 2006, de ziua de naștere a lui Putin.

Liderul rus s-a grăbit să condamne uciderea lui Nemțov și, potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul său de cuvînt, ar fi spus că este vorba de „o ucidere cu cruzime” ce ar prezenta „toate semnele unui asasinat la comandă”, calificînd gestul drept „o provocare”; altfel spus, un gest menit să afecteze reputația guvernului său.

Garry Kasparov
Garry Kasparov

Ca reacție la declarația lui Peskov, vechiul campion de șah și opozant al lui Putin, Garry Kasparov a postat imediat pe Twitter: „[Ana] Politkovskaia a fost împușcată. [Zborul] MH17 a fost doborît. Acum, Boris este mort. Ca întotdeauna, Kremlinul va blama opoziția sau CIA-ul, pe oricine altcineva.”

Asasinarea lui Nemțov a avut loc cu 48 de ore înainte de o plănuită demonstrație de protest împotriva regimului Putin, care urmează să se desfășoare duminică.

La locul crimei
La locul crimei

Dmitri Peskov a spus că Putin a transmis condoleanțe familiei lui Nemțov și le-a cerut șefilor Comitetului de Anchetă din Rusia, Ministerului de Interne și Serviciului Federal de Securitate (FSB) să formeze un grup de anchetă, ce va activa sub controlul său personal.

Într-o declarație transmisă în cursul nopții trecute, președintele american Barack Obama a spus că „Statele Unite condamnă uciderea brutală a lui Boris Nemțov”. Declarația Casei Albe a cerut guvernului rus să conducă „o anchetă promptă, imparțială și transparentă” și să asigure „aducerea în fața justiției a celor responsabil”. Declarația a exprimat condoleanțe familiei lui Nemțov și „poporului rus care l-a pierdut pe unul din cei mai dedicați și elocvenți apărătorii ai drepturilor sale”.

Într-o altă declarație, separată, secretarul de stat american John Kerry a apreciat că Nemțov „și-a dedicat viața pentru o Rusie mai democratică, mai prosperă, mai deschisă”. După spusele lui Kerry, Nemțov „a vrut să reformeze și să deschidă Rusia”.

La Paris, președintele Franței, François Hollande, a vorbit despre „un asasinat odios al unui luptător pentru democrație”.

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, l-a numit pe Nemțov un prieten personal și o adevărată „punte” între cele două state. Poroșenko a postat pe Twitter: „Șocat. L-au ucis pe Boris. Este greu de crezut. Nu am îndoieli că ucigașii vor fi găsiți. Mai devreme sau mai tîrziu. Amintire în veci.”

Avocatul Vadim Prohorov
Avocatul Vadim Prohorov

Vadim Prohorov, avocatul lui Boris Nemțov, a spus, vorbind pentru Serviciul rus al postului nostru de radio, că liderul opoziției a fost

„Indiferent cine a apăsat pe trăgaci, Boris Nemțov a fost ucis de regimul politic...

de nenumărate ori amenințat, în mod special pe rețele de socializare pe Internet. „Indiferent cine a apăsat pe trăgaci, Boris Nemțov a fost ucis de regimul politic. Este necesar să fie descoperiți ucigașii, dar acest tip de asasinate se vor reproduce atîta timp cînd de la eșaloanele superioare se va auzi că aceia care vor să vadă Rusia în Europa sînt trădători naționali”, a spus avocatul.

Dmitri Gudkov, un avocat al opoziției ruse, membru al Partidului „Doar Rusia”, a scris pe Twitter: „Aceasta este în mod clar o execuție politică. Dacă nu a fost ordonată, ea este rezultatul propagandei de ură promovată de autorități”.

Orator de mare talent, Nemțov a fost unul din vorbitorii cheie la marile demonstrații de masă împotriva revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin în 2012. El a fost și autorul unor rapoarte critice despre corupția sub Putin. În 2013, el spunea că pînă la 30 de miliarde de dolari dn cele circa 50 de miliarde alocate organizării Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, au dispărut în natură. Kremlinul a negat acuzațiile sale.

Mihail Hodorkovski, fostul oligarh rus care trăiește în exil în Elveția, a declarat că familia sa este în doliu. „Noi l-am iubit.. a fost un tip foarte bine”, a postat el pe Twitter.

Vygaudas Usackas, șeful delegației UE în Rusia, s-a declarat șocat de asasinarea lui Nemțov și a cerut imperativ autorităților să-i găsească „rapid” pe vinovați și să-i aducă în fața justiției.

Fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul, a scris într-un mesaj: „Nemțov a fost un patriot adevărat, care credea în posibilitatea unei Rusii mărețe. Plîng acum atît familia lui, cît și țara pe care a iubit-o atîta”.

La vestea uciderii a reacționat și Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, care a postat pe Twitter: „Sînt șocat... Nemțov a fost împușcat. Ucigașii trebuie aduși în fața justiției”.

Mihail Kasianov cu Boris Nemțov
Mihail Kasianov cu Boris Nemțov

La începutul lunii februarie, Nemțov spusese într-un interviu pentru portalul de știri pe Internet Sobesednik, că se teme pentru

Mi-e teamă că Putin mă va ucide” ... Cred că el a fost cel care a dezlănțuit războiul în Ucraina și nu pot să-l sufăr din acest motiv”....

viața lui. „Mi-e teamă că Putin mă va ucide”, spunea el la 10 februarie. Iar despre liderul de la Kremlin, el spunea: „Cred că el a fost cel care a dezlănțuit războiul în Ucraina și nu pot să-l sufăr din acest motiv”.

Iar în pagina sa de blog, pe site-ul postului de radio Echo Moskvî, Nemțov a îndemnat locuitorii Moscovei, doar cu cîteva ore înainte de a fi împușcat, să participe la demonstrația opoziției „împotriva agresiunii lui Putin” în Ucraina.

Fostul premier rus, Mihail Kasianov, aflat și el în opoziție, a

„În secolul al XXI-lea, un lider al opoziției este ucis în mod demonstrativ chiar în fața zidurilor Kremlinului! Țara se prăbușește în abis”....

anunțat că liderii opoziției au decis ca în locul plănuitei demonstrații de 1 martie într-o suburbie din sud-estul Moscovei, să organizeze un protest în centrul Moscovei pentru a-l comemora pe Nemțov. Vorbind la locul crimei, Kasianov afirma astăzi: „În secolul al XXI-lea, un lider al opoziției este ucis în mod demonstrativ chiar în fața zidurilor Kremlinului! Țara se prăbușește în abis”.

XS
SM
MD
LG