Linkuri accesibilitate

Preşedintele Klaus Iohannis vine la Chişinău


Vizita de lui Klaus Iohannis în Republica Moldova este a doua la număr, însă prima în calitate de preşedinte al României.

În Republica Moldova, preşedintele României, Klaus Iohannis, este aşteptat să sosească în după amiaza zilei de mâine. Pe agendă figurează o întâlnire cu şeful statului, Nicolae Timofti şi una cu premierul Chiril Gaburici. Miercuri, Klaus Iohannis are planificate întrevederi cu liderii partidelor numite pro-europene PD, PLDM şi PL şi cu preşedintele legislativului Adrian Candu. Tot miercuri preşedintele României va ţine un discurs în faţa studenţilor de la Universitatea de Stat.

Klaus Iohannis anunţase o vizită în Republica Moldova încă în primele zile ale lui 2015. Dar pentru că negocierile pentru formarea cabinetului de miniştri de la Chişinău intraseră în impas, vizita a fost amânată.

Chiar dacă presa din cele două ţări a speculat că Iohannis ar fi fost nemulţumit de antrenarea comuniştilor moldoveni în formarea guvernării, după alegerea lui Chiril Gaburici în fruntea executivului de la Chişinău preşedintele României şi-a exprimat speranţa că „acest prim-ministru tânăr, antreprenor, va duce Moldova mai departe în direcţia din vest”. Cu toate acestea, expertul Centrului de consultanţă şi analiză „Politicon”, Ion Tăbârţă, anticipează un comportament prudent al lui Klaus Iohannis la Chişinău, rezervat în promisiuni:

Ion Tăbârţă
Ion Tăbârţă

„Să nu uităm că au avut loc schimbări de conducere atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău. La Bucureşti a venit Klaus Iohannis, care este un etnic german şi, în general, promovează politica „lucrurilor bine făcute”. La Chişinău, desigur, venind la guvernare acest guvern minoritar, un guvern minoritar mai degrabă cu înclinaţie spre stânga decât spre dreapta, la multă lume provoacă mai mult pesimism decât optimism. În orice caz, de dialogul de mâine între Klaus Iohannis şi Chiril Gaburici, dar şi preşedintele Parlamentului, dl Candu, reprezentanţii partidelor politice, va depinde foarte mult.”

Vizita de mâine a lui Klaus Iohannis în Republica Moldova este a doua la număr, însă prima în calitatea sa de preşedinte al României. Succesorul lui Traian Băsescu este tratat cu multă simpatie la Chişinău. Vom aminti că în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România, în noiembrie anul trecut, pentru Klaus Iohannis au votat aproape 80 la sută din moldovenii cu cetăţenie română, mult mai mulţi, comparativ cu primul tur, când Iohannis obţinuse puţin peste 30 la sută din voturile românilor din Republica Moldova.

Mai târziu, la 28 noiembrie, cu doua zile înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, Klaus Iohannis, la invitaţia liderul PLDM, Vlad Filat, îndemna cetăţenii moldoveni să opteze pentru un viitor proeuropean al ţării. Atunci Iohannis declara că şi-ar dori „foarte mult ca Moldova să adere la Uniunea Europeană în timp ce el va fi preşedinte al României”. Îndeplinirea acestei dorinţe însă s-ar putea lăsa aşteptată, în condiţiile în care guvernul de la Chişinău a fost învestit cu voturile PCRM, partid care şi-a exprimat de mai multe ori îndoielile în legătură cu Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, crede analistul Ion Tăbârţă.

De altfel, pentru ziua de miercuri, Klaus Iohannis are planificate întrevederi doar cu liderii partidelor pro-europene de la Chişinău, PD, PLDM şi PL, nu întâmplător, continuă expertul Centrului de consultanţă şi analiză „Politicon”:

„Faptul că preşedintele Iohannis se vede doar cu reprezentanţii acestor trei partide este un semnal foarte bine dat pe cine mizează România aici, în Republica Moldova, pentru a continua parcursul european al Chişinăului. Nu este exclus că în urma acestei întâlniri, probabil, dumnealui va încerca să atenueze acele neînţelegeri care există între liberali, pe de o parte, şi liberal-democraţi şi democraţi, pe de altă parte.”

Într-o scurtă declaraţie despre vizita preşedintelui român în Republica Moldova, premierul Chiril Gaburici s-a limitat în a spune că discuţiile se vor axa pe relaţiile economice şi politice dintre ţări şi că va fi abordat subiectul gazoductului Iaşi-Ungheni, a cărui utilizare întârzie cu minim cîteva luni faţă de planurile iniţiale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG