Linkuri accesibilitate

James D. Pettit: „Sper foarte mult că reforma justiţiei va continua pentru că este un domeniu foarte important care are nevoie de reformă”


Liliana Barbăroșie și James D. Pettit.
Liliana Barbăroșie și James D. Pettit.

Interviu cu noul ambasador american la Chișinău.

Noul ambasador al Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, care și-a început mandatul luna trecută, i-a spus într-un interviu Lilianei Barbăroșie că Statele Unite sînt gata să colaboreze cu orice guvern moldovean va fi ales pentru a ajuta Republica Moldova să-și rezolve problemele, principala fiind problema corupției.

Europa Liberă: Aţi putea întâi de toate să ne descrieţi priorităţile mandatului Dvs., aşa cum vi le-aţi trasat?

James D. Pettit: „Problema numărul unu cu care Moldova acum se confruntă este problema corupţiei. Ţara mea şi partenerii noștri din UE implementăm aici câteva programe mari pentru combaterea corupţiei. Dar eu consider că o parte bună din problemele politice şi sociale pe care le are Moldova pot fi rezolvate prin creştere economică. Avem programe care sunt menite pentru creşterea economică. Ne concentrăm foarte mult pe sectorul agricol, care este foarte important pentru economia Moldovei. Un alt aspect important este să depăşiţi problemele cu formarea guvernului. Noi suntem gata să lucrăm cu orice guvern care va apărea la finalul acestui proces. Cred că societatea merită un guvern funcţional, care cât mai curând să înceapă implementarea reformelor necesare.”

Europa Liberă: Ce aşteptări au Statele Unite în acest moment de la clasa politică din Moldova? La alegerile din 30 noiembrie poporul şi-a expus voinţa, iar acum politicienii pe care oamenii i-au trimis în parlament nu reuşesc să se organizeze ca să înceapă să guverneze. În acest moment, ce aşteptări aveţi?

James D. Pettit: „Rezultatele alegerilor din noiembrie ne arată că mai e un drum destul de lung ca să ajungem la momentul când o majoritate vastă a populaţiei va susţine vectorul european. Şi rezultatele alegerilor au arătat că o parte semnificativă a electoratului e nemulţumită de calitatea reformelor şi de nivelul mare a corupţiei.”

Europa Liberă: Iurie Leancă este unul din primii demnitari pe care i-aţi întâlnit la Chişinău. Vă întristează ce i s-a întâmplat recent în Parlament lui Iurie Leancă? Ce semnal e pentru Dvs. asta?

James D. Pettit: „Eu am o impresie bună despre domnul Leancă şi cred că el a făcut foarte multe pentru Republica Moldova. Dar respectăm procesul politic care are loc. Şi repet: noi suntem gata să lucrăm cu orice guvern va fi ales.”

Europa Liberă: Aveţi încredere că misiunea europeană de monitorizare a reformei justiţiei şi ancheta internaţională la bănci, despre care vorbea Iurie Leancă în programul de guvernare, vor continua, dacă el nu va obţine un nou mandat?

James D. Pettit: „Sper foarte mult că reforma justiţiei va continua pentru că este un domeniu foarte important care are nevoie de reformă. Şi criza în sectorul bancar este o demonstraţie a ceea ce se poate întâmpla în lipsa reformelor. A propos, eu cred că organizațiile internaționale, inclusiv reprezentații UE şi ai FMI, pot juca un rol esenţial în reforma justiţiei.”

Europa Liberă: A propos, această companie care va face auditul băncilor este americană. Veţi interacţiona în vreun fel cu ea?

James D. Pettit: „Eu cred că a fost o decizie înțeleaptă de a aduce o organizaţie din afară, nesupusă oricăror influenţe politice, să facă o evaluare completă și un audit. Eu le doresc mult succes. Ştiu că e o companie americană care are o filială în Marea Britanie. Sper ca ei să aibă succes în implementarea acestei evaluări.”

Europa Liberă: Deşi mulţi nu cred în reuşita unei coaliţii minoritare, liderii politici ai acestei coaliţii par hotărâţi să guverneze ţara anume în această formulă. Dvs. câtă încredere aveţi că se poate? Împărtăşiţi îngrijorarea că s-ar putea intra în stagnare, că reformele europene s-ar putea să încetinească?

James D. Pettit: „Este important ce intenţie are noua coaliţia decât ce partide intră în ea. Este la fel important ca obiectivele partidelor să fie focusate pe ce e bine pentru popor, nu pentru interesele sale.”

Europa Liberă: Cum vedeţi o mare coaliţie? Dl Voronin vorbeşte despre aşa ceva.

James D. Pettit: „Eu îl respect pe dl Voronin. El a fost preşedinte mulţi ani în această ţară şi evident a implementat şi reforme. S-ar putea ca eu să nu împărtășesc viziunile dumnealui politice, dar dacă dumnealui vrea să aibă un rol constructiv, eu desigur voi susține aceasta.”

Europa Liberă: Partidele care au format guvernul trebuie sa aibă o opţiune clară pro-occidentală sau pro-rusă ? Sau sunt acceptabile schimbări de poziţie dictate de conjunctură?

James D. Pettit: „Eu am văzut programul guvernului Leancă şi cred că era unul foarte bun. Eu nu cred că întrebarea trebuie să fie în a alege să se meargă pe calea apropierii de UE, sau de Uniunea vamală sau Rusia.”

Europa Liberă: Vreau să fac o paralelă cu Ucraina. Opţiunea de securitate pe care a ales-o Ucraina, aflată în război şi cu o Rusie activ implicată în acest conflict, e că a renunţat la neutralitate pentru a-şi ţine deschisă opţiunea NATO? Ce opţiune de securitate are însă, în opinia Dvs., Moldova care e aflată la câţiva zeci de km. de teatrul războiului? Tot aceia? Diferită?

James D. Pettit: „Securitatea Moldovei este foarte importantă pentru noi şi asta a menţionat şi preşedintele Barack Obama în Estonia anul trecut. Dar apartenența la NATO e o alegere care aparţine doar cetăţenilor Moldovei. Viziunea noastră asupra agresiunii ruseşti în Ucraina este foarte clară. Dar pe de altă parte Rusia face parte din formatul 5+2 în procesul de soluţionare a problemei transnistrene şi credem că acesta este un aspect foarte important pentru viitorul Republicii Moldova, și cred că e foarte important ca toate părţile implicate în acest proces să aibă o atitudine constructivă.”

Europa Liberă: Se vorbeşte despre o posibilă reluare a negocierilor în problema trans nistreană. Credeţi că sunt şanse acum?

James D. Pettit: „Sunt optimist. Sper că procesul de negocieri va continua din momentul în care se va forma guvernul. Ştiu că celelalte părţi din acest format sunt gata să se întâlnească nu numai în format 5+2, ci şi în format 1+1, şi în grupurile de lucru.”

Europa Liberă: Despre asistenţa americană pentru Moldova vreau să vă întreb. Eu am văzut cum arată drumul Sărăteni-Soroca care a fost construit din banii SUA. Dar localnicii deseori procedează nu chiar aşa cum vă aşteptaţi probabil - se mai fură becuri, se mai rup indicatoarele rutiere. Vedeţi în asta o lipsă de respect faţă de banii contribuabilului americani? Cum poate un american să convingă un moldovean să nu facă aşa ceva?

James D. Pettit: „Cred că e foarte important ca cei care beneficiază de acest drum, să-l ia în proprietate. Nu e drumul americanilor. E drumul moldovenilor. Şi comunitate care beneficiază de el trebuie să-l protejeze de vandalism, de furturi. Pentru că e drumul lor. Şi noi suntem foarte mândri că am putut ajuta la construcţia lui. dar, repet, este drumul moldovenilor.”

Europa Liberă: Dvs. personal aveţi vreun remediu pentru societăţile post-sovietice care ies greu din paternalism, din dragostea pentru marele conducător, din vasalitate politică?

James D. Pettit: „Nu este rolul meu să fac o analiză psihologică a poporului din Moldova. cred că oameni din toată lumea au valori comune de bază. Clar că toţi vor o viaţă mai bună pentru sine şi copii lor. Şi există o diferenţă mare între ceea ce avea lumea în timpul sovietic şi ce are acum. Fiindcă atunci era totul pentru stat. Acum e obligaţia statului să-i servească pe oameni.”

XS
SM
MD
LG