Linkuri accesibilitate

Un spital pe malul Nistrului renovat cu bani europeni


O ambulanță pe podul plutitor de peste Nistru, îndreptându-se spre Molovata Nouă
O ambulanță pe podul plutitor de peste Nistru, îndreptându-se spre Molovata Nouă

Grănicerii transnistreni l-au împiedicat pe şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, să ajungă la inaugurarea centrului din Molovata Nouă.

Şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a fost împiedicat astăzi de autorităţile regiunii transnistrene să ajungă la Molovata Nouă, localitate din stânga Nistrului sub jurisdicţia Chişinăului, unde era programată inaugurarea unui oficiu al medicilor de familie, renovat cu fonduri europene. Delegaţia UE nu a vrut să comenteze imediat incidentul, dar gazdele inaugurării s-au declarat întristate, aşa cum veţi auzi în relatarea corespondentei noastre, Diana Răileanu:

Până în prezent, Uniunea Europeană a investit în satul Molovata Nouă peste două sute de mii de euro: pentru reconstrucţia grădiniţei din localitate şi a centrului medicilor de familie, inaugurat astăzi. La eveniment urma să participe

şi Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, căruia însă grănicerii transnistreni i-au refuzat accesul în stânga Nistrului. Spre sat se poate ajunge pe două căi: cu ajutorul unui pod plutitor sau prin punctul de control transnistrean de la Dubăsari. Oficialul european a ales cea de-a doua cale şi a fost forţat să facă cale-ntoarsă, întâmplare care a umbrit evenimentul la care urma să participe, a explicat sătenilor primarul de la Molovata Nouă, Valeriu Sandul:

„Chiar dacă administraţia publică locală a luat toate măsurile ca să-l avem ca oaspete pe Dl Ambasador al Uniunii Europene, dl Tapiola, îmi pare rău că nu a fost posibil să ajungă în partea stângă a râului Nistru, unde a fost foarte aşteptat. Aşa întrebări întotdeauna se coordonează între Chişinău şi Tiraspol. Noi, aici, nu putem să ne implicăm. Poată că dacă Dl Tapiola ar fi venit pe la bacul plutitor, nu ar fi fost această problemă.”

Medicamente la spitalul din Molovata Nouă
Medicamente la spitalul din Molovata Nouă

Astăzi, oficiul medicilor de familie din Molovata Nouă se află în fostul sediu al primăriei. În trecut, localnicii erau îngrijiţi într-o clădire veche, din marginea satului. În doar două odăi erau consultate femeile gravide, nou născuţii sau pacienţii ajunşi la vârsta pensionării. Pentru că fostul oficiu era prost dotat cu utilaj medical, deseori pacienţii, chiar şi cu probleme minore, erau trimişi la raion, îşi aminteşte Larisa Cătărău, pe care am întâlnit-o în preajma centrului proaspăt renovat:

„Înainte ne duceam la Criuleni, aşteptam transportul, îngheţam, dar acum totul e pe loc şi suntem foarte bucuroşi că avem aşa ocazie şi la noi în sat s-a deschis aşa spital.”

Europa Liberă: Dar la sediul vechi nu se puteau face proceduri medicale?

Larisa Cătărău: „Făceau proceduri, dar era şi mai frig şi strâmt. Să făceau toate procedurile în două cabinete, dar aici, Slavă Domnului, fiecare e aparte. Putem să ne punem o picurătoare şi putem să ne odihnim o oră, două, trei, după picurătoare. Acolo, la sediul vechi, nu puteam pentru că eram foarte mulţi.”

Olga Oprea
Olga Oprea

Jumătate din pacienţii care se adresează după ajutor la Centrul medicilor de familie din Molovata Nouă sunt din localităţile aflate sub jurisdicţia administraţiei de la Tiraspol. În total, instituţia poate oferi servicii medicale pentru patru mii de pacienţi, spune medicul de familie Olga Oprea:

„În fiecare zi se adresează pacienţi din regiunea transnistreană. Avem chiar şi din oraşul Dubăsari.”

Europa Liberă: Vin şi pacienţi care spun că aici e mai bine?

Olga Oprea: „Da, chiar scriu cereri la noi şi vor să le facem îndreptări la nivel republican.”

Europa Liberă: Când veneam încoace ce am văzut o ambulanţă pe podul plutitor. Mai vine uneori?

Olga Oprea: „Nu numai că vin, dar acordă şi primul ajutor pacienţilor din satele peste Nistru.”

Europa Liberă: Cu podul plutitor trece ambulanţa?

Olga Oprea: „Da, pentru că e mai complicat primprejur, or la vamă, practic, nici nu pot să treacă.”

Din 2012, Uniunea Europeană a investit peste opt milioane de euro în iniţiative promovare a încrederii în localităţile aflate pe ambele mauri ale râului Nistru, contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii a peste o sută mii de oameni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG