Linkuri accesibilitate

Cum nevotarea l-ar face pe Leancă erou (Petru Bogatu/Ziarul Național)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Deprecierea leului mai face o jertfă - gazul rusesc (Ion Preașca/MoldStreet)

Nimeni în presă nu se apucă astăzi, în ziua votului din parlament pro sau contra guvernului Leancă, să-i estimeze şansele. Precum nimeni din comentatori nu a apucat să analizeze pe îndelete schimbarea de tonalitate din discursul liderului comunist, Vladimir Voronin, care a afişat aseară, după prima şi singura discuţie cu Leancă, un ton binevoitor. Totuşi, Petru Bogatu vede nişte avantaje personale pentru Iurie Leancă, dacă este doborât, şi acestea sunt explicate într-un editorial din „Ziarul Naţional” intitulat „Cum nevotarea l-ar face pe Leancă erou”. Bogatu crede că, pe de o parte, Leancă risca să-şi facă ţăndări întreaga sa carieră în cazul în care ar fi trântit în Parlament. Pe de alta, şi-a asigurat o aterizare lină şi relativ sigură, printr-un program de guvernare ce-i dă şansa unui alt parcurs politic în caz de nevoie. Petru Bogatu mai scrie că în cazul în care va fi instalat, Guvernul va trebui să tragă tare în plug pentru a nu dezamăgi. Dacă însă nu va fi votat, Iurie Leancă va deveni un martir răpus de balaurul oligarhic.

Jurnaliştii portalului Noi.md au solicitat analistului politic Corneliu Ciurea să comenteze dacă Iurie Leancă ar putea renunța la nominalizarea pentru funcția de premier înaintea procedurii de vot, așa cum s-a admis la un moment dat în presă. „Nu poate fi exclusă această versiune. Dar nu cred că va renunța. A intrat în luptă și, probabil, va merge până la capăt. Dacă nu va fi votat din prima, va insista să fie înaintat a doua oară. Determinarea lui Leancă de a obține cu orice preț funcția de premier este legată și de dorința cercurilor de oameni care-l consiliază, dar și de suportul de care se bucură din partea europenilor. Dacă renunță, Leancă va pica prost. Va fi o mişcare calificată drept gafă politică”, a explicat Corneliu Ciurea.

Alina Radu publică în „Ziarul de Gardă” un interviu cu europarlamentarul Petras Austrevicius, raportor pentru Republica Moldova în cadrul Parlamentului European. „Rezultatele alegerilor au arătat un câștig al forțelor pro-europene, dar la limită. Am considerat că acest rezultat va determina forţele politice învingătoare să parcurgă cea mai scurtă cale pentru crearea unui guvern, a unei coaliţii de guvernare, pentru a se mişca rapid înainte. Dar se pare că am gândit greşit. Ştim că formarea unor coaliţii nu a fost niciodată un proces simplu. Sunt diferite partide cu diferite ambiţii politice, dar şi cu ambiţii personale, cu scheme. Totuși, politicienii din Moldova trebuie să uite că pot conduce ţara aşa cum au făcut-o înainte”, a declarat europarlamentarul. Petras Austrevicius a mai spus că, în prezent, coaliţia de la Chişinău este creată pe jumătate. „Nu toate forţele europene fac parte din coaliţia de guvernare. Văd asta ca pe un deficit de stabilitate. Ştiu că e complicat să ajungi la un numitor comun, ştiu că sunt contradicţii personale, dar văzând războiul din Ucraina, văzând condiţiile economice dificile, întrebarea mea este: Cât mai pot să se joace politicienii din R. Moldova cu această situație?”, s-a întrebat retoric europarlamentarul.

Reporterii „Agora” citează portalul gazeta.ru potrivit căruia Ministerul rus de Externe a solicitat Guvernului de la Moscova să permită deschiderea magazinelor duty free în capitala Federației Ruse pentru diplomații străini, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, funcționarii consulari și membrii familiilor acestora. „Proprietarul și operatorul magazinului ar putea fi compania privată înregistrată în Republica Moldova Moldclassica International, care ar aparține omului de afaceri Ilan Shor. De supravegherea și controlul magazinului se va ocupa însă o organizație subordonată Ministerului Afacerilor Externe din Rusia”, potrivit sursei.

„Agora” face trimitere la publicaţia International Business Times potrivit căreia candidatul la postul de ministru al Apărării al SUA, Ashton Carter, ar fi notat într-un document adresat Comisiei Senatului american pentru Apărare faptul că Statele Unite și NATO nu trebuie să-i ofere Rusiei dreptul de a considera fostele republici sovietice, inclusiv Republica Moldova, drept zona sa de influență. „Resping ideea că Rusia ar trebui să beneficieze de „o sferă de influență”. Dacă voi fi aprobat în funcție, voi continua să-i încurajez pe partenerii Statelor Unite, cum ar fi Republica Moldova, Georgia și Ucraina, să-și consolideze în continuare securitatea și interoperabilitatea militară cu NATO”, a scris Ashton Carter în raportul său.

Ion Preaşca constată într-un articol publicat pe portalul MoldStreet că „deprecierea leului mai face o jertfă”. „E vorba de gazul rusesc, care devine tot mai scump. Aceasta chiar dacă Ministerul Economiei a anunţat triumfător că gigantul rus Gazprom redus cu 20% preţul gazului livrat în Moldova, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, dar şi faţă de media pe tot anul 2014”, notează autorul. Astfel în primul trimestru al acestui an, precizează jurnalistul, gazul din Rusia costă aproximativ 311 dolari pentru o mie de metri cubi, cu 65 de dolari mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Reducerea tarifului este însă exclusă. Or, calculat în lei preţul de import s-a majorat. Astfel dacă un an în urmă pe 11 februarie o mie de metri cubi importaţi din Rusia costau aproximativ 5.040 lei, apoi în acest an pe 11 februarie cu peste 14% mai mult - 5.788 de lei, chiar şi cu ieftinirea de 20% a gazului importat. De vină este deprecierea leului faţă de dolar. În aceste condiţii se poate de vorbit despre o potenţială majorare de tarif”, scrie Ion Preaşca.

Ion Preaşaca citează pe portalul „MoldStreet” persoane din administraţia Danube Logistics SRL care susţin că această companie nu poartă negocieri privind vânzarea terminalului petrolier de la Giurgiuleşti, aşa cum a scris luni, 9 februarie, Ziarul Financiar. „Danube Logistics SRL nu duce negocieri cu privire la vânzarea terminalului petrolier din cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești”, a declarat pentru Mold-street.com Irina Burunsus, manager pentru marketing şi PR la această companie. Autorul precizează că Danube Logistics SRL este investitorul general şi operatorul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti. În decembrie 2004 Danube Logistics a semnat cu Guvernul Republicii Moldova un acord de investiţii pentru construcţia Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti.

Viorica Manole scrie pe portalul „Moldova Curată” că un judecător al Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, riscă să fie cercetat penal pentru că nu a declarat casa de câteva milioane de lei, în care locuiește împreună cu fiul său și cu soția, de care în acte este divorțat. „La ședința din 5 ianuarie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI), bazându-se pe imaginile difuzate de Jurnal TV în care se arată că Arnăut muncește împreună cu fiul său în curtea casei și iese cu mașina de acolo, a constatat că magistratul se folosește de acest imobil luxos, deci trebuia să îl declare ca bun pe care îl are în folosință”, notează autoarea. Sergiu Arnăut nu a oferit comentarii.

XS
SM
MD
LG