Linkuri accesibilitate

Naționalizări sub amenințarea armelor în Crimeea


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Imediat după anexarea Crimeii de Rusia, în martie 2014 noile autorități au adoptat o decizie care le permite să naționalizeze întreprinderile de stat.

În Crimeea continuă procesul de naționalizare a celor mai mari întreprinderi. Cel mai recent conflict datează de la sfârșitul lunii ianuarie, când consiliul de stat al republicii Crimeea a adoptat decizia de a-și subordona una din cele mai mari companii a peninsulei, „CrîmEnergo”. Autoritățile de la Simferopol au acuzat vechiul proprietar, o societatea pe acțiuni, de estorcare de bani și îndeplinirea neconștiincioasă a obligațiilor față de clienți. În consecință, mascați înarmați au schimbat conducerea întreprinderii. Experții independenți consideră că de facto capturarea „CrîmEnergo” poate complica livrările de energie electrică în Crimeea din Ucraina continentală.

Corespondentul Radio Svoboda, Mumili Șakirov, revenit recent din Crimeea, a realizat un material despre metodele prin care șeful administrației peninsulei, Serghei Axionov, și anturajul acestuia schimbă proprietarii întreprinderilor pe teritoriul anexat de Rusia. Mumili Șakirov a documentat un alt caz recent, cel al naționalizării companiei de transport „CrîmAvtoTrans”.

Pe 10 septembrie 2014 pe teritoriile gărilor auto din Crimeea, inclusiv la Gara Auto Centrală din Simferopol, precum și în oficiul companiei „CrîmAvtoTrans” au dat buzna, la aceeași oră, mascați înarmați și i-au somat pe toți cei prezenți să elibereze birourile. În câteva minute, foștii proprietari ai societății pe acțiuni au fost scoși afară, iar locurile lor de muncă au fost ocupate de personal nou.

Iată ce povestește fostul adjunct al directorului consiliului de administrare al „CrîmAvtoTrans”, Evgheni Sokolov, înlocuit în funcție prin această metodă:

Evgheni Sokolov: „Dimineața la 9.30 am ajuns la oficiu, aici stătea deja un autocar, umblau oameni cu cagule pe cap înarmați cu pistoale automate. Nu am fost lăsat să intru în clădire, mi s-a spus că sunt eliberat din funcție, fără să mi se prezinte vreun document. Alături stătea un echipaj de poliție, tot cu arme, și i-am rugat personal pe polițiști și eu, și juristul nostru, să ne explice cine sunt acești oameni înarmați, dar nu au reacționat în niciun fel”.

Despre evenimentele de pe strada Sevastopol, acolo unde se află oficiul „CrîmAvtoTrans”, a scris aproape toată presa din Crimeea. Unii experți au calificat această operațiune drept un atac raider, iar alții – drept naționalizare, în versiunea șefului administrației din Crimeea, Serghei Axionov. Juristul companiei, Jan Zapruto, dă nume concrete:

Jan Zapruto: „Sub fiecare decizie stă semnătura unei persoane concrete. De exemplu, decizia cu privire la naționalizarea „CrîmAvtoTrans” a fost semnată de Axionov, cea cu privire la introducerea administrării provizorii – de ministrul transporturilor Țurkin. Adică, sunt oameni concreți”.

Imediat după anexarea Crimeii de Rusia, în martie 2014 noile autorități au adoptat o decizie care le permite să naționalizeze întreprinderile de stat. Ziarele locale au publicat o listă de întreprinderi care urmau să-și schimbe proprietarii. La câteva luni, în vară, a fost adoptată o lege care specifica particularitățile răscumpărării proprietăților aparținând atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

Jan Zapruto: „După anexare, Crimeea a devenit subiect al Federației Ruse și, în conformitate cu Constituția țării, a primit dreptul de a emite legi proprii. De acest lucru a profitat noua putere din Crimeea și în baza legii privind răscumpărarea proprietăților pur și simplu a pus mâna pe întreprinderi pe cale armată. „CrîmAvtoTrans” este o societate pe acțiuni privată, acolo nu există o cotă a statului, dar nu știu de ce autoritățile au decis ca pot abuza de lege și pot face ingerințe în proprietatea privată. În Federația Rusă acest lucru nu este posibil, însă în Crimeea – da”.

Publicația on-line PolitNavigator a publicat un articol compromițător la adresa „CrîmAvtoTrans”, cu titlul „La CrîmAvtoTrans s-a găsit venitul pentru o zi, în valoare de 7 milioane, și a fost căutat Sectorul de dreapta”. Autoritățile din Crimeea au invocat și prejudicii fiscale substanțiale pe care compania le-ar fi cauzat. Acestea au fost făcute publice în cadrul ședinței guvernului Crimeii de ministrul transportului, Anatolii Țurkin.

Anatolii Țurkin: „La această întreprindere care are o importanță strategică pentru infrastructura rutieră a Crimeii s-a constatat anterior o situație care nu poate fi numită ca satisfăcând interesele cetățenilor republicii și ai Federației Ruse în general. Pentru evitarea plăților fiscale, fosta conducere a întreprinderii a folosit agenți economici inexistenți pentru a motiva cheltuielile și a opera evaziuni fiscale și restituiri de TVA”.

În aceste condiții, fosta conducere de la „CrîmAvtoTrans” nu a avut altă soluție decât să apeleze la instanțele superioare – nu la Simferopol, ci la Moscova, spune avocatul companiei, Jan Zapruto.

Jan Zapruto: „Ne-am adresat la toate organele și persoanele posibile – inclusiv la Vladimir Putin, Medvedev, Kozak, vicepremierul responsabil de Crimeea Saveliev, procurorul general Ceaika, comitetul de investigații, FSB, procuratura Crimeii, poliția Crimeii. Am primit doar răspunsuri formale, agramate, marea majoritate a demersurilor ajung tot la autoritățile locale care nu văd nimic ilegal în situația creată”.

Fostul adjunct al președintelui consiliului de administrare al „CrîmAvtoTrans”, Evgheni Sokolov, spune că de fapt nu a existat nicio intenție a statului de a răscumpăra întreprinderea, ci este vorba doar de o preluare pe cale armată a uneia dintre cele mai mari companii de transport de pasageri a peninsulei.

Evghenii Sokolov: „Proprietarul ar trebui să știe din timp că statul planifică să-i răscumpere compania și să i se ofere un anumit preț pentru ea. Dacă prețul negociat nu-i convine, statul ar trebui să dea în judecată și să aștepte o decizie definitivă a instanței”.

Argumentele lui Evgheni Sokolov sunt combătute de șeful administrație Crimeii, Serghei Axionov, într-un interviu publicat de presa locală. „Consider că nu am dreptul moral să tolerez în coasta mea o astfel de schemă, să umblu 3-5 ani prin judecăți și să caut ghilimele și paranteze. Dacă vom sta și vom respecta regulile de politețe, și peste 10 ani ne vom întâlni și vom discuta aceleași lucruri. Iar ceilalți cum au lucrat, așa și vor lucra”, spune Axionov.

Expertul și conferențiarul la Universitatea de stat de la Simferopol, Dmitri Amelciuk, este convins că autoritățile din Crimeea, adoptând legea cu privire la naționalizarea întreprinderilor, de facto redistribuie proprietățile din peninsulă. De altfel, metodele de preluare forțată a afacerilor au fost anterior folosite de concurenți împotriva actualilor lideri ai regiunii.

Dmitri Amelciuk: „Exact cum concurentul lui Axionov, Moghiliov, i-a luat proprietățile lui Axionov, la fel se procedează acum în sens invers. Hoțul fură de la hoț, prin aceleași metode. Judecând după cum sunt organizate lucrurile în Crimeea, pare să fie varianta cecenă – adică: „V-am dat Crimeea, faceți ordine acolo, iar noi nu ne amestecăm în treburile voastre. Dacă nu vă descurcați, veți fi pedepsiți, la restul închidem ochii”.

Avocatul Jan Zapruto este unul dintre cei care a votat la referendumul din martie 2014 pentru intrarea Crimeii în componența Rusiei, în speranța că corupția ucraineană va rămâne în urmă, iar în schimbul ei va veni un model mai corect de economie – cel rusesc. După ce a trăit și a lucrat în noua țară mai mult de 9 luni, concluziile sale nu sunt tocmai liniștitoare.

Jan Zapruto: „În timpul administrației precedente nu știu nicio companie pe care să o fi luat așa, pur și simplu. Încercau să meargă pe o cale cât-decât legală – intentau procese, sesizau procuratura, dădeau în judecată, câștigau în instanță, încercau diverse metode și presiuni până când proprietarul ceda. Iar acum pur și simplu, cât stăm de vorbă, poate să-mi placă o anumită casă și, dacă sunt conducător, scriu o directivă să fie naționalizată, vin mascați înarmați, îi dau pe toți afară și, gata, e casa mea”.

Radio Svoboda a trimis o scrisoare oficială în guvernul republicii Crimeea cu solicitarea de a comenta situația din jurul companiei „CrîmAvtoTrans”. Solicitarea a fost expediată ministrului transportului, Anatoli Țurkin, și ministrului politicii interne a Crimeii, Dmitrii Palonski. Spunând că sunt foarte ocupați, funcționarii au refuzat orice comentarii.

XS
SM
MD
LG