Linkuri accesibilitate

Ce semnifică trimiterea de personal militar britanic în Ucraina


(©Shutterstock).
(©Shutterstock).

Rikard Jozwiak în dialog cu Judy Dempsey, cercetător asociat senior la Carnegie Europe.

Premierul Marii Britanii David Cameron a anunțat în 24 februarie că țara sa va trimite personal militar în Ucraina pentru a ajuta la instruirea armatei ucrainene. Corespondentul Europei Libere Rikard Jozwiak a stat de vorbă cu Judy Dempsey, cercetător asociat senior la Carnegie Europe și redactor-șef al blogului Strategic Europe despre semnificația acestei mișcări.

Judy Dempsey spune că trimiterea celor 75 de militari britanici în Ucraina nu va modifica starea de lucruri în conflictul din Ucraina, pentru că acești militari sînt trimiși acolo pentru a instrui, pentru relațile civilo-militare și pentru a ajuta la organizarea armatei ucrainene la anumite nivele:

„Nu e vorba de pregătirea militară, nu e despre instruirea lor pentru a merge în estul Ucrainei. E vorba de a restructura pe baze moderne armata ucraineană, pentru că această armată are nevoie disperată de asta.”

Judy Dempsey
Judy Dempsey

Judy Dempsey presupune că militarii britanici vor conlucra îndeaproape cu NATO, care e implicată într-un anume fel într-un program de instruire, așa cum s-a stabilit la summitul Alianței care a avut loc la Cardiff în septembrie 2014.

Ea insistă că e vorba de modernizarea unei armate și că dacă alte țări vor dori să urmeze exemplul marii Britanii (Polonia a spus că ar putea face asta), cu siguranță o vor face, dacă nu contribuie deja într-un fel sau altul la programul NATO de instruire:

„Faptul că britanicii fac asta așa, la o scară foarte mică, e mai bine decît o acțiune NATO cu surle și trîmbițe. Cum se aude de NATO, în Rusia se ridică imediat steagurile roșii”

Întrebată dacă o mișcare ca asta ar putea afecta negativ unitatea europeană legată de Ucraina, mai ales că Marea Britanie nu i-a informat pe aliații ei europeni, Judy Dempsey spune că e surprinsă că Londra nu și-a consultat aliații din Europa:

„E interesant că pentru moment pare să fie o chestiune bilaterală și nu are nimic de-a face cu politica de securitate și apărare europeană, care e defapt cu totul absentă din întreaga criză europeană, și ăsta e un alt lucru interesant.”

Dempsey nu crede că gestul Londrei ar putea deschide posibilitatea ca anumite țări europene să trimită alme letale Ucrainei, din moment ce premierul David Cameron a spus că guvernul său ar putea fi deschis pentru această opțiune în viitor:

„Când se încearcă punerea în practică a unui armistițiu, nimeni nu dorește, în special Franța și Germania, ca apele să fie tulburate, și mă întreb ce motiv a avut premierul britanic să facă asta. Nu știu. Poate că ucrainenii au cerut ajutor, poate ucrainenii se simt mai bine cu britanicii, care au o tradiție în a instrui armate și în a stabili relații puternice între civili și militari. Chiar nu știu, și vine într-un moment straniu. Poate e un semnal trimis Rusiei că Marea Britanie e implicată în modernizarea încet-încet a armatei ucrainene, poate ăsta e motivul lui Cameron. Deși 75 de militari nu e un număr prea mare, dacă e s-o spunem pe șleau.”

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG