Linkuri accesibilitate

Consultări americane în legatură cu strategia anti-ISIS


Ashton Carter la Pentagon
Ashton Carter la Pentagon

O reuniune în Kuweit cu participarea unor comandanți militari americani cu misiuni în Orientul Mijlociu, Nordul Africii și Europa, a generalului responsabil de operațiunile din Irak și Siria, și a șefului Comandamentului pentru Operațiuni Speciale.

Noul ministru american al apararii Ashton Carter analizeaza strategia americana impotriva gruparii Statul Islamic, ISIS. Ce isi propune ministrul? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Noul ministru american al apararii Ashton Carter a convocat, in Kuweit, circa 30 de comandanti militari si diplomati americani pentru consultari in legatura cu strategia anti-ISIS, gruparea auto-intitulata Statul Islamic. Intilnirea care urmeaza sa aiba loc azi, aduce in Kuweit comandanti militari americani cu misiuni in Orientul Mijlociu, Nordul Africii si Europa, generalul care raspunde de operatiunile din Irak si Siria, seful Comandamentului pentru Operatiuni Speciale, citiva ambasadori din regiune si alte persoane de la Washington, care joaca un rol important.

Surse de la biroul noului ministru au declarat ca acesta a convocat intilnirea de indata ce a fost confirmat in functie pentru ca vrea sa inteleaga in detaliu, care este situatia de pe teren si planurile americane. Sursele au spus ca ministrul Carter nu-si doreste sa modifice strategia sau cel putin coordonatele ei fundamentale, dar vrea sa puna intrebari serioase si cere celor prezenti sa isi justifice abordarile cu privire la ISIS.

Ministrul nu contesta ce s-a intreprins pina acum, doreste doar sa se familiarizeze cu situatia si cu strategiile in curs. Reuniunea nu se va concentra in special asupra operatiunilor militare, ci altor aspecte considerate cheie: diviziunile politice inter-comunitare din Irak, raspindirea unor afiliati ISIS in Nordul Africii si in Afganistan, ritmul lent in care se realizeaza progrese in pregatirea insurgentilor din Siria si fisuri in coalitia anti ISIS, condusa de America.

Ministrul nu vrea sa asiste la prezentari Powerpoint, care sint interzise la reuniune, ci sa aiba un dialog. Carter a sosit in Kuweit dupa o vizita de doua zile in Afganistan unde s-a intilnit cu presedintele Ashraf Ghani si a vizitat baze americane la Kabul si Kandahar. El a spus ca in curind i-ar putea recomanda presedintelui Obama să incetineasca ritmul retragerii americane din Afganistan, in urmatorii doi ani. Desi ISIS este principala prioritate a ministrului, el nu va vizita Irakul in aceasta prima calatorie.

XS
SM
MD
LG