Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Plecarea fostului premier Iurie Leancă din PLDM, vizita la Chișinău a președintelui României, Klaus Iohannis.

Referendu-se la plecarea fostului premier Iurie Leancă din rândurile partidului liberal-democrat, Valeriu Vasilică, directorul Agenţiei de presă IPN constată că această mişcare face parte dintr-un proces continuu de fărâmiţare a partidelor pro europene, lucru care în opinia sa apropie pericolul unor alegeri anticipate şi riscul stopării cursului european al Republicii Moldova. Valeriu Vasilică pune la îndoială succesul unui nou proiect politic, după separarea lui Iurie Leancă de PLDM, condus de Vlad Filat:

„La nivel politic, această plecare are şi părţile pozitive şi părţile negative. După toate probabilităţile, noul proiect al lui Iurie Leancă nu are prea mulţi sorţi de izbândă pentru că acest nou proiect politic se creează în condiţiile vechi. Să ne amintim că înainte de domnul Leancă, din PLDM în particular au plecat personalităţi poate şi mai puternice decât domnul Leancă. Cu o singură excepţie, cea a preşedintelui Curţii Constituţionale, celelalte proiecte nu s-au realizat, pentru că au avut un sistem împotriva lor şi pentru că nu au avut sprijin suficient, în cel mai mare parte financiar. Un proiect politic costă scump.”

Despre plecarea lui Leancă din partid, Valeriu Vasilică mai spune ca poate avea un efect de presiune asupra partidelor pro europene, întrucât vorbind despre „trădarea” aşteptărilor electoratului, fostul premier menţine în dezbatere faptul că parcursul european nu are o susţinere majoritară în legislativ:

„Partea bună este că această mişcare se adaugă la multe alte mişcări,poate mai puţin observabile, deocamdată ,mai puţin importante, dar care încearcă să pună presiune pe partidele pro europene, ca să revină la negocierile pentru constituirea unei guvernări majoritare pro-europene. Motivul principal declarat de Iurie Leancă este acesta. El vede pericol pentru mersul pe calea europeană a Republicii Moldova, pentru că ideea europeană nu are un sprijin parlamentar majoritar.”

Aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi nevoia continuării reformelor au fost subiecte discutate în această săptămână şi în timpul vizitei preşedintelui României, Klaus Iohannis la Chişinău. În opinia lui Petru Bogatu, editorialist la „Ziarul Naţional”, Iohannis a confirmat investiţiile politice pe care le-au făcut alegătorii din Republica Moldova votându-l:

„Mesajul lui este foarte clar, foarte direct, adică drumul european nu are alternativă. Şi Republica Moldova, ca să avanseze pe acest drum trebuie să facă reforme. În primul rând este combaterea corupţiei şi independenţa justiţiei, exemplul României fiind elocvent în acest sens. Şi acesta, de fapt, este şi mesajul Uniunii Europene, dar este important că poate mai clar decât oricine altul de la Bucureşti, acest mesaj l-a trimis Klaus Iohannis având, de altfel, şi mandatul Uniunii Europene de a fi ţara mentor Republicii Moldova.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG