Linkuri accesibilitate

Consiliul de Securitate ONU cere combatanților din Ucraina să respecte acordul de încetare a focului


Tiruri de rachete Grad ale rebelilor în zona Debalțevo
Tiruri de rachete Grad ale rebelilor în zona Debalțevo

Presedintele Ucrainei, Petro Proroşenko a caracterizat atacurile rebelilor pro-rusi de la Debalţeve drept „cinice”.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut Kievului sa-i lase pe soldatii ucrainieni care sunt incercuiti de fortele separatistilor pro-rusi de la Debalţeve sa depună armele, dupa lupte grele care au avut loc in continuu in ciuda acordului de încetare a focului agreat acum o saptamina la Minsk. In opinia liderului rus, conflictul din estul Ucrainei nu poate fi rezolvat „prin mijloace militare”, si Ucraina ar trebui sa accepte ca a fost infrinta la Debalteve, de „foşti mineri şi tractoristi”.

Un purtator de cuvînt al armatei ucrainiene a spus ca mai multe unităţi militare s-au predat la Debalţeve, unde rebelii au înconjurat trupele guvernamentale. Rebelii sustin ca aceasta localitate nu intra in prevederile acordurilor de la Minsk. Presedintele Ucrainei, Petro Proroşenko a caracterizat atacurile rebelilor pro-rusi de la Debalţeve, într-o convorbire telefonică cu cancelara Germaniei, Angela Merkel, drept „cinice” în raport cu acordul de încetare a focului si a cerut un raspuns „dur” din partea comunităţii internaţionale.

Presedintele Poroşenko a discutat ieri la telefon situatia si cu vicepresedintele american Joe Biden, iar dupa convorbire, Casa Alba a dat publicităţii o declaratie in care „condamna cu tarie violarea acordului de incetare a focului de catre forţele separatiste care acţioneaza în întelegere cu cele rusesti în si în jurul localităţii Debalţeve, şi a avertizat asupra unor „costuri” suplimentare pe care Rusia ar urma sa le plăteasca.

Consiliul de Securitate ONU a adoptat o declaratie noaptea trecută, propusa de Marea Britanie, în care se cere ambelor părţi să pună capat ostilităţilor si sa respecte acordul de încetare a focului, exprimindu-şi îngrijorarea pentru escaladarea situatiei. Consiliul de Securitate a adoptat, intr-o alta sedinta publica, in unanimitate, o rezolutie propusa de Rusia, cerind părţilor sa respecte acordul de încetare a focului. Ambasadoarea americana la ONU, Samantha Power, a spus ca este „ironic” ca Rusia sa ceara o astfel de rezolutie, atita timp cit rebelii din estul Ucrainei sunt susţinuti de Moscova.

Marți ar fi trebuit să înceapă să fie retrase tancurile si artileria grea in baza intelegerii de la Minsk. Retragerea artileriei grele ar urma sa se incheie in două saptamini si sa se formeze o zona tampon de 140 de km. In razboiul din Ucraina au murit peste 5600 de oameni si peste un milion si jumătate s-au refugiat.

XS
SM
MD
LG