Linkuri accesibilitate

Rusia a atacat cu artilerie de pe teritoriul ei Ucraina - o anchetă jurnalistică


Doverzi furnizate de grupul de analiză Bellingat...
Doverzi furnizate de grupul de analiză Bellingat...

Un grup de ziariști de investigație britanici a realizat un studiu cu ajutorul unor tehnologii digitale de detecție, a imaginilor din satelit și a rețelelor de socializare.

În vara anului 2014, unitățile militare ucrainene amplasate în apropierea frontierei ruso-ucrainene au fost atacate cu focuri de artilerie. Din 9 iulie până pe 5 septembrie 2014 Serviciul de frontieră al Ucrainei și Consiliul național de securitate și apărare au anunțat despre mai mult de 120 de atacuri operate de artileria rusească. Reprezentanții Rusiei au negat că ar fi atacat Ucraina cu artilerie de pe teritoriul său. Atacurile permanente de artilerie din primele zile ale lunii august au forțat forțele armate ucrainene să lase fără control sute de kilometri de teritorii în zona frontierei. Asta, chiar dacă anterior, la începutul lunii iulie, reușiseră să recupereze o parte din teritorii de la forțele separatiste.

Imaginile din satelit ale estului Ucrainei de pe Google Earth datând din iulie, august și septembrie 2014, dar și înregistrările video publicate pe rețelele de socializare, precum și relatările presei locale au permis echipei Grupului de jurnalism de investigație Bellingcat să găsească dovezi convingătoare ale faptului că atacurile de artilerie îndreptate împotriva Ucrainei au fost operate de pe teritoriul Federației Ruse, cu sisteme lansatoare de rachete de tip Grad și Tornado.

În investigația realizată, echipa Bellingcat a analizat formele craterelor lăsate de obuze și înapoi a trasat traiectoriile estimate la probabilele poziții de tragere, poziții unde a identificat, pe aceleași imagini din satelit, semne de ardere și urme de cauciucuri identice cu cele lăsate de lansatoarele de rachete rusești.

Cu o singură excepție, pozițiile de tragere identificate au fost pe teritoriul rusesc. Mai mult decât atât, urmele de cauciucuri către și dinspre pozițiile de tragere au dus mai departe în interiorul Rusiei, ceea ce constituie o dovadă în plus că este vorba despre unități ruse și nu despre luptători separatiști din Ucraina care ar fi trecut granița. Imaginile acelorași teritorii de dinainte de atacuri nu prezintă urme de cauciucuri sau de pământ ars.

Echipe Bellingcat a analizat 1353 de cratere de obuze de artilerie în estul Ucrainei, toate provocate de trei atacuri: cea din zona localității Amvrosievka din 14 iulie 2014, cea dintre mina Doljanskaia-Kapitalinaia și satul Pancenkovo din 16 iulie-8 august 2014 și de lângă localitatea Hmelnițki din 25 iulie 2014.

Concluzia este că s-a tras din zece poziții, nouă dintre care au fost pe teritoriul Rusiei, trei fiind amplasate la o distanță de 400-800 metri de la locurile unde staționau trupe ruse. De asemenea, lângă șapte poziții de tragere se văd urme de mașini care arată clar că sistemele de lansare a obuzelor de artilerie au pornit din interiorul teritoriului rusesc și apoi au revenit tot acolo. Poziția de tragere a fost filmată chiar de câțiva localnici care au postat ulterior înregistrările video pe rețelele de socializare. Analiza acestor imagini confirmă traiectoria dedusă de cercetători în urma examinării craterelor lăsate de obuze.

Dovezi ale bombardamentelor din Rusia prezentate de analiștii de la Bellingcat
Dovezi ale bombardamentelor din Rusia prezentate de analiștii de la Bellingcat

Investigația echipei Bellingcat, se notează într-un articol publicația The Guardian, face lumină într-unul dintre cele mai neclare aspecte ale războiului din Ucraina, care continuă să trezească confuzii, în pofida încercării de săptămâna trecută de a ajunge la un acord de încetare a focului și cu relatările de marți despre luptele grele care s-au dat în jurul nodului feroviar de la Debalțevo. Rusia a fost de multă vreme acuzată de faptul că livrează soldați, muniție și vehicule militare în estul Ucrainei pentru a-i ajuta pe separatiști să lupte împotriva armatei ucrainene. Dar până acum s-a scris foarte puțin despre unitățile militare ruse care ar fi pătruns peste graniță în Ucraina.

The Guardian amintește că într-o altă investigație realizată mai devreme grupul Bellingcat a examinat urmele lăsate de lansatorul de rachete Buk în ziua în care deasupra teritoriilor controlate de separatiștii din Ucraina a fost doborât avionul de pasageri MH17. În baza acestei analize și a pozelor apărute on-line, Bellingcat a demonstrat că acel lansator este o unitate militară rusească.

Grupul de investigații jurnalistice Bellingcat a mai publicat anterior cercetări cu privire la utilizarea de muniții, inclusiv de arme chimice, în războiul civil din Siria.

XS
SM
MD
LG