Linkuri accesibilitate

Noul regulament de acreditare a jurnaliștilor la Parlamentul din Chișinău...


Parliament of the Republic of Moldova, Plenary assembly room
Parliament of the Republic of Moldova, Plenary assembly room

...ar putea limita accesul liber al presei la dezbaterile parlamentare.

La începutul fiecărei perioade legislative, Biroul permanent al Parlamentului adoptă un nou regulament privind acreditarea şi prezenţa jurnaliştilor în Parlament. Documentul aprobat luni de Biroul Permanent conţine prevederi atât de vag formulate, încât ar putea limita accesul liber al presei la dezbaterile parlamentare. Experţi în domeniul media mai atrag atenţia că noul regulament nu a fost discutat în prealabil cu reprezentanţii jurnaliştilor şi cer retragerea lui. Relatează Alla Ceapai.

În pofida unor critici dure din partea organizaţiilor care apară drepturile jurnaliştilor, situaţia de loc convenabila pentru realizarea unor reportaje în care s-a pomenit media odată cu revenirea legislatorilor în clădire renovată a Parlamentului este menţinută.

Experţii de media atrag atenţia că noul regulament ce reglementează activitatea jurnaliștilor acreditați conţine şi alte prevederi, care în opinia lor, ar putea limita accesul presei la dezbaterile parlamentare. Bunăoară, pentru a solicita acreditare instituţiile de media trebuie să întrunească câteva criterii – „să aibă o politică editorială independentă, echidistantă, garantând pluralismul de opinii.” Pe lângă faptul că e formulată foarte vag, această prevedere, spun experții, se bate cap în cap cu o alta care spune că acreditarea se efectuează pe principiul nediscriminării şi că acordarea acesteia nu atrage controlul Parlamentului asupra materialelor publicate de media. Mai mulţi experţi se întreabă cine şi cum la modul practic va „măsura” echidistanţa mass-media şi dacă Parlamentul, în general, e în drept să o facă? Iată bunăoară răspunsul formulat de directorul Asociaţiei Presei Independente Petru Macovei:

„Nu cred că parlamentul, serviciul de presă al acestei instituţii publice îşi pot aroga dreptul de a decide dacă politica editorială a unei instituţii mass-media este echidistantă sau nu este. Chiar şi dacă să admitem că nu ar fi echidistantă politica editorială, şi este adevărat că avem multe asemenea instituţii, Parlamentul nu poate restricţiona accesul la informaţie pe nişte motive inventate. Acces trebuie să aibă toate instituţiile mass-media. este procedura de acreditare şi este aberant să incluzi ca o condiţie pentru acreditare sau non-acreditare nişte cerinţe faţă de politica editorială. Presa de opoziţie trebuie să aibă acces şi nu cred că presa de opoziţie este echidistantă prin definiție sau jurnaliştii care abordează critic actul guvernării.”

Solicitaţi de noi reprezentanţii serviciului de presă al Parlamentului ne-au spus că Biroul permanent va avea ultimul cuvânt la acordarea sau retragerea acreditărilor, însă va ţine cont şi de constatările rapoartelor de monitorizare a presei realizate de CCA sau de organizații neguvernamentale.

Experţii pun însă la îndoială că deputaţii vor adopta decizii contrare colegilor lor, despre care se spune că ar controla trusturi media.

Anume această prevedere a stârnit şi cele mai multe discuţii la şedinţa biroului permanent, până la urmă însă a fost susţinută cu votul deputaţilor PLDM, PD şi PCRM. Liberalii care au criticat mai multe din prevederile noului regulament susţin că intenţia nu e atât de nobilă cum pare la prima vedere. Valeriu Munteanu:

„Cel mai probabil, guvernarea va căuta în continuare cu presa care din punctul lor de vedere este incomodă, cu acei care vor emite puncte de vedere distincte de poziţia oficială a guvernării.”

Pe de altă parte, iată ce spune liberal democratul Valeriu Streleţ:

„Am şi eu anumite îndoieli în privinţa acestor formulări, dar până la urmă va ţine de administraţia parlamentului – secretariatul parlamentului, direcţia relaţii cu mass-media, alte entităţi vizate – cum vor evalua şi cum vor măsura prestaţia presei şi cum vor elibera aceste acreditări. Până la urmă e necesar de făcut această specificare, trebuie să avem în vedere şi o conduită obiectivă a presei, dar până la urmă, într-adevăr este foarte greu de măsurat.”

Colegul său de partid Chiril Lucinschi, conducătorul comisiei de profil în legislatura trecută, care nu ascunde că e proprietarul câtorva televiziuni, susţine că impunerea unor condiţii pentru obţinerii acreditării este discriminatorie:

„Nu cred că trebuie de făcut un aşa fel de discriminare. Acces în parlament poate să aibă orice instituţie de presă.”

Petru Macovei atrage atenţia că în general noul regulament conţine mai multe prevederi ieşite din comun. Iar faptul că nu a fost consultat cu reprezentanţii breslei este sub orice critică, motiv din care organizaţiile de media vor cere anularea acestui document.

Previous Next

XS
SM
MD
LG