Linkuri accesibilitate

Campania anti-corupție din România a ajuns la rudele premierului Victor Ponta


În spatele premierului Victor Ponta, familia și prietenii lui politici au profitat, prin mai multe firme, de afaceri cu statul și fonduri europene, gestionate se pare defectuos. Procurorii anticorupție au descins încă de azi-dimineață în 14 sedii de firme și domicilii private din București și Ploiești, între care și o societate deschisă pe numele mamei premierului român, pe care o conduc sora și cumnatul lui Victor Ponta și care se ocupă de contabilitate.

Subiectul scandalului este legat de proiectul „Extinderii rețelelor de canalizare în orașul Comarnic”, contract datat din 2012. Mai multe firme s-au asociat pentru a obține bani europeni și pentru a construi canalizarea aferentă din acest mic oraș, aflat la câțiva kilometri de Ploiești. Cumnatul premierului român, Iulian Herțanu, se află printre administratorii firmelor despre care procurorii spun că „au format un grup infracțional pentru câștigarea frauduloasă a proiectului”.

Procurorii anticorupție au estimat la peste două milioane de euro prejudiciul. Socotelile acestora arată că 54% din fondurile proiectului european au fost însușite de reprezentanții firmelor asociate, inclusiv prin evaziune fiscală.

În acest dosar au fost puși sub control judiciar și Mircea și Vlad Cosma, tată și fiu, primul președintele Consiliului Județean Prahova, ar al doilea deputat PSD. De asemenea Sebastian Ghiță, deputat și prieten apropiat al premierului, patronul televiziunii RTV, originar din Ploiești, este urmărit penal în această cauză care-l vizează pe cumnatul premierului. Ghiță a declarat la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție că nu-l cunoaște bine pe acest cumnat și că nu-și aduce aminte să-l fi ajutat cu ceva.

Este vorba, însă, de clasicele scheme ale colectării banilor de către apropiații puterii, care pe scurt înseamnă: licitații cu dedicație, fonduri de stat sau europene și un control prietenos din partea autorităților.

Mai bine de 20 de ani așa s-au îmbogățit în România, politicienii, familiile lor și clienții politici. Cu o justiție slabă și controlată politic, având ministerul de Interne și Fiscul de partea lor, partidele aflate la guvernare puteau avea întreaga țară la picioare.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu știe despre ce este vorba în cazul cumnatului său, precizând că „legea trebuie să fie egală pentru toți”. Situația e complicată fiindcă la mijloc este trafic de influență sub forma ajutorului oferit de liderii locali ai PSD, familiei premierului, probabil în schimbul rămânerii acestora în grațiile șefului lor.

Situația premierului român devine astfel tot mai dificilă atât în fruntea socialiștilor, aflați la putere, cât și la vârful guvernului. După descoperirea plagiatului, pierderea prezidențialelor și inventarea unei legi prin care să renunțe la doctoratul obținut prin fraudă, fără niciun fel de consecințe, acum Victor Ponta este nevoit să dea explicații și despre evaziunea fiscală și neregulile descoperite de procurorii anticorupție la firmele rudelor sale apropiate.

XS
SM
MD
LG