Linkuri accesibilitate

Gripa din Moldova a făcut cinci victime. Cum ne protejăm?


Numărul de pacienţi nu diferă mult faţă de perioada similară de anul trecut, dar cazurile de deces i-au alertat pe specialişti.

Datele operative ale specialiştilor din sănătate publică pentru săptămâna trecută arată că Republica Moldova este la un pas de epidemie de gripă. De la începutul sezonului rece, cinci persoane au decedat în urma complicaţiilor provocate de infecţii respiratorii, iar câteva instituţii şcolare şi-au sistat activitatea din cauza numărului mare de îmbolnăviri.

Judecând după numărul de pacienţi diagnosticaţi cu gripă sezonieră, situaţia este sub control, spun medicii, dovadă fiind faptul că datele nu diferă foarte mult faţă de perioada similară de anul trecut. Cazurile de deces i-au alertat însă pe specialişti.

Laboratorul Centrului Naţional de Sănătate Publică
Laboratorul Centrului Naţional de Sănătate Publică

Despre primele patru persoane care au murit în urma complicaţiilor doctorii spun că aceştia sufereau de maladii cronice, iar pe fundalul gripei starea lor de sănătate s-a înrăutăţit brusc. Ultimul caz însă nu are aceeaşi motivaţie. Bărbatul de 36 de ani s-a adresat la medicul de familie din primele zile şi a urmat tratament indicat. În urma complicațiilor, el a ajuns la reanimare, iar doctorii n-au reuşit să-l scape.

Cel mai mare focar de gripă este, precum e lesne de presupus, municipiul Chişinău, unde au fost înregistrate de la începutul sezonului rece peste 200 de cazuri de gripă, urmat de raionul Ungheni, cu circa 60 de cazuri de gripă.

Medicul-şef al Spitalului raional Ungheni, Lidia Crăciun, spune că decesele înregistrate au indus o stare de panică:

„Chiar dacă nu au gripă, dar o infecţie virală obişnuită şi vin toţi la infecţionist la consultaţii. Avem nişte primiri colosale. E un număr atât de mare fiindcă migraţia e foarte mate în Ungheni. Jumătate din Ungheni lucrează la Iaşi, Iaşiul vine încoace şi asta e un mediu foarte benefic pentru a împrăştia infecţia. Problema numărul unul când apar infecţiile acestea e ca să fie cât mai puţină mişcare între populaţie, dar la noi fluxul acesta este permanent, un dute-vino”.

Potrivit datelor operative pentru data de 22 februarie, 67 de probe de laborator au confirmat existenţa virusurilor gripale de tip B, A(H1N1) şi A(H3N2), care au şi cauzat cele cinci decese.

Săptămâna trecută, autorităţile au sistat temporar activitatea unei şcoli şi a unei grădinițe. La un liceu din Briceni, aproape 90 de copii nu au venit la şcoală, medicii i-au vizitat la domiciliu şi au constat că cei care au lipsit aveau viroze. La Cairaclia, raionul Taraclia, mai mult de jumătate de copiii de grădiniţă au infecţii virale. Între timp s-a descoperit că şi o bună parte din elevii de gimnaziu sunt bolnavi. În ambele localităţii, medicii supraveghează situaţia şi informează populaţia.

Ştefan Gheorghiţă
Ştefan Gheorghiţă

Potrivit lui Ştefan Gheorghiţă, şef de secţie la Centrul Naţional de Sănătate Publică, pentru a evita infectarea în masă, sunt instruiți lucrătorii medicali din instituţiile şcolare şi dascălii, care urmează să le vorbească copiilor despre metodele de prevenire a gripei. O măsură de profilaxie colectivă, spune Ştefan Gheorghiţă, a fost vaccinarea în octombrie-decembrie a 150.000 de oameni din contingentele cu risc sporit atât dintre lucrătorii medicali, poliţişti, vameşi, cât şi dintre persoanele care suferă de unele maladii.

„Încă odată mă adresez către populaţie că dacă au temperatură, trebuie să cheme medicul de familie; pe copiii care sunt instituţionalizaţi, frecventează instituţiile preşcolare, instituţiile de învăţământ să-i reţină acasă; să nu se ocupe cu autotratamentul, tratamentul trebuie prescris de medic; să aerisească încăperile; să facă curăţenia mai des şi un regim de alimentaţie cu legume mai multe, fructe, ceaiuri diferite, apă plată”.

Ştefan Gheorghiţă spune că în această perioadă trebuie evitate locurile aglomerate, iar cei contaminaţi trebuie izolaţi. Specialistul afirmă că intensificarea activităţii gripale nu e doar în Republica Moldova, dar şi în majoritatea ţărilor europene, unde de asemenea s-au înregistrat decese. El mai dă asigurări că Republica Moldova este totuşi departe de situaţia din sezonul 2009-2010, când peste 40 de oameni au decedat din cauza virusului gripal de tip A(H1N1).

Previous Next

XS
SM
MD
LG