Linkuri accesibilitate

Ce șanse are noul proiect politic al lui Iurie Leancă să fie reprezentativ în viața politica moldovenească


Moldova - Iurie Leanca, ex-prime minister, Chisinau, 26 February 2015
Moldova - Iurie Leanca, ex-prime minister, Chisinau, 26 February 2015

Alla Ceapai în dialog cu mai mulți experți de la Chișinău.

În ședința de vineri a parlamentului de la Chișinău, fostul vicepremier pentru reintegrare Eugen Carpov a anunțat că părăsește grupul parlamentar al Partidului Liberal Democrat și că se alătură proiectului politic nou al fostului premier, Iurie Leancă, plecat joi din PLDM. Ce șanse are noul proiect politic al fostului premier să fie reprezentativ în viața politica moldovenească şi cum ar putea afecta el echilibrul de forţe politice de la Chișinău? Întrebări la care Alla Ceapai a încercat să afle un răspuns stând de vorba cu mai mulți experți de la Chișinău.

Faptul că Eugen Carpov îl va urma pe Iurie Leancă era previzibil din momentul când cei doi, desolidarizându-se de decizia fracţiunii, nu au votat pentru învestirea Guvernului Gaburici, iar fostul premier a dat de înţeles că ar putea pleca din PLDM. Explicându-şi decizia Eugen Carpov a invocat motive similare formulate, ieri, de Leancă: „obiectivele PLDM nu mai corespund cu promisiunile făcute cetăţenilor” şi că nu vrea să accepte parteneriatul guvernării minoritare cu PCRM.

Liderul PLDM Vlad Filat a avut o reacţie interesantă la anunţul foştilor săi colegi de partid. El şi-a exprimat „speranţa” că în spatele acţiunilor lui Leancă şi Carpov nu stă aceleaşi raţionament care l-a determinat anterior pe Igor Dodon să părăsească PCRM. În noiembrie 2011, deputaţii Dodon, Greceanâi şi Ambramciuc au anunţat că părăsesc fracţiunea comuniştilor, ulterior votând pentru alegerea preşedintelui Timofti. Atunci în presă s-a scris că în spatele deciziei celor trei ar sta democratul Vlad Plahotniuc. Dodon însă a negat aceste informaţii.

Unii experţi nu exclud că în spatele plecării lui Leancă şi Carpov ar sta Plahotniuc, aluzie făcută de Filat. Bunăoară, analistul politic Corneliu Ciurea notează într-un editorial că „În ultimul timp, s-a vorbit și despre o relație specială pe care ar putea s-o aibă Leancă cu Plahotniuc și PDM, făcându-se aluzie la o veche istorioară cu accente mitice în care Leancă era convocat de urgență la hotelul Nobil pentru a i se demonstra lui Filat cine e cel mai tare din parcare. Chiar dacă Leancă nu este neapărat trecut în listele negre ale PDM, fapt demonstrat și de recenta ofertă a lui Candu pentru Leancă de a ocupa o funcție importantă, democrații nu se pot alia deschis cu fostul premier.”

Alţi experţi sunt de părere, însă, că plecarea celor doi şi asocierea acestora într-un nou partid pro-european s-ar explica printr-o dorinţa sinceră de a aduce un suflu nou pe scena politică, iar replica lui Vlad Filat ar face parte mai curând dintr-o tactică mediatică prin care Filat încearcă să-şi anihileze „disidenții”. Iată bunăoară opinia sociologului Victor Mocanu:

„Proiectul Leancă şi Carpov cred că va avea viitor bun pentru Moldova. Nu vreau să spun că el va miza pe electoratul protestatar, adică pe cei nemulţumiţi de actualele partide care au intrat în parlament. cred că va fi un partid, care demult se doreşte, format de o generaţie de sacrificiu, vor pune accent pe tineret, anume pe acei tineri care chiar vor să schimbe ceva în ţară, care nu vor să plece din ţară. Să aducă un suflu nou în politică. Electoratul vrea feţe noi.”

Analistul politic Ion Tăbârţă priveşte mai rezervat succesul proiectului politic anunţat de Leancă de a deveni reprezentativ pe scena politică moldovenească şi de a produce în viitor schimbări în raportul de forţe politice din ţară:

„În aparenţă, Leancă are potenţial, el este cotat, are experienţă de prim-ministru. Acum are cel mai mare raiting în societate. Pe de altă parte, nu cred că poţi să creezi un partid numai din idealism sau din idealişti. Trebuie planuri, acţiuni concrete şi resurse. În ultimele luni în care a avut mandat politic în PLDM şi în calitate de premier, şi în calitate de premier desemnat a dat dovadă că nu are încă acea experienţă politică de sine stătătore necesară şi în anumite momente a mai gafat. Ceea ce îi poate aduce succes e că în societatea moldovenească sunt foarte multe nemulţumiri. Reieşind din aceste nemulţumiri sunt aşteptări. Actualele partide politice importante într-o măsură mai mare sau mai mică s-au compromis.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG