Linkuri accesibilitate

Afacerile și CV-ul premierului desemnat Gaburici (Rise Moldova, Ziarul de Gardă)


Scurta perioadă de ieftinire a produselor petroliere s-a terminat (I. Preașcă/MoldStreet).

Articolul semnat de George Damian pe pagina web a ziarului „Adevărul Moldova” vorbeşte despre o furtuna abătută asupra leului moldovenesc care ameninţă să adauge ingredientul mortal al instabilităţii economice în fiertura şi aşa extrem de toxică moldovenească alcătuită în principal din instabilitate politică, divizare socială plus ameninţarea geopolitică dinspre răsărit. Spus simplu, în aceste momente Republica Moldova nu mai are bani, explică George Damian. Un stat construit pe un mecanism economic fundamental şubred şi dependent de partenerii mai înstăriţi, dintotdeauna Republica Moldova a importat mai mult decât a exportat. Altfel spus: Republica Moldova consumă mai mult decât produce. Balanţa comercială a ţării a fost dintotdeauna dezechilibrată: mărfurile vândute în exterior au adus la Chişinău mai puţini dolari decât cei cheltuiţi pentru a asigura necesităţile locuitorilor. Iar diferenţa a fost acoperită cu banii trimişi de cei plecaţi la muncă în Federaţia Rusă şi Uniunea Europeană.

În timp ce ziarele prevestesc scumpiri în lanţ începând de astăzi, când preţurile la electrocasnice bunăoară ar putea sălta incredibil de mult, Ion Preaşca de la portalul „MoldStreet” scrie că scurta perioadă de ieftinire a produselor petroliere s-a terminat. „De ieri (luni, 16 februarie 2015) preţurile la benzină şi motorină şi-au reluat creşterea. Astfel cel puţin două mari companii au majorat preţurile la carburanţi, în medie cu 3,5-5,0%. Reprezentanţii companiilor petroliere cu care a stat de vorbă jurnalistul susţin că nu mai pot ţine preţurile la nivelul vechi. „Când băncile ne vând dolarul la un curs de 24 de lei, apoi ce mai putem face. Să întoarcă cursul leului înapoi şi atunci poate reducem preţurile", au explicat ei. Sergiu Ciobanu, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a confirmat că două mari companii au depus notificări privind majorarea preţurilor la pompă. "Este dificil de comentat şi de estimat dacă aceste majorări sunt justificate, mai ales în condiţiile în care leul se depreciază atât de rapid", a precizat Sergiu Ciobanu.

Jurnaliştii de investigaţie de la „Rise Moldova” relatează că Chiril Gaburici, candidatul oficial la funcția de premier, deține trei companii și o locuință de lux în cartierul Telecentru. Fostul director Moldcell SA, Chiril Gaburici, este acționar unic la Green Property SRL, companie pe care a fondat-o pe 18 septembrie 2014. Firma, specializată în domeniul agricol, este administrată de Steluţa Andreeva, fiica fostului director al ziarului guvernamental „Moldova Suverană” şi al Editurii „Universul”, Constantin Andreev. Steluţa Andreeva conduce şi a doua afacere a lui Chiril Gaburici, firma M-Docs SRL, fondată pe 2 decembrie 2013, la care Gaburici deţine 33% din capital. Parteneri de afaceri îi sunt Gheorghe Nicolăescu, cu 34%, şi Liliana Iliescu, sora lui Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, cu 33%”, notează autorii. Potrivit jurnaliştilor, Halat-Auto SRL este a treia companie a candidatului oficial la funcția de premier. Aceasta a fost fondată în 2011 și are un capital social de 4,6 milioane lei. Firma se ocupă cu vânzări de automobile și prestează servicii de reparație a autovehiculelor. În context, autorii menţionează că Chiril Gaburici locuiește într-o casă de lux în cartierul Telecentru, estimată de experții imobiliari la șapte milioane de lei. „Locuința cu o suprafață de 152 m.p., amplasată pe un teren de şapte ari, a fost cumpărată în 2005 de la omul de afaceri turc și consulul onorific al Republicii Moldova în Turcia, Abdulhalim Ateș”, scriu reporterii.

Mai ciudat este că până în acest moment candidatul la funcţia de premier nu şi-a făcut public un CV. Jurnaliştii de la „Ziarul de Gardă” scriu despre asta.„Președinția R. Moldova despre CV-ul lui Chiril Gaburici: Reveniți mâine”, scrie publicaţia după ce spune că a insistat să obţină de la instituţiile statului documentul şi nu a reuşit. „Ziarul de Gardă” face cu acest prilej un demers public: cerem repetat tuturor instituțiilor abilitate să facă public CV-ul necenzurat al posibilului viitor prim-ministru al R. Moldova.

Jurnaliştii „Ziarului Naţional” îl citează pe fostul deputat liberal-reformator Valeriu Saharneanu care a lăsat să se înţeleagă pe o reţea de socializare că ex-președintele României, Traian Băsescu, „ar fi pus bețe în roate” proiectului politic „Partidul Liberal Reformator + Ion Sturza” și a ținut partea Partidului Liberal în anul 2013. „Traian Băsescu: „R. Moldova începe să dea semne de rateu”. E bună remarca și foarte exactă observația, dle președinte. Să știți că rateul cel mare era pregătit să se întâmple în 2013. Atunci, cei șapte deputați reformatori care au făcut opinie separată de cea a liderului PL au salvat situația. Dacă vă amintiți: a fost restabilită guvernarea proeuropeană, aplanată criza, instaurată stabilitatea politică care a impulsionat economia. [...] Numai că dumneavoastră ați demonstrat o viziune îngustă, eronată, viciată de interese personale, meschină. Fără să analizați realitatea și consecințele, ați luat partea „omului crizei”, Ghimpu, l-ați pus în zona infailibilului pe nepot”, a scris fostul parlamentar. Valeriu Saharneanu îl îndeamnă pe Traian Băsescu „să-și asume măcar o parte a rateului”, întrucât printre consecințele la care s-a ajuns se numără „revenirea la putere a troicii de criză, pierderea pe durată lungă a stabilității politice (acum și economico-financiară), revigorarea comuniștilor și a coloanei a cincea a Kremlinului”.

XS
SM
MD
LG