Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis la Chişinău. Impresii după discursul de la USM


La Universitatea de Stat din Chişinău preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat cu pâine şi sare
La Universitatea de Stat din Chişinău preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat cu pâine şi sare

Preşedintele României a dat asigurări că ţara sa va fi mereu alături de R. Moldova.

Preşedintele României, Klaus Iohannis şi-a încheiat astăzi vizita de două zile în Republica Moldova. După întâlnirea separată cu liderii partidelor parlamentare numite „pro-europene”, liderul de la Cotroceni a ţinut un discurs în faţa studenţilor Universităţii de Stat din Moldova. La întâlnirea de la USM a mers şi colega noastră Diana Răileanu, care a cules impresii ale studenţilor după eveniment:

Klaus Iohannis la USM
Klaus Iohannis la USM

Cei mai norocoşi dintre studenţii Universităţii de Stat au putut să urmărească discursul preşedintelui României pe viu, în sala Senatului. Pentru că încăperea nu poate găzdui decît puţin peste o sută de persoane, ceilalţi au urmărit evenimentul într-o sală separată, dotată cu un monitor imens.

În faţa studenţilor, Klaus Iohannis a promis că România va fi în continuare avocatul Republicii Moldova în parcursul său european, subliniind că una din marile provocări ale Chişinăului pentru următorii ani reprezintă îndeplinirea reformelor democratice începute. „Nu există altă cale spre prosperitate decît prin continuarea efortului pe care l-aţi depus” a observat preşedintele României în discursul său de aproape o jumătate de oră.

Programul vizitei la USM nu a inclus şi întrebari din partea studenţilor. Totuşi, o tânără mai îndrăzneaţă, Diana Enachi, şi-a făcut loc printre ofiţerii care au asigurat paza preşedintelui pentru a-i înmâna cartea sa de poezii: „Vreau să vă transmit această carte cu poezie patriotică. Scriu poezii de când mă ţin minte. Îmi pare bine să vă cunosc.”

Klaus Iohannis: Vă mulţumesc, sărut mâna!

Iohannis şi studenţii
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00

După ce au trecut emoţiile momentului, Diana Enache a împărtăşit impresia pe care i-a lăsat-o discursul preşedintelui României:

Diana Enachi: „Ştie ce vrea, vorbeşte nu de dragul vorbitului, dar vorbeşte ceea ce într-adevăr ar putea să facă şi ceea ce vrea să facă şi ceea ce face în fiecare zi.”

Europa Liberă: Ce ar putea să înveţe Republica Moldova de la vecini?

În aşteptarea lui Klaus Iohannis
În aşteptarea lui Klaus Iohannis

Diana Enachi: „Cred că totul, pentru că o dată ce avem o justiţie neverificată, să trecem la toate celelalte... nu mai avem la ce trece, pentru că justiţia este cea care ar trebui să aibă grijă de tot, practic. În cazul în care ea este una aşa cum este, avem ceea ce avem.”

Mai în glumăm mai în serios, un alt student al USM, Vlad Bileţchi, viitor jurist, a formulat şi un mesaj pentru instituţiile din ţara vecină, în special cele responsabile de combaterea corupţiei:

Vlad Bileţchi: „DNA, vă ordon, treceţi Prutul, acesta este mesajul nostru! Îi aşteptăm aici cu nerăbdare. Suntem sătui de atâta corupţie, vrem să trăim aici, în Republica Moldova, vrem un trai mai bun la noi acasă. Credem cu tot dinadinsul că reforma justiţiei, pentru care s-au acordat 60 de milioane de euro din partea comunităţii europene şi foarte multă asistenţă din partea statului vecin, România, vor da roade, pentru că populaţia Republicii Moldova aşteaptă foarte mult acest lucru. Nu mai putem trăi într-un stat în care putem pierde un proces cu dreptatea în mână”.

Pentru că preşedintele Iohannis a încurajat Chişinăul să continue reformele menite să apropie ţara de standardele europene, am întrebat-o pe Marina Rahmistriuc, studentă la jurnalism, de unde ar trebui să înceapă schimbările?

Marina Rahmistriuc: „Cred că e prea devreme să vedem Republica Moldova în Uniunea Europeană. Totuşi, mai avem multe etape de parcurs. Schimbările încep, întâi de toate, de la cetăţeni, fiecare trebuie să pună umărul la atingerea acestui ţel. În Europa, totuşi, lucrurile sunt făcute după o anumită logică şi standarde bine puse la punct.”

Cu discursul ţinut în faţa studenţilor de la Universitatea de Stat Klaus Iohannis şi-a încheiat vizita la Chişinău, prima în calitatea sa de preşedinte al României.

Previous Next

XS
SM
MD
LG