Linkuri accesibilitate

Olga Nicolenco: „nu cred că reprezentanții acestor partide sunt persoane apte să realizeze acest program de guvernare”


Premierul Iurie Leancă, cu șefii diplomațiilor germană și franceză, Frank-Walter Steinmeier și Laurent Fabius în aprilie trecut la Chișinău
Premierul Iurie Leancă, cu șefii diplomațiilor germană și franceză, Frank-Walter Steinmeier și Laurent Fabius în aprilie trecut la Chișinău

În dialog cu o expertă politică de la Chișinău despre proiectul de program al premierului desemnat Iurie Leancă.

Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2015-2018, care urmează să fie prezentat joi, 12 februarie, în Parlament, pentru votul de învestire a noului Guvern, a fost făcut public. Un program care reflectă voinţa sinceră a Alianţei Politice pentru o Moldovă Europeană (APME)? Unul care reflectă voinţa premierului desemnat Leancă şi a susţinătorilor săi? Ce şanse există chiar să devină un manifest al Guvernării? O discuţie despre problematica instalării unui guvern la Chişinău cu comentatoarea politică Olga Nicolenco.

Europa Liberă: Aşadar, dna Nicolenco, Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2015-2018 a fost publicat şi ar fi de prezentat mâine în plenul Parlamentului. Sigur că este un text mai complex, care trebuie citit cu migală şi nu doar de politicieni. Pentru Dvs. care a fost impresia generală, la prima vedere, a acestui document?

Olga Nicolenco
Olga Nicolenco

Olga Nicolenco: „Impresia generală evident este bună la momentul cititului, dar la momentului analizei și în special la momentul gândirii cum va fi realizat acest plan dispoziția scade dramatic și mai ales scade dramatic încrederea că într-adevăr aceste puncte scrise frumos vor fi realizate.

Știți, eu aș fi avut o mai mare încredere în realizarea acestui plan, care pe alocuri este chiar ambițios, dacă de exemplu zilele acestea pentru mizeria care s-a întâmplat în domeniul sănătății ar fi fost demis ministrul Usatîi, dacă pentru mizeria care s-a întâmplat ieri cu implicarea vameșilor în contrabanda de spirt ar fi fost demis vameșul numărul unu, Balițchii. Dacă în ultimele zile s-ar fi întâmplat aceste lucruri, da, eu aș fi avut o mai mare încredere în realizarea acelor lucruri pe care le-am citit în acest plan. Deocamdată am o atitudine mai rezervată.”

Europa Liberă: În ce măsură cele două partide ale Alianţei noi se regăsesc în priorităţile enumerate în programul guvernului? Sau programul chiar este mai degrabă cum ironiza cineva, programul unui nou partid Leancă aşezat eventual pe ruinele PLDM şi parţial PDM?

Olga Nicolenco: „Nu știu dacă va reuși să fie un program al unui nou partid sau chiar a unui nou partid Leancă, pentru că dacă Leancă va face partid nou cu oameni vechi, vă asigur că nici acest program nu va avea nicio importanță, va fi nerealizat exact așa ca celelalte.

Cât privește conținutul programului, conținutul planului de guvernare, eu evident am mai multe obiecții și, sincer să vă zic, nu cred că anume reprezentanții acestor partide sunt persoane apte să realizeze acest program. Dacă doriți să discutăm așa un pic mai detaliat, de exemplu, în primul punct este vorba despre combaterea corupției, ceea ce sună bine și eu chiar rezonez cu acest punct, pentru că eu consider asta boala cea mai importantă acum pentru Republica Moldova. Invitarea unor misiuni de experți - asta chiar accept și chiar îmi place. Să fie invitați experți, consultanți care să ne ajute în eradicarea acestei mizerii ce ține de corupție.

Mai departe vin însă niște lucruri mai puțin clare pentru mine. Aici scrie așa: „combaterea cazurilor de corupție mare”. Eu, sincer să vă zic, nu prea înțeleg ce înseamnă asta, pentru că nu se indică absolut nimic. Din ce domenii? Care cazuri? Uitați-vă ce scrie Leancă în acest plan: „pe termen scurt - stabilizarea sectorului bancar”. Eu aș vrea să știu cum. Pentru că e vorba de termen scurt, adică imediat, adică acum. Poate se referă la BEM. Poate se referă la acei experți care trebuie să vină. Din păcate asta nu prea se vede din plan și nu prea este scris. Sau alte chestii. De exemplu, se presupunem că va fi adoptată în sfârșit legea aceasta cu privire la finanțarea partidelor politice.

Acum, dacă tot acești oameni care au guvernat țara în ultimii cinci ani nu au reușit să facă lucrul acesta în atâția ani, de ce ar trebui să-i cred eu că ei vor face lucrul acesta acum imediat?

Sau se vorbește foarte frumos și este menționat de mai multe ori în plan o referire la așa numita e-guvernare. Eu vreau să vă zic că este un exemplu extraordinar Estonia, care această e-guvernare a folosit-o și pentru combaterea fraudelor în domeniul sănătății, şi la vamă, și pentru asigurarea transparenței procesului electoral. Din păcate trebuie să recunoaștem, noi avem e-guvernare, dar în ziua alegerilor din 30 noiembrie nu am fost în stare să pornim măcar niște computere. De asta la moment eu am mai multe dubii asupra realizării acestui plan.”

Europa Liberă: Faptul că documentul începe cu, cum remarcați și Dvs. capitolul consacrat combaterii corupţiei, apoi urmează cel privind politica externă securitatea şi apărarea - şi sunt 17 capitole „tematice”, să spunem aşa, cum este înţeles de Dvs. ?

Olga Nicolenco: „Haideți să ne oprim la politica externă atunci, al doilea capitol. Scrie aici așa: „asigurarea parcursului european”. Puteți să mă dumeriți și pe mine cum se va realiza acest lucru după declarațiile pe care le-am auzit, pe care le-a făcut Lupul și Streleț în ultimele zile? Că deja, gata, nu mai trebuie să depunem cerere de aderare la Uniunea Europeană, pentru că probabil nu vom fi acceptați ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dvs. vedeți în aceste replici ale domnilor enumerați mai sus o constatare a faptului sau o schimbare a priorităților, a obiectivelor?

Olga Nicolenco: „Exact. Deci, eu deja văd clar că între ei, între membrii acestor două partide deja nu mai există acea înțelegere despre care ei au încercat să ne asigure pe noi în timpul campaniei electorale.

Următorul punct: „menținerea relațiilor cu statele CSI”. Uitați-vă că în acest punct este expres indicat „în special relațiile cu Belarus și Kazahstan”. Eu acum sunt nedumerită: asta pentru că aceste state fac parte din Uniunea Vamală? Și atunci îmi pun întrebarea: dar Armenia care nu demult a semnat contractul cu aceeași uniune a fost scăpată întâmplător? Nu a fost trecută pe listă cu vreo intenție? Sunt atitudini speciale și relații speciale față de Belarus și Kazahstan? Deci, este o chestie pentru mine neclară.

Consolidarea statutului de neutralitate, iarăși, este o chestie pe care știm că foarte mult s-au axat liberalii, anume vizavi de negocierile care s-au dus atâta timp. Dacă nu au intervenit aici schimbări, la capitolul cu NATO, la capitolul cu statutul de neutralitate, noi să înțelegem că liberalii nu vor vota pentru acest Guvern? Sau să înțelegem că pentru Ghimpu și echipa liberalilor au fost repartizate totuși careva funcții?

Mai mult mi-a plăcut punctul cu profesionalizarea armatei naționale. Sunt de acord cu asta, chiar aș vrea să văd mai departe că în general armata a fost desființată și sunt folosite doar serviciile militarilor prin contract. Nu am înțeles fraza „controlul democratic asupra forțelor armate”, dar posibil aici este o chestie mai profesională pe care poate eu nu o înțeleg și trebuie de consultat specialiștii. De asta sunt mai multe lucruri care trebuie, cred eu, încă discutate.”

Europa Liberă: Proiectul sau acest document este pe site-ul Guvernului, poate fi consultat de toată lumea, as propos este mai degrabă o invitație. Nu toate forţele pro-europene, ca să vorbim și de ceva pe lângă acest program, dar necesar, nu toate forţele pro-europene fac parte din coaliţia de guvernare. Din punctul Dvs. de vedere, PL - fie şi greu digerabil pentru mulţi - nu a fost admis din cauza caracterului liderului, adică din motive de animozitate personală între lideri, sau mai ales din cauza diferenţelor politice într-adevăr greu de depăşit într-un act de guvernare?

Olga Nicolenco: „Ca să știți, eu în general nu prea cred că în politică reușesc oameni feciorelnici, ascultători. Nu prea cred. În politică ei sunt „fiare”, sunt „animale politice”. De aici și comportamentul lor pe care noi îl vedem zi de zi. Vizavi de Ghimpu vreau să vă spun următorul lucru: sunt persoana care pledează pentru formarea acestei alianțe pro-europene anume din aceste trei componente: Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal, dar nu Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Comuniștilor - asta nu accept sub nicio formă, sunt categoric împotrivă și am zis că eu, ca cetățean, interzic să se facă alianță cu comuniștii. Dar vizavi de Ghimpu…

În ultimele zile am mai auzit așa de mai multe ori: dar tu știi că el este uite așa, că el este uite altfel (nu vreau să zic în eter aceste cuvinte despre dânsul). Într-un moment dat eu am reproșat: nu te supăra, dar dacă e aşa, de ce atunci se ajunge la Ghimpu să se ceară voturi? Din cauza asta trebuie probabil să ne gândim că nu este poate chiar așa cum pare dintr-o parte. Că este și acela rău, sau și celălalt… Ei au trebuit și au avut obligația să se înțeleagă. Pentru că toți au ambiții, toți își doresc ceva. Liberalii, să ne amintim, deja au fost trădați, și nu odată, de către acești foști colegi de alianță și de coaliție. De asta eu îi înțeleg pe liberali că au niște reticențe față de cuvintele spuse.”

Europa Liberă: Vorbeam mai degrabă de consecințele absenței unui partid anume pro-european în această alianță. Există diferite semnale, inclusiv din partea de exemplu a raportorului pentru Moldova în cadrul Parlamentului European, în care este oarecum privită cu îngrijare situația în care nu toate partidele pro-europene se regăsesc în coaliție și, din această cauză, lipsesc „deciziile ferme” și „rezultatele tangibile”, cum spunea un europarlamentar. Există la Chișinău urechi sensibile la asemenea semnale din partea Uniunii Europene sau sensibilitatea este tot mai redusă la fel de fel de îngrijorări venite din Bruxelles?

Olga Nicolenco: „ Dvs. ați zis că europarlamentarii sau demnitarii europeni fac aluzii. Eu simt că deja s-a trecut chiar și de perioada de aluzii, de semne și se spun lucruri directe, se spun lucruri absolut concrete: ce nu place, de ce nu plac acțiunile politicienilor de la Chișinău. Și sigur că lumea este îngrijorată. Pentru că exact același lucru l-am zis și eu: eu consider pur și simplu o crimă în ziua de azi să asiguri tu perpetuarea comuniștilor - la începutul mileniului trei, într-o țară care are speranțe europene. Mai ales că acest lucru se vede cu ochiul liber din declarațiile liderilor noștri.

Liderii noștri sunt foarte interesanți în judecata lor. Streleț iese și ne spune că nu mai trebuie să depunem cerere, pentru că sunt „semnale”... Eu vreau să vă spun aici un alt lucru: Streleț este, pe lângă politician, și un businessman. As propos în acest program este foarte frumos scris cum ei vor să ușureze accesul oamenilor noștri şa diferite credite, granturi și programe, inclusiv în domeniul agricol. Şi oamenii noștri vor lansa niște proiecte în agricultură, ca să meargă la Streleţ la firmă…”

Europa Liberă: Dna. Nicolenco, nu am vrea să ne reducem la concretizări…

Olga Nicolenco: „… înţeleg. Dar reiese că ei vor profita direct din aceste relații cu Europa, dar pentru noi, pentru cetățeni nu vor să facă nimic, înțelegeți? Nu vor să scrie cererea de aderare ca să îmbunătățească traiul și pentru omul de rând. De aici încrederea noastră că acest plan va fi realizat scade dramatic, pentru că noi vedem în continuare că toate eforturile lor sunt doar pentru propria prosperare, nu și pentru prosperarea țării și a cetățeanului Republicii Moldova.”

XS
SM
MD
LG