Linkuri accesibilitate

PLDM a propus candidatura pentru funcția de prim-ministru a omului de afaceri Chiril Gaburici


Chiril Gaburici
Chiril Gaburici

Președintele R.Moldova Nicolae Timofti a avut o nouă rundă consultări cu partidele parlamentare.

Şeful statului . Vineri seară, PLDM a decis să-l desemneze la funcţia de premier pe Chiril Gaburici, fostul director al unei companii de telecomunicaţii.

Marian Lupu a spus că democraţii susţin propunerea PLDM, apreciind faptul că Gaburici cunoaşte economia Republicii Moldova şi are o experienţă îndelungată de manager. Potrivit lui Marian Lupu, preşedintele Nicolae Timofti ar urma să semneze decretul cât mai curând posibil, iar guvernul să fie învestit în prima jumătate a săptămânii viitoare.

„Programul, fiind elaborat cu participarea echipelor celor două partide, nu trebuie să sufere schimbări. Obiectivele, priorităţile, conţinutul rămân acelaşi. Dacă se vor întâmpla anumite schimbări de garnitură guvernamentală, nu cred că sunt nişte lucruri arhicomplicate”.

Socialiştii au declarat că nu vor vota un cabinet condus de Gaburici, deoarece, potrivit lui Igor Dodon, acesta vine pe o perioadă foarte scurtă. „Probabil va fi sacrificat în câteva luni, aşa cum a fost sacrificat şi dnul Leancă”, a declarat preşedintele Partidului Socialiştilor.

Liberalii au reiterat că vor vota un guvern numai în cadrul unei alianţe PL-PLDM-PD. „Ieri n-am fost invitaţi, astăzi - nu, înseamnă că rămâne în continuare o alianţă tacită cu comuniştii. Şi această candidatură, dacă va amintiţi, undeva două-trei săptămâni, Vladimir Voronin a zis că vede un businssmen la putere, iată şi ceea ce spuneam: C şi G”.

Vineri, președinta grupului parlamentar al comuniştilor, Violeta Ivanov, a declarat că PCRM şi-ar dori ca viitorul candidat să fie din sfera afacerilor, „ţinând cont de situaţia în care ne aflăm – blocaj economic şi criză în toate domeniile”.

Serviciul de presă al preşedinţiei a anunţat că în cadrul consultărilor, o singură candidatură a fost avansată pentru funcția de prim-ministru, cea a lui Chiril Gaburici, din partea grupului parlamentar al PLDM, urmând ca preşedintele să analizeze această propunere şi să emită în următoarele zile un decret.

Candidatul propus de PLDM, Chiril Gaburici, a declarat că îşi doreşte să continue direcţia proeuropeană şi să colaboreze cu toate partidele care vor binele Republicii Moldova.

El a spus că are mai multe idei şi propuneri la programul de guvernare şi echipa cabinetului de miniştri, dar vrea mai întâi să poarte consultări cu formaţiunile politice. Chiril Gaburici a afirmat că va discuta inclusiv cu premierul în exerciţiu Iurie Leancă, despre care a spus că-i este prieten foarte bun.

Gaburici a venit la preşedinţie însoţit de preşedintele PLDM, Vlad Filat, care l-a şi propus în acest post. Filat speră că cea de-a doua propunere a liberal-democraţilor să întrunească numărul necesar de voturi. Totodată, Vlad Filat a declarat că „PLDM şi PD nu fac coaliţie cu comuniştii şi nu vor guverna împreună cu PCRM”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG