Linkuri accesibilitate

Un om de afaceri american împotriva lui Vladimir Putin


La Davos în 2011
La Davos în 2011

Bill Browder: „Doar forța hotărîtă îi poate schimba comportamentul”.

In aceste zile, in medii de informare americane se face auzita o voce ascutit critica la adresa lui Vladimir Putin. Este cea a omului de afaceri, Bill Browder. Dar acea voce nu a fost dintotdeauna critica? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Intr-un articol aparut in Washington Post, editorialistul Jackson Diehl aminteste de inceputul anilor 2000, cind omul de afaceri Bill Browder ii lua apararea unui Putin, care si atunci persecuta presa independenta si ducea un razboi devastator in Cecenia.

Intre timp, Vladimir Putin s-a intors impotriva lui Browder, care a devenit indezirabil. Companiile sale din Rusia au fost preluate de acoliti ai regimului, statul rus a fost furat si atunci cind un tinar avocat a incercat sa dea in vileag ce se intimpla, a fost arestat de regim, maltratat si a murit in inchisoare. De la moartea avocatului Sergei Magnitsky in 2009, Browder si-a schimbat radical opinia despre Putin si regimul lui.

Datorita lui, Congresul a adoptat o lege in 2012, stabilind sanctiuni impotriva celor implicati in cazul Magnitsky. Sute de mii de rusi au vizionat videourile lui Browder, demascind coruptia regimului de la Kremlin.

Acum, Bill Browder a scris o carte, care demasca acest regim mafiot si sistemul care-i sta la baza. Jackson Deal, de la Washington Post, scrie ca aceasta carte ar trebui citita de toti cei care inca isi mai fac iluzii ca Putin este altceva decit e in realitate. Browder scrie ca la inceputul anilor 2000 a crezut ca Putin dorea sa curete tara de coruptie, din patriotism. Dar se arata in carte „Putin nu incerca sa-i faca pe oligarhi cinstiti. Vroia sa-i faca sa fie ai lui. El nu dorea sa modernizeze economia ci sa o monopolizeze pentru el si acolitii lui”. Cind Putin si-a realizat obiectivul, aliatul sau de pina atunci, Browder a devenit inamic.

A doua eroare marturisita de omul de afaceri este ca a subestimat cit de corupt si violent este regimul Putin. Cei care au furat statul, in numele lui Putin au ramas protejati de regim, chiar si cind presiunea internationala in cazul Magnitsky s-a accentuat. Cum se poate raspunde unui astfel de regim? – se intreaba articolul din Washington Post.

De fiecare data cind Browder s-a ridicat impotriva lui Putin a facut-o netinind cont de sfatul coleboratorilor si unor oficialitati occidentale, care avertizau ca Vladimir Putin raspunde la presiuni, escaladind agresiunea. „Ei au dreptate” - scrie Browder, continuind - „Dar asta nu inseamna ca a face presiuni asupra lui este o optiune gresita”. Omul de afaceri spune ca pentru Putin, orice semn de slabiciune este o invitatia la agresiune. „Doar forta hotarita ii poate schimba comportamentul”. Browder continua „Trebuie sa cred ca exista o buna sansa ca Putin sau membrii ai regimului sau sa ma omoare, intr-o zi. Daca voi fi ucis, veti stii cine a facut-o” – marturii ale unui om de afaceri occidental, care a simtit pe propria piele ce inseamna regimul de la Kremlin si doreste ca si ceilalti sa afle.

XS
SM
MD
LG