Linkuri accesibilitate

Vizita la Chişinău a preşedintelui României, Klaus Iohannis (Deutsche Welle)


„Supărarea lui Leancă poate să fragmenteze nu doar PLDM, ci şi PDM” (Ziarul Național).

Mai multe publicaţii de la Chişinău scriu despre planurile de viitor ale fostului premier Iurie Leancă. „Supărarea lui Leancă poate să fragmenteze nu doar PLDM, ci şi PDM” este titlul editorialului semnat de Petru Bogatu pe pagina electronică a „Ziarului Naţional”. Între altele, autorul a evaluat posibilul impact al plecării lui Iurie Leancă de la liberal-democraţi. „Cu excepţia vicepremierului Eugen Carpov, nu cred să i se alăture şi alte nume sonore din PLDM. Totuşi, plecarea sa riscă să provoace o reacţie în lanţ în filiale partidului, dar şi în bazinul electoral al acestuia”, continuă autorul. De asemenea, crede Petru Bogatu, reacţia în lanţ va crea o breşă şi în Partidul Democrat, unde Igor Corman nu pare să fie foarte fericit în situaţia în care a ajuns după ce a fost înlocuit în funcţia de preşedinte al Parlamentului de colegul său de partid, Andrian Candu. În fine, editorialistul de la „Ziarul Naţional” crede că salvarea ar putea veni din partea partenerilor occidentali ai Republicii Moldova, care ar putea să-l convingă pe Iurie Leancă să nu clatine barca într-un moment dificil. „Este greu de crezut că el nu va ţine seama de poziţia lor”, conchide Petru Bogatu.

La acelaşi subiect, reporterii de la Newsmaker.md au stat de vorbă cu mai mulţi experţi. În timp ce unii văd în pauza de o săptămână anunţată de Iurie Leancă pentru a-şi pune la punct planurile de viitor drept un semn de nehotărâre, nepermis pentru o persoană care îşi doreşte să devină lider politic, alţii, din contra, prevăd pentru fostul prim-ministru o carieră de succes, amintind de realizările sale pro-europene. Între timp, sondajele de opinie schiţează un tablou deloc optimist pentru partidele de dreapta: numărul cetăţenilor moldoveni nemulţumiţi de corupţie şi imitarea reformelor ar atinge nivelul critic, situaţie care ar putea favoriza partidele de stânga la apropiatele alegeri locale.

Reporterii portalului Agora au preluat un articol din publicaţia Bloomberg potrivit căruia valutele care în ultimul timp s-au depreciat cel mai mult, cinci la număr, sunt din ţările post-sovietice. Motivele devalorizării diferă însă există o problemă comună: criza economică din Rusia şi politicile sale agresive”, se arată în publicaţia americană.Leul moldovenesc a pierdut mai mult faţă de dolarul american săptămâna trecută decât în tot anul 2014. Chişinăul nu a putut gestiona dezechilibrul structural pătruns adânc în economie. (...) Deficitul a fost parţial acoperit de remitenţele trimise de migranţi, valoarea cărora a atins anul trecut 1,61 miliarde dolari. Cu toate acestea, în al patrulea trimestru, remitenţele au scăzut cu 20 la sută, deoarece mulţi dintre migranţii moldoveni lucrează în Rusia, iar rubla pierde din valoare”, este una dintre constatările jurnaliştilor de la „Bloomberg”.

Subvenţiile în agricultură continuă să fie repartizate inechitabil”, este titlul articolului de fond din săptămânalul „Economist”. Ziariştii scriu că anul trecut Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a acordat subvenţii în valoare de peste 544 mil. de lei. Cei mai mulţi bani au fost direcţionaţi pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare. Şi chiar dacă procesul de subvenționare a agriculturii a cunoscut mai multe măsuri de reformă în ultimii ani, fondul de subvenţionare rămâne prea mic pentru a satisface necesităţile tuturor fermierilor. Mai mult decât atât, nemulţumirile cresc din cauza inechităţii şi altor nereguli care se fac la repartizarea subvenţiilor, notează jurnaliştii de la „Economist”.

Într-o relatare pentru „Deutsche Welle”, Vitalie Călugăreanu a solicitat opiniile mai multor analişti despre vizita la Chişinău a preşedintelui României, Klaus Iohannis. Iulian Chifu, fost consilier al ex-președintelui român, Traian Băsescu, a remarcat că şeful statului român a ajuns la Chişinău „în condiţiile în care opţiunile sale clar exprimate, în favoarea unei majorităţi pro-europene, aşa cum o votase alegătorul, nu au fost realizate în practică”. „Ce va face Klaus Iohannis la Chişinău nu ştiu. Probabil va saluta stabilitatea dată de noul guvern şi va anunţa sprijin pentru reforme. Va anunţa continuarea proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare. Însă în noile condiţii ale griurilor din Republica Moldova, măcar în spatele uşilor închise, un strop de realism şi răceală diplomatică, de selectivitate a mesajului în funcţie de partenerul de discuţie, de abordare mai sofisticată şi secvenţială nu ar strica”, este de părere Iulian Chifu.

La rândul său, analistul politic de la Chișinău, Alexei Tulbure, susține că „vizita președintelui Iohannis, care se vrea principalul avocat al Republicii Moldova la Bruxelles și portavocea Uniunii Europene în Moldova, nu putea să nu aibă loc, chiar dacă lucrurile la Chișinău nu au derulat așa cum s-au așteptat Bucureștiul, Berlinul sau Bruxellesul”. „România își dorește să țină mâna pe pulsul situației, să dețină controlul, să poarte un dialog minim cu vecinul”, a menționat Alexei Tulbure.

XS
SM
MD
LG