Linkuri accesibilitate

Mihai Godea: „În majoritatea partidelor nu este loc pentru principii și valori consacrate”


Interviul dimineții cu liderul Partidului Acțiunea Democratică.

„Daca PLDM se apropie prea tare de PCRM, mă voi gândi daca plec din partid”, a declarat Iurie Leancă zilele acestea, după ce guvernul pe care l-a prezentat în Parlament nu a întrunit numărul necesar de voturi. De ce la nivelul percepţiei publice si a analiştilor se vorbeşte tot mai răspicat despre moartea PLDM? Este totuşi căderea guvernului Leancă rodul unei trădări? Va fi următorul guvern dominat de voinţa PCRM, cum pare să se deducă inclusiv din declaraţii ca cele pe care am citat-o mai sus? Opinia asupra acestor lucruri a unui fost fondator al PLDM, Mihai Godea, altădată prim-vicepreşedinte al acestei formaţiuni, acum liderul Partidului Acţiunea Democratică.

Europa Liberă: Domnule Godea, când aţi plecat Dvs. din PLDM, în mai 2011, aţi spus ca plecaţi inclusiv pe motiv ca simţiţi o apropiere între partidul la fondarea căruia aţi participat şi PCRM-ul domnului Voronin. Acum Iurie Leancă spune că ar putea pleca din acelaşi partid, dacă ar vedea că el se apropie de PCRM. Ce se întâmplă, din punctul dumneavoastră de vedere?

Mihai Godea: „Eu cred că principiile, valorile sunt elemente şi procedee de faţadă, dar în realitate, din păcate, în politica moldovenească, în majoritatea partidelor, inclusiv şi în PLDM-ul actual, nu prea este loc pentru principii şi valori consacrate. Şi în 2011 a fost o înţelegere secretă cu Voronin, pe care am dejucat-o în modul în care am reuşit să fac acest lucru, cu toate consecinţele care au fost după. Acum este o înţelegere secretă cu elemente de suprafaţă. Cred că votul de mâine, dacă va avea loc, va fi cel mai tare argument al acestei înţelegeri, deci nimic nou sub soare în patru ani de zile.”

Europa Liberă: În ce măsură i se poate totuşi imputa acum PLDM-ului că a făcut pact cu PCRM-ul după ce şi-a construit existenţa pe sloganul „Moldova fără comunişti, Moldova fără Voronin”, dacă până şi importante voci admit că ar putea fi o soluţie asta - coaliţia cu comuniştii, ca ceva ce ar consolida societatea, că ar disipa responsabilitatea pentru actul guvernării. Cam aşa lucruri se spun, fireşte nu de cei care dezagreează cu tărie orice fel de cooptare a comuniştilor la guvernare, dar se spun de ceva vreme în spaţiul public.

Mihai Godea: „Eu nu privesc Partidul Comuniştilor ca pe o sperietoare, el este un rău în sine şi atâta-i tot. Opt ani de guvernare, lipsa reformelor, înrăutăţirea situaţiei pe toate planurile, inclusiv în contextul regional şi internaţional, deci au demonstrat cu prisosinţă capacitatea Partidului Comuniştilor de a guverna ţara în interesul cetăţeanului. Deci Partidul Comuniştilor a fost ostracizat sau s-a făcut cal de bătaie în 2009, nu pentru unele scopuri mitologice, erau lucruri absolut concrete, culminate cu 7 aprilie.

Eu nu cred că s-au schimbat multe între timp în filosofia acestui partid şi în modul lui de a acţiona. Eu aş fi înţeles situaţia dacă nu exista altă opţiune, altă posibilitate. Există trei partide pro-europene, există cel puţin 51 de voturi în Parlament, reprezentate de aceste trei partide, nu văd care este problema, decât probabil interesul care nu se declară.”

Europa Liberă: Dar dacă e aşa şi într-adevăr ar exista o înţelegere la nivelul PLDM-ului, presupunem şi PD-ului cu PCRM, domnul Leancă nu putea să nu observe asta de mai înainte. Că doar nu s-a trezit brusc după eşecul din Parlament şi şi-a dat seama?

Mihai Godea: „Eu cred că domnul Leancă a mizat foarte mult pe garanţiile internaţionale care i s-au dat domniei sale de către reprezentanţii importantelor cancelarii europene, doar că europenii nu ştiu că ai noştri pot juca şi altfel, ceea ce vedem la ora actuală. Or, misiunea de la aeroport, misiunea altor eminenţe cenuşii ale politicii europene, cum au fost consilierii cancelarului german, se pare că nu a dat nici un rezultat sau a fost uşor ignorată de către liderii politici de la Chişinău.”

Europa Liberă: Apropo, cum credeţi că vor reacţiona dacă nu va avea loc o coaliţie pro europeană majoritară, în speţă Germania, de exemplu?

Mihai Godea: „Eu cred că se va diminua sprijinul financiar şi economic, dar şi politic, sigur nu declarat, fără turnuri spectaculoase în atitudinea Berlinului faţă de Republica Moldova, dar substanţa relaţiilor bilaterale, dar şi multilaterale în contextul integrării europene, se va reduce simţitor.”

Europa Liberă: Anatol Şalaru a furnizat o informaţie care s-a vrut probabil să producă un fel de efect de bombă. Dumnealui a spus că de fapt Vlad Filat i-a implorat pe liberali să nu voteze cabinetul Leancă. Domnul Filat a reacţionat spunând că e o minciună. Dumneavoastră ce credeţi?

Mihai Godea: „Este greu de probat acest lucru, dar nu exclud că domnul Şalaru are dreptate.”

Europa Liberă: Câteva lucruri pot părea ciudate, PCRM a cerut domnului Leancă mai întâi programul de guvernare şi lista miniştrilor, apoi au acceptat consultarea cu el, iar în cazul noului candidat-nu pare să ceară asta. Ciudată e şi repezeala cu care s-a făcut următoarea nominalizare, senzaţia e că era demult pregătit totul. Apoi, Liderul PLDM nu a pronunţat măcar un cuvânt de reproş la adresa comuniştilor, că nu au votat guvernul Leancă, deşi votaseră ceva mai devreme speakerul şi lăsaseră de înţeles cu o zi înainte că-l vor vota pe Leancă. Dumneavoastră cum vedeţi toate aceste lucruri?

Mihai Godea: „Eu cred că lucrurile au fost pregătite din timp. Sacrificarea lui Leancă s-a planificat minuţios. Din păcate, domnul Leancă trebuia să îşi dea seama încă în vară că se întâmplă lucruri ciudate, or ar fi fost naiv să creadă că i se va ierta semnarea Acordului de Asociere şi întâlnirea cu preşedintele american. Pentru mine era clară sacrificarea domnului Leancă, greutatea şi dificultatea cu care a fost enunţată candidatura domniei sale la funcţia de prim- ministru încă înainte de campania electorală, dacă ne amintim. După care a urmat această inexplicabilă tergiversare de nominalizare după alegeri, sub pretextul, chipurile, a unor negocieri foarte dificile, ce era de negociat acolo în principiu, când există Acordul de Asociere, care este un excepţional program de guvernare, o foaie de parcurs axiomatică, care nu mai necesită multe discuţii. Toate acestea s-au servit societăţii prin sofisticate instrumente de manipulare şi s-a ajuns acolo unde s-a ajuns.”

Europa Liberă:Deci trădare, în sensul liderului de partid în raport cu primul subaltern, vicepreşedintele partidului?

Mihai Godea: „Mie îmi pare rău pentru domnul Leancă, dar nu cred că este cazul să-l compătimim. Domnia sa are suficient capital politic pentru a merge pe două picioare înainte. Nu ştiu cine şi cui până la urmă i-a săpat groapa. În sensul în care cine s-a gândit că sapă groapa lui Leancă, s-ar putea să cadă în scurt timp în ea.”

Europa Liberă: Domnului Leancă i se prevesteşte un drum politic propriu, în măsură în care îl cunoaşteţi, credeţi că este posibil acest lucru?

Mihai Godea: „Este decizia domnului Leancă. Eu cred că domnul Leancă în situaţia actuală se vede obligat să meargă într-o acţiune politică pe cont propriu, împreună cu susţinătorii săi din Partidul Liberal Democrat, dar şi din afara acestei formaţiuni, pentru că ei sunt totuşi suficienţi.”

Europa Liberă: Despre rolul PD-ului vreau să vă întreb, implicit al lui Vlad Plahotniuc în toată această poveste, ce rol credeţi că a jucat în ne trecerea guvernului Leancă?

Mihai Godea: „Mie îmi vine foarte greu să mă dau cu părerea, din simplul considerent că îl cunosc prea puţin pe Vlad Plahotniuc, cunosc ceea ce cunoaşte toată lumea. Pentru mine a fost interesantă întâlnirea lui Plahotniuc, Leancă şi Ghimpu cu o zi înainte de votul din Parlament. Nu ştiu ce să cred, nu cred că PD-ul a vrut foarte mult instalarea lui Leancă în funcţia de prim-ministru, pentru că dacă şi-o doreau, probabil reuşeau acest lucru.”

Europa Libneră: Eu înţeleg că nu puteţi avea un punct de vedere total obiectiv, deoarece aveţi un anumit asentiment faţă de liderul PLDM şi asta s-a văzut, dar totuşi, de ce multa lume vorbeşte despre moartea PLDM? Am să citez doar o părere. Cred ca pot s-o citez, a fost formulată pe o reţea de socializare şi aparţine lui Leo Litra, analistul de la Kiev: „Filat a creat PLDM-ul, Filat l-a îngropat”.

Mihai Godea: În momentul în care PLDM-ul a renunţat la propria filosofie politică, în 2010, lucrurile au luat-o pe o traiectorie păguboasă. Sigur că a avut suficientă forţă politică să se menţină, a fost exploatată şi imaginea lui Leancă în aceste alegeri parlamentare pentru a obţine scorul pe care l-au obţinut, dar din păcate, dacă se retrage grupul lui Leancă, împreună cu Carpov, Sandu şi poate alţii, în PLDM nu rămâne decât corupţie.”

EuropaLiberă: Credeţi că aceşti trei se vor retrage?

Mihai Godea: „Eu nu cred, ştiu că ei au alte viziuni, în totalitate diferite de ideea apropierii de PCRM, de guvernare împreună cu comuniştii.”

Europa Liberă: Cine din punctul dumneavoastră de vedere va domina viitorul guvern, dacă va avea loc să fie acest guvern Chiril Gaburici, PLDM, PD, PCRM?

Mihai Godea: „Care între aceste trei partide se află la centru - Partidul Democrat. În condiţiile în care PD-ul rămâne în continuare consolidat, cu o echipă clară, fără disensiuni şi animozităţi interne, respectiv au toate şansele să domine ei viitoarea coaliţie de guvernare.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:18 0:00
Link direct


XS
SM
MD
LG