Linkuri accesibilitate

De ce fac senatorii zid în fața poetului


Varujan Vosganian în vizită la Chișinău...
Varujan Vosganian în vizită la Chișinău...

Pentru a doua oară Senatul României votează împotriva începerii urmăririi penale a lui Varujan Vosganian.

În România campania anti-corupție la nivel înalt continuă și îmbracă pe alocuri aspecte amuzante: fostul ministru al economiei, senatorul Varujan Vosganian, și-a convins colegii din camera superioară a Parlamentului să nu-i ridice imunitatea în vederea unei anchete de corupție inclusiv fiindcă este… nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură.

Senatorul liberal Varujan Vosganian a făcut orice pentru a-și convinge colegii din Parlament să nu-l dea pe mâna magistraților. Este pentru a doua oară când Senatul României votează împotriva începerii urmăririi sale penale. Pentru a-i convinge, după ce și-a prezentat argumentele și le-a cerut senatorilor să nu aprobe cererea procurorilor, i-au dat lacrimile.

Vosganian, fost ministru al Economiei între 2006 și 2008, este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, de abuz în serviciu și de complicitate la delapidare în dosarul „Gaz ieftin pentru Interagro”. În acest dosar, în care un alt fost ministru, Adrian Videanu, a fost deja trimis în judecată, cei doi, alături de 40 de directori din minister și de la Romgaz sunt acuzați de „complot și subminarea economiei naționale” fiindcă ar fi favorizat firma Interagro a miliardarului Ioan Niculae. Acesta cumpăra gaz sub prețul pieței pentru firma lui, iar prejudiciul total calculat de procurori este de 130 de milioane de euro. Varujan Vosganian consideră că a fost vorba despre o decizie politică, adoptată de guvern și că ancheta nu se justifică.

Potrivit Legii răspunderii ministeriale, pentru începerea urmăririi penale a unui ministru care este și parlamentar, este nevoie de avizul camerei din care face parte. În acest fel, Vosganian este avantajat față de Videanu, fiindcă în vreme ce dosarul celui de-al doilea este în fază finală, senatorul Vosganian continuă să fie apărat de colegii săi. Aceste trepte de protecție pe care încă le mai au politicienii români, urmează să fie desființate, după cum s-au înțeles liderii partidelor parlamentare cu președintele Klaus Iohannis.

Vosganian este ultimul parlamentar român, care fuge de Justiție și se ascunde în spatele imunității. Iohannis le-a transmis senatorilor că nu au „înțeles încă pe deplin necesitatea schimbării” și că „în fața justiției, nu există decât o singură măsură: respectul față de lege, indiferent de persoană sau de funcție”. Liberalul Vosganian a spus după votul din plenul Camerei Superioare că potrivit Codului de procedură penală, în maximum o lună, cercetarea în ceea ce-l privește „trebuie clasată”.

56 dintre senatori au votat pentru anchetarea lui Varujan Vosganian și 71 împotrivă. Șefa liberalilor, Alina Gorghiu, a declarat că este „un accident” și „o situație de neacceptat”, iar în viitor colegii ei de partid vor fi obligați să voteze la vedere pentru a dovedi că respectă decizia politică luată de partid. În astfel de cazuri votul este secret, cu bile, dar adesea partidele le cer parlamentarilor să arate bila, înainte de a o introduce în urnă.

Premierul socialist Victor Ponta a adăugat și el că votul din Senat în cazul Vosganian a fost „o mare greșală” și că de partea acestuia a votat alianța liberalilor cu dizidenții din PSD.

Pentru a-l da pe mâna justiției, există două posibilități, Parchetul General trimite o nouă cerere Senatului pentru ridicarea imunității lui Vosganian sau Parlamentul se mobilizează și modifică Legea răspunderii ministeriale. Prima variantă pare mai probabilă, dar în acest caz procurorii trebuie să adauge la dosar noi probe. Când a fost audiat la comisia de specialitate Varujan le-a cerut senatorilor membri să jure pe Biblie și pe Constituție că sunt și alte dovezi ale vinovăției sale, decât cele prezentate de procurori în septembrie 2013, când Parchetul a cerut prima dată începerea urmării penale pe numele său.

Astăzi, când a fost întrebat de jurnaliști, dacă a avut cu el mir și acatist, le-a răspuns că este o „chestiune intimă”

Senatorul Varujan Vosganian este susținut de Uniunea Scriitorilor din Armenia pentru Premiul Nobel pentru literatură, iar asociația omonimă din România l-a trecut și ea pe o listă mai lungă de candidați. Poet, fără mare notorietate, Vosganian apare pe lista candidaturilor cu recentul său roman „Cartea șoaptelor”, care descrie nenorocirile din perioada genocidului armean. În general, însă, astfel de nominalizări trebuie făcute pentru „întreaga operă” a autorului, care în cazul lui nu e prea mare.

XS
SM
MD
LG