Linkuri accesibilitate

Ministerul Sănătății a anunțat lansarea unui sistem electronic de evidență a medicilor și altor angajați din sănătate


Dar de ce pleacă medicii din R.Moldova?

Ministerul Sănătății a anunțat lansarea unui sistem electronic de evidență a medicilor și altor angajați din sănătate. Această bază de date construită cu ajutorul Organizației Mondiale a Sănătății ar permite autorităților centrale să știe în orice moment ce surplus sau deficit de cadre există și unde. Dar o să ajute inovația la remedierea deficitul de cadre medicale la sate, despre care și fără ea se știe foarte bine că există? Relatează Tamara Grejdeanu:

Până acum, au fost înregistraţi peste 36 de mii de specialişti iar autorităţile medicale îşi propun să includă în baza de date şi persoanele care au o diplomă în domeniu, însă au părăsit breasla. Acest tablou statistic, spune Ala Nemerenco, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, va fi un instrument de evidenţă a cadrelor medicale, începând cu pregătirea angajarea până la plecarea lor din sistem:

„O planificare corectă nu poate să fie făcută fără o evidenţă strictă, foarte corectă a cadrelor medicale din ţară, în special atunci când vorbim de aşa bugete pe care le are Republica Moldova în sistemul sănătăţii, de bugete austere. Aceasta ne-ar oferi o balanţă şi un echilibru foarte corect între cererea de cadre medicale conform necesităţilor ţării, dar şi banii de care dispunem.”

Ce-i face pe tinerii care au studiat 6 ani la medicină să renunţe la meserie? Deşi răspunsul este lesne de presupus, specialiştii cerând periodic salarii mai mari şi condiţii mai bune de lucru, autorităţile au de gând să analizeze în detaliu problema, spune Andrei Usatâi, ministru în exerciţiu al sănătăţii:

„Care ar fi motivele de plecare, care ar fi condiţiile pentru ca să fie atractive şi de a menţine pe o perioadă proximă personalul medical în aceste instituţii. Iată toate aceste date se numesc îmbunătăţirea managementului resurselor umane şi acest sistem informatic este unul care va oferi date la timp.”

Din 2013, fiecare instituţie medicală este obligată să ţină o evidenţă electronică a personalului instituţiei. De altfel, la fiecare jumătate de an, managerii spitalelor înştiinţează ministerul despre locurile vacante, în speranţa că le vor trimite un specialist.

În sate şi centrele raionale, solicitările rămân fără răspuns ani în şir, spune Lidia Crăciun, medic şef la Spitalul Raional Ungheni. Bunăoară, în Serviciul Urgenţă din Ungheni este nevoie de 32 de medici, dar lucrează numai4, iar medici de familie sunt jumătate din întreg necesarul pe regiune. Lidia Crăciun:

„Ceea ce se întâmplă în sectorul primar şi în medicina de urgenţă, se răsfrânge prost asupra noastră. Dacă bolnavul nu primeşte asistenţă medicală pe etape, până la urmă tot acest flux de pacienţi ajunge la noi. La Ungheni avem o tradiţie de mai mult de zece ani, medicii noştri pleacă şi lucrează în Yemen şi în Angola. Un grup pleacă, stă doi ani, revine, pleacă altul. Se resimte lipsa lor în instituţie şi nu putem să îi împiedicăm să plece, pentru că în Angola ei au trei mii de dolari salariul, dar eu aşa salariu nu pot să le dau astăzi.”

Dacă în domenii precum, economie, administrare publică există un flux constant de persoane care caută un loc de muncă, atunci în domeniul sănătăţii, cererile de angajare practic lipsesc, precizează Galina Enache, specialistă la Consiliul Raional Călăraşi:

„Medici să se adreseze, care caută de lucru, asta foarte rar se întâmplă. Ce am angajat noi, soră medicală la azil anul acesta, infirmiere dacă angajăm, dar surori medicale, pur şi simplu nu se ajung. Locuri vacante sunt, nu avem persoane pe care să le orientăm. Eu pot să vă spun pe experienţa proprie, am un băiat care a terminat medicina, el a decis să plece să facă rezidenţiatul în Marea Britanie.”

Deocamdată nu este cunoscut numărul specialiştilor de care duc lipsă spitalele. O parte a problemei, şi anume deficitul unor medici, trebuie rezolvată la nivelul instituţiilor de învăţământ, notează managerii, cealaltă - migraţia din domeniu - depinde de politicile salariale.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG