Linkuri accesibilitate

Evoluții în Ucraina de est și pe frontul diplomatic


Trupe ucrainene retrăgînd armamentul greu în baza prevederilor Acordului de la Minsk
Trupe ucrainene retrăgînd armamentul greu în baza prevederilor Acordului de la Minsk

Nato: orice încercare nouă a separatiștilor pro-ruși să-și extindă teritoriul pe care-l ocupă în estul Ucrainei este inacceptabilă.

Armata ucraineană a anunțat că începe să retragă armamentul greu de pe linia de contact cu separatiștii pro-ruși din estul țării, după două zile în care nu s-a înregistrat nici o victimă.

„Implementând acordurile convenite la Minsk pe 12 februarie, Ucraina începe astăzi retragerea tunurilor de 100-mm de pe linia de contact […] Este primul pas pentru retragerea armamentului greu”, se spune într-un anunț al armatei ucrainene.

Anunțul întărește speranțele că ultimul armistițiu convenit la Minsk poate avea șanse de reușită, deși rebelii sprijiniți de Rusia l-au neglijat la început, până au cucerit orașul strategic Debalțeve.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat astăzi că orice încercare nouă a separatiștilor pro-ruși să-și extindă teritoriul pe care-l ocupă în estul Ucrainei va fi considerată „inacceptabilă”. Vorbind la Roma după discuții cu premierul italian Matteo Renzi, Stoltenberg a mai spus că Rusia trebuie să-și retragă aproximativ 1000 de unități de echipament militar din Ucraina.

„Indiciile recente despre diminuarea luptelor în Ucraina sunt binevenite și sperăm că acordul de încetare a focului va fi în sfârșit respectat”, a spus liderul NATO.

Armistițiul mediat de Germania și Franța cere părților beligerante să retragă armele cu un calibru mai mare de 100 mm pentru a crea în decurs de două săptămâni o zonă de securitate de cel puțin 50 de kilometri lățime și de 140 de kilometri în cazul unor sisteme de rachete.

Kievul nu începuse retragerea mai devreme pe motiv că rebelii au continuat să atace forțele ucrainene în conflictul soldat până acum cu peste 5600 de morți.

Misiunea OSCE în Ucraina a spus miercuri că nu poate confirma deocamdată retragerea armelor grele din prima linie, în ciuda afirmațiilor rebelilor pro-ruși că ar fi început evacuarea artileriei, tancurilor, lansatoarelor de rachete din unele zone ale conflictului.

Cu doar câteva ore înainte de anunțul Kievului despre retragere, Moscova declara prin ministrul rus de externe Serghei Lavrov că așteptările ucrainenilor despre încetarea totală a focului înainte de a începe retragerea sunt „ridicole”.

„Nu există armistiții ideale”, declara Lavrov la o conferință de presă, comentând declarația de miercuri a Secretarului de Stat american, John Kerry care a spus la audieri în Congresul de la Washington că „nici Rusia, nici forțele pe care le sprijină nu-și respectă nici pe departe angajamentele”. Kerry a pledat pentru înăsprirea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Kievul și țările occidentale consideră că Rusia și rebelii pro-ruși pot încerca să cucerească noi teritorii care ar crea un coridor terestru de la Donețk până în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie trecut.

Ministrul de externe francez Laurent Fabius a declarat și el că Moscova se poate confrunta cu noi sancțiuni europene, dacă separatiștii atacă portul strategic Mariupol aflat sub controlul forțelor guvernamentale ucrainene.

La Washington, lideri militari americani au informat Congresul că administrația Obama încă examinează dacă va furniza sau nu arme letale Kievului, pentru a ajuta Ucraina să se apere.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG