Linkuri accesibilitate

Negocierile de la Minsk s-ar putea încheia cu semnarea unui acord


Potrivit unor surse diplomatice, citate de agenţia Reuters, summitul maraton de la Minsk s-ar putea încheia cu un acord privind criza din Ucraina. La Minsk se află preşedinţii Ucrainei şi Rusiei, cancelara Germaniei, şi preşedintele Franţei, iar discuţiile au început miercuri seara.

Au fost mai multe întâlniri numai între cei patru lideri, între fiecare dintre ei şi miniştrii respectivi de externe şi, desigur, în plen, dar toate în spatele uşilor închise.

La un moment dat, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că negocieriler merg „mai bine decit super”. Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeir declara mai tîrziu că negocierile „nu sunt simple”.

Cum era de aşteptat, negocierile se concentrează pe stabilirea liniei de demarcaţiei şi pe gradul de autonomie de care urmează să se bucure regiunile din estul Ucrainei, controlate acum de separatiştii pro-ruşi,

Controlul graniţei cu Rusia pare să fie, de asemenea, una din problemele greu de rezolvat, deoarece separatişii cer ei acest drept.

La Minsk au sosit şi doi din liderii separatiştilor, Alexander Zahracenko şi Igor Plotniţki, care, potrivit unui reprezentant al administraţiei pro-ruse de la Doneţk, sunt acolo să semneze un eventual acord de pace.

XS
SM
MD
LG